Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Sibbe
Moffen, schepselen van de Heer?

Auteur

Piet van den Berg

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
25 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

“Ouders zijn mooie dingen, als je ze tenminste zelf mag uitzoeken.” Die uitspraak doet Sibbe overpeinzen hoe hij zich verhoudt tot zijn eigen ouders. In zijn grootvader zoekt Sibbe het kompas voor zijn gedachtevorming; antwoord vindt hij evenwel in een fascinerende oorlogsgeschiedenis: in de retorische vraag van zijn overgrootvader tijdens een oorlogsincident, in de bizarre onderduikfeiten op het ouderlijk boerenbedrijf en in de betekenisvolle woorden waarmee twee voormalige onderduiksters vlak voor de 75e Bevrijdingsdag spreken over hun vroegere kwelgeesten. Hoewel gekneed uit onwaarschijnlijke gebeurtenissen is Sibbe een realistisch verhaal, dat heden en verleden soepel verbindt. En waarin verdraagzaamheid en vergevingsgezindheid universeel en tijdloos menselijke waardigheid symboliseren. De subtitel refereert aan een reformatorisch decor, maar plots en boodschappen zijn verre van religieus gemotiveerd of religie gebonden.

Over de auteur

Piet van den Berg (Zwartewatersklooster, 1962) groeit op in de overtuiging dat hij in de voetsporen zal treden van zijn voorouders. Ofwel boer, kooiker, rietteler zal worden. Maar na zijn landbouwopleiding treedt hij in dienst van uitgerekend het ministerie (LNV) dat hem zijn droombeeld ontneemt. De ironie van het landbouw- en natuurbeleid is dat het Van den Berg een nieuwe bestemming biedt door hem zijn oorspronkelijke af te pakken.
“Doe meer met je schrijftalent. Jouw ambtelijke stukken lezen als romans”, houdt een LNV-leidinggevende Van den Berg voor. Hij neemt het voor kennisgeving aan. Toch wordt het de opmaat tot het schrijven van redactionele artikelen, columns, opinies en verhalen.
Als begin 2020 de coronapandemie het leven lamlegt stelt Van den Berg - getrouwd, twee zoons en al decennia zelf leidinggevende - zich een vraag: ‘Laat ik Corona mij beperkingen opleggen of kansen bieden?’ Hij kiest ervoor eindelijk ook de roman te voltooien die al jaren in zijn hoofd zit. Die roman speelt in coronatijd. Toch negeert Van den Berg de pandemie. Wel ontleent hij de naam van zijn hoofdpersoon aan een familielid dat overleed in de vorige pandemie: Spaanse griep.

Productinformatie

ISBN
9789464315004 / 978-94-643-1500-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-01-2021
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
422
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Zo ontstaat een kat- en muisspel waarbij de Duitse jager de Engelse bommenwerpers probeert aan te vallen en er tegelijkertijd op bedacht moet zijn dat het niet in de vuurlinie komt van de Engelsen, die om elkaar en om de Duitse jager cirkelen.” Sibbe stelt zich een luchtgevecht voor zoals hij kent uit Amerikaanse oorlogsfilms. “Cool!” zegt hij. Zijn grootvader laat zich niet afleiden. “Toch wordt de Duitse jager geraakt. Als de vliegtuigen opnieuw overvliegen of beter: opnieuw recht op ons lijken af te stormen, zien we opeens rook uit de Duitse jager komen. Tegelijkertijd zien we de Engelse bommenwerpers hergroeperen en hun terugtocht naar Engeland hervatten. Vol spanning kijken wij toe wat er gebeurt met de aangeschoten Duitse jager. Die blijft ogenschijnlijk recht op ons afkomen. Temeer omdat hij snel hoogte verliest. Omdat we in het weiland hiernaast zitten en niet over het hoge riet van het turfgat heen kunnen kijken, zien we niet dat de jager ten langen leste rochelend zijn laatste adem uitblazend hier neerstort. We hóren het wel.”

“En dan is het feest?” veronderstelt Sibbe, zich inbeeldend hoe hij in zo’n geval zou reageren. “Ja, dan het is inderdaad feest. Juichend springen mijn broer en ik onder de koeien vandaan. Helaas is onze feestvreugde van korte duur. Voor we er erg in hebben, hebben mijn broer en ik een ferme draai om onze oren te pakken.” Sibbes grootvader ziet de verwondering op het gezicht van zijn kleinzoon en lacht: “Ja jongen, die overgrootvader van jou, die man die niet kon fietsen, kon af en toe wel ferme draaien om oren uitdelen.”

“Waarom dan?”

“Tja, dat vragen mijn broer en ik ons op dat moment ook af. Het antwoord komt snel, want mijn vader briest verontwaardigd hoe wij kunnen juichen als voor onze neus schepselen van de Heer te pletter slaan. We zijn stomverbaasd en werpen prompt tegen dat het hier om moffen gaat. Niet om Engelsen. Mijn vader vraagt slechts droogjes of moffen geen schepselen van de Heer zijn.”

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Klazien van der Klis op 08-02-2021
Aan de wens in het voorwoord is ruimschoots voldaan: menig alinea en/of zin heeft mij aan het denken gezet en mij plezier bezorgd!
door Henk-Jan van der Klis op 22-03-2021
In gesprekken met zijn grootvader komt de nog jonge scholier en boerenzoon Sibbe uit het fictieve Gellingsas stukje bij beetje achter een fascinerende oorlogsgeschiedenis in de directe omgeving van de enkele boerderijen, eendenkooikers en rietsnijders. Recht door zee gaan, geen blad voor de mond nemen en een gouden hart dragen, het zit blijkbaar in de familie van Piet van den Bergs deels gefingeerde reflectie. Vergevingsgezindheid boven haatdragendheid en omzien naar de naaste, ongeacht nationaliteit, ras of herkomst zijn belangrijke drijfveren. In Sibbe - Moffen, schepselen van de Heer? lijkt de ondertitel wat soft, maar dat valt bij het lezen enorm mee. Ja, het relaas speelt zich af in de provincie, er zijn veel momenten waar de hoofdrolspelers zich afzetten tegen randstedelingen die de 'r' niet kunnen uitspreken, zonder een streek- of boerderijroman te zijn. Het streng (Hersteld)-Hervormd kerkelijk milieu wordt treffend beschreven en doet regelmatig een appèl op je eigen omgang met racisme, migranten, religieuze vrijheid.

De viering van de 75e Bevrijdingsdag wordt letterlijk een apotheose, als grootvader tot heerlijkheid wordt bevorderd. In het begin van het boek twijfelde of de schrijfstijl mij zou kunnen blijven boeien, met de vele herhalingen. Waar Van den Berg de pandemie negeert, heeft hij juist de ontstane tijd tijdens de lock down gebruikt om het plot uit te werken tot een enerverend geheel en heb ik de eerste dagen van mijn COVID-19 thuisisolatie gebruikt het resultaat te lezen.

Wil je in de beschreven omgeving wandelen, bekijk dan mijn wandelverslag Stouwen, maten en trekgaten rond Staphorst (40,7km uit zomer 2020).