Zoeken naar de Bron 2 - Waarom ben ik in Gods Naam nog katholiek?

Wim Nolens

Category: Spirituality

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De Kerk verkeert in zwaar weer. De oorzaak wordt veelal gezocht in de stortvloed aan seksuele – met name pedofiele - misdrijven door geestelijken, welke de afgelopen decennia in de openbaarheid zijn gekomen. De diepere oorzaken lijken echter in het verre verleden te liggen. De auteur noemt daar een drietal van. Op de eerste plaats lijkt de theologisch/filosofische basis van de Kerk niet al te sterk. Kerkvader Augustinus probeert de filosofische leemtes op te vullen, maar slaat de plank volledig mis met zijn ideeën over de ‘erfzonde’ en de ‘predestinatie’. Deze leerstukken ontkennen in wezen de vrije wil en plaatsen daarmee de mens in een scheve positie ten opzichte van God. En tenslotte een derde punt. De ‘geboorte’ van de Kerk heeft plaatsgevonden binnen de context van het Romanum Imperium, aan de machtscultuur waarvan de leiding van de Kerk zich in vele opzichten heeft gespiegeld en soms nog steeds spiegelt...

From the book

Het lijkt in deze tijd wat achterhaald te klinken, maar ‘geloof’ heeft gedurende mijn hele leven een rol gespeeld. Óók in tijden dat boosheid en teleurstelling – vooral óók in mijzelf - mij in de verleiding brachten het hele circus de rug toe te keren. Maar om de een of andere reden heb ik het geloof nooit kunnen loslaten. Of moet ik – omgekeerd - misschien zeggen, dat het geloof míj niet heeft willen loslaten? In ieder geval is het een integraal onderdeel van mijzelf. Het zit ‘ingebakken’. Mijn spirituele denken heeft zich in de loop der tijd echter wél ontwikkeld. Van een strijdbare – nogal orthodox denkende - katholiek uit de Randstad naar een relativerende ‘Ietsist’ in Brabant.

About the author

Wim Nolens (1934) werd geboren in Den Haag en groeide op in Wassenaar. Na het behalen van zijn HBSdiploma (Leiden) en het vervullen van zijn dienstplicht als reserveofficier bij de Koninklijke Luchtmacht, maakte hij als purser zeereizen naar de Amerikaanse Oost- en Westkust. Daarna studeerde hij economische wetenschappen in Tilburg, waarna een loopbaan volgde in het bedrijfsleven. Wim is altijd maatschappelijk betrokken geweest, onder méér via bestuursfuncties in de zorgsector, Hartstichting, VVN, onderwijs, ANBO, Kerk en plaatselijke politiek (CDA).

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zoeken naar de Bron 2 - Waarom ben ik in Gods Naam nog katholiek?

Author:

Wim Nolens

Category:

Spirituality

Number of pages:

142

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

26-03-2021

ISBN:

978-94-643-1187-7 / 9789464311877

Price:

€ 18,99

Language

Dutch