Cover voorkant
Honger naar Vervulling - Oorzaken en bevrijding van de eetproblemen anorexia, boulimia & overgewicht
Honger naar Vervulling - Oorzaken en bevrijding van de eetproblemen anorexia, boulimia & overgewicht

Honger naar Vervulling - Oorzaken en bevrijding van de eetproblemen anorexia, boulimia & overgewicht

Modita van Zummeren

  • (2)

€ 21,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Bij anorexia, boulimia en overgewicht draait het niet om calorieën en lichaamsgewicht, maar om de zoektocht naar een eigen identiteit.​
Het eetprobleem houdt gevoelens en behoeften verborgen, die erom vragen om gezien en uitgedrukt te worden.

De eetstoornis is een roep om zingeving; een honger naar vervulling.

Het eetprobleem geeft bescherming. Pas als degene die aan de eetstoornis lijdt contact krijgt met wie hij of zij diep van binnen is en voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft opgebouwd, kan deze bescherming worden losgelaten.

Dit boek geeft inzicht in de psychische achtergronden van anorexia, boulimia en overgewicht en beschrijft wat helpt om de eetstoornis los te laten. Het is bestemd voor mensen die worstelen met een eetprobleem en voor hun ouders, leraren en therapeuten.

Bezoek hier de website van Modita van Zummeren: http://www.genietenvanmeditatie.nl/

Je kunt hier de podcast Van Pijn naar Zijn van Modita van Zummeren beluisteren.

Beluister hier het interview van Modita van Zummeren met psychologe Els Verheyen
Klik op deze link.De boekpresentatie en het interview van Modita van Zummeren

Uitnodiging voor de online boekpresentatie van Modita van Zummeren: 

De presentatie zal online plaatsvinden:

  • Datum: 31 Januari 2021
  • Tijd: 19:00 - 20:00

De presentatie is te volgen via Zoom:

Zoom ID: 858 5376 2474 

Wachtwoord: 680858

* * * 

Beluister hier het interview van Modita van Zummeren met psychologe Els Verheyen 

https://www.youtube.com/watch?v=rfeWo7nNCEg&feature=youtu.be

Onder het interview op YouTube staat een tijdlijn waarmee mensen een deel van het interview kunnen beluisteren. 

From the book

Ik ben doodsbang voor de lichamelijke veranderingen die me in de puberteit te wachten staan. Ik heb gelezen dat die beginnen met het verschijnen van okselhaar en sta regelmatig voor de spiegel om te kijken of ik al zo’n haar zie opkomen. Daarna zullen mijn borsten zich gaan ontwikkelen; iets wat ik vreselijk vind, omdat ik dan een stukje van mijn lichaam onder die borsten niet meer zal kunnen zien, wat het verlies betekent van een deel van mijn kinderlichaam. Eén keer spreek ik mijn zorgen over het krijgen van borsten uit naar mijn moeder. Als die dan zegt: “Wij krijgen niet zulke grote borsten” trek ik daar de conclusie uit dat ook zij niet van vrouwelijke vormen houdt.
Ik zou willen dat mijn lichaam van de ene nacht op de andere in een volwassen vrouwenlichaam zou veranderen, zodat de hele kwelling zich in één keer zou voltrekken en ik de shock daarvan maar één keer zou hoeven te ervaren.
Ik ben jaloers op jongens, die niet hoeven te lijden aan borstontwikkeling en menstruaties.
In mijn achterhoofd speelt de hoopvolle mogelijkheid, het hele circus van mijn lichamelijke ontwikkeling te kunnen stoppen, net zoals dat bij mijn moeder het geval was tijdens haar uithongering in het concentratiekamp.

About the author

Modita van Zummeren (1962) heeft jarenlang als arts gewerkt en is tevens auteur van het boek Depressie, een Opstap naar Geluk. Ze worstelde zes jaar met anorexia nervosa en twee jaar met boulimia nervosa en is daarvan nu reeds tientallen jaren hersteld. Met veel toewijding begeleidt ze Osho meditaties en familie opstellingen, en geeft ze de Japans Therapeutische Gezichtsmassage. Ze begeleidt mensen vanuit een warme interesse bij het hervinden van het contact met zichzelf, en bij het vinden van de eigen levensstroom. Modita schrijft en werkt op een laagdrempelige manier, met veel wijsheid en invoelingsvermogen.

Reviews

2021-08-16 14:21:08 | By: Anneke Visser-van Dijken | Rating:
Bij het zien van de cover van Honger naar vervulling van Modita van Zummeren krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. In combinatie met de titel is het nogal een vreemde keuze en wil je weten waarom er voor deze cover is gekozen. Gelukkig krijg je daar in de loop van het boek antwoord op van de auteur en dan begrijp je waarom er voor deze cover is gekozen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat de auteur ermee bedoelt. De subtitels geven precies aan wat je van het boek kan verwachten.
In Honger naar vervulling van Modita van Zummeren vertelt de auteur over de oorzaken van de diverse eetstoornissen. Hoe het kan dat mensen een eetstoornis ontwikkelen en hoe ze er vanaf kunnen komen. Ze vertelt over de fases waar iemand met een eetstoornis doorheen gaat, wat een eetstoornis doet met lichaam en geest en hoe dat voor de omgeving van die persoon is. Tussendoor vertelt de auteur over hoe de eetstoornissen haar leven hebben getekend en wat haar heeft geholpen om er vanaf te komen. Ze komt met diverse tips zoals bijvoorbeeld de juiste therapeut vinden. Tegen het eind komt ze met oefeningen zoals meditatieve zelfhypnose. Het zijn oefeningen die door de goede uitleg van de auteur goed te doen zijn. Maar eerst begint het boek met twee gedichten over anorexia en boulimia die exact aangeven hoe het is als je een van de twee eetstoornissen hebt. Voor veel lezers kan dit boek herkenbaar zijn, een eye-opener zijn, maar het kan ook confronterend zijn.
Aan alles in Honger naar vervulling van Modita van Zummeren kan je merken dat de auteur weet waar ze het over heeft, waar ze over schrijft. Ze komt met feiten die ze goed weet te onderbouwen. De stukjes tussendoor over haar eigen leven waarin ze eetstoornissen had, zijn een goede aanvulling. Ze is open en eerlijk over hoe het was voor haar, wat ze heeft gevoeld, hoe ze daarmee omging en hoe dat voor haar familie was, hoe die reageerden. Daarmee laat ze zien dat ze niet zomaar een therapeute is die wat heeft geleerd en dat in de praktijk overbrengt, maar dat ze een ervaringsdeskundige is die weet wat mensen met een eetstoornis doormaken, omdat ze het zelf heeft ervaren. Ze laat met haar boek zien dat een eetstoornis niet iets is wat mensen zomaar hebben, maar dat daar vaak een diepere oorzaak de reden is dat mensen dat hebben. De auteur vertelt ook hoe het kan dat de een gevoeliger is voor een eetstoornis dan de ander. Waar dat aan kan liggen. Het is mooi dat ze ook kritiek durft te leveren zoals bijvoorbeeld naar de medische wereld toe die geen rekening houden met dat het juiste gewicht voor iedereen weer anders is.
Het enige storende is dat de auteur het soms heeft over 'bijna alle vrouwen' of 'bijna iedereen'. Beter was het geweest als ze had gezegd 'heel veel vrouwen' en 'heel veel mensen'. Dat geeft de lezer ook een beter gevoel, zeker als de lezer nauwelijks mensen kent die eetstoornissen hebben of problemen hebben met waar de vrouwen zich aan moeten voldoen. In ieder geval begrijp je na het lezen van dit boek de mensen met een eetstoornis beter.
Kortom; Honger naar vervulling van Modita van Zummeren is een boek dat iedereen die met mensen werkt, zowel in de zorg als de leraren op scholen en de begeleiders op internaten, maar ook de mensen die iemand met een eetstoornis kennen en ouders van een kind met een eetstoornis, zouden dit boek moeten lezen, zodat ze een beter inzicht krijgen over mensen die een eetstoornis hebben. Door dit boek begrijp je de mensen met een eetstoornis beter.

2021-03-19 13:55:19 | By: Hannie van Grol | Rating:
Modita van Zummeren is arts (niet meer praktiserend), therapeut en ervaringsdeskundige. Ze begeleidt mensen die een eetstoornis hebben en ze weet precies waarover ze het heeft. Al eerder verscheen haar boek Depressie, een opstap naar geluk, waarin ze open en eerlijk haar levensverhaal vertelt en tevens een oplossing geeft die buiten de reguliere wereld van anti-depressiva omgaat.

Ook in Honger naar vervulling biedt ze hoop aan mensen die vastzitten in hun ziekte. Zoals de subtitel (Oorzaken en bevrijding van eetproblemen) al aangeeft, beschrijft ze de oorzaken en geeft ze handvatten voor een bevrijding van eetproblemen. In duidelijke taal legt ze uit hoe anorexia, boulimia en overgewicht kunnen ontstaan. Telkens illustreert ze haar verhaal met persoonlijke gedeeltes uit haar leven. Deze teksten zijn telkens in cursief aangegeven. Dat maakt het boek geloofwaardig, zeker omdat ze daar weergeeft dat ze weet wat er speelt in iemands belevingswereld. Maar niet alleen neemt ze haar eigen ervaringen als uitgangspunt, ze onderbouwt haar aanpak met diverse boeken en inzichten over eetstoornissen.Zie voor de volledige recensie: https://indeboekenkast.com/gezondheid-psychologie/persoonlijke-ontwikkeling/honger-naar-vervulling/.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Honger naar Vervulling - Oorzaken en bevrijding van de eetproblemen anorexia, boulimia & overgewicht

Author:

Modita van Zummeren

Category:

Psychology and personal development

Number of pages:

220

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-01-2021

ISBN:

978-94-643-1609-4 / 9789464316094

Price:

€ 21,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)