Drakkars op de Schelde

Patrick Van Ouytsel

Category: Novels
  • (8)

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Drakkars op de Schelde is een historische fictie roman die de inval van de Vikingen in Antwerpen in het jaar 836 beschrijft. We volgen dan ook twee partijen, zoals het meestal is in het leven. Een niets vermoedende Frankische familie, die leeft van handel, landbouw, visvangst en wat jacht langs de oevers van de Schelde en een deel van een Viking bemanning uit het noorden, op een drakkar, op weg naar Andaverpa, niet wetende wat ze zullen beleven, maar heel overtuigd in wat zij zullen doen eens hun bestemming uiteindelijk bereikt is. Als lezer raak je intens betrokken in de levens van vriend en vijand en zal je amper kunnen wachten om de volgende pagina alweer om te slaan.

From the book

Ergens in een dorpje, Bork, in het land van de Denen, staat een grote man zwijgzaam te staren naar de koude donkere zee. Zijn felblauwe ogen zijn groot en stralen vastberadenheid, moed en kracht uit. Lange, lichte korenblonde haren wapperen in een nog steeds felle wind, want ook al loopt de winter op zijn laatste poten en komt de lente het land zacht ingeslopen, voelt diezelfde wind nog altijd bar en koud aan. Deze wind komt dan ook uit het noorden. De man is groot, niet alleen in schaduw, maar ook in lengte en een baard in dezelfde kleur als zijn haarlokken siert zijn gelaat. Een dikke mantel waarin wolven ooit vrank en vrij in de wouden rondliepen en huilden, houdt zijn grote, struise lichaam warm voor de koude wind. Onder de mantel draagt hij zijn tuniek en wollen broek. Hij is Olaf Korenhaar, tweede zoon van Ronjar Einarson en een bekend krijger onder zijn volk. Olaf wacht tot de toorts van de winter uitdooft en de lente stil en zacht binnenvliegt zoals de raaf die gedragen wordt door zijn vleugels op de golven van de wind. Als de winter voorbij is, komen de eerste schepen weet Olaf, knarren die goederen en handelswaar naar Bork zullen brengen, maar ook krijgers en langschepen, de befaamde “drakkars”. Deze lente varen we uit, naar de voor ons zuidelijker en lagergelegen landen, naar Francia wiens kusten de plundering niet zullen ontlopen. Dit gebeurde wel meer onder de regering van Horik I, de koning van de Denen, vooral Frisia wat nu Nederland is moest er vaak aan geloven. De schepen volgden dan de grote waterwegen zoals de Rijn, de Seine, de Loire, de Rhône en de Schelde. Olaf weet ook dat op een van die schepen een schildmeid zal zijn die zijn hart gestolen heeft, Tyra Svendjöttir, dochter van Sven de Onbevreesde uit het land van de Noren, en haar broer Ivar de Rode. Beiden zoeken zij hun weg in het leven gebukt onder de grote schaduw van hun roemrijke vader Sven de Onbevreesde, reeds in Walhalla, maar de verhalen over zijn grootse daden waren alom gekend zowel door Noren, Denen en Zweden. Sven had zijn naam "Onbevreesde” gekregen van Ragnar Lodbroks zoon Sigurd “Slang in het oog” en voer menige keren met Sigurd uit. Svens eigen vader, Skeld Wulfgarson, was nog met Ragnar Lodbrok in Lindisfarne geweest tijdens de bloedige inval in het klooster, in het Angelsaksische koninkrijk van Northumbria.

About the author

Patrick Van Ouytsel is auteur en Antwerps dialectgids en woont samen met zijn vrouw in Antwerpen-Noord. Hij is een van de bezielers van de inmiddels zeer bekende historisch gegidste wandeling “de Vikingen in Antwerpen”. Als Antwerpenaar en dialectgids is Patrick verzot op alles wat met zijn Antwerpen te maken heeft, vooral dan ook haar rijke geschiedenis. Met ‘Drakkars op de Schelde’ wilde de auteur vooral de wrede en brute realiteit aantonen die gepaard ging met een inval van de Vikingen en wilde hij de lezer zowel sympathie en verafschuwen laten voelen voor vriend en vijand in dit boek. Lees deze historische fictie roman en overtuig u zelf of de auteur in zijn opzet geslaagd is of niet...

Reviews

2021-05-03 13:43:41 | By: Sven van de Beurie | Rating:
Enkele weken geleden is de historische fictie-roman van Patrick Van Ouytsel uitgebracht. Deze roman is getiteld ´Drakkars op de Schelde´ en gaat dan ook over een Deens dorp waarvan de krijgers richting onze contreien zullen trekken, via de Schelde, om het huidige Antwerpen te plunderen. In onze contreien zullen zij Frankische gezinnen tegen komen. Ik ben deze roman met volle goesting beginnen lezen en was na enkele bladzijden al laaiend enthousiast ? Niet enkel zijn de verhaallijnen en verschillende personages boeiend geschreven, het verhaal leest ook vlot en aangenaam. Daar bovenop is Patrick er ook in geslaagd om interessante (rand)informatie van historische feiten te verweven in zijn roman, waardoor de lezer een leuke inkijk krijgt in hoe het leven er uit zag in de Vroege Middeleeuwen in het huidige Scandinavië en onze streek. Zowel voor diegenen die begeesterd zijn door dit onderwerp, als voor hen die hier een stuk minder mee bezig zijn of gekend mee zijn. Al bij al, wat een aanrader! ? Wij kenden Patrick al een tijdje, mede dankzij de gegidste wandeling ´Vikingen in Antwerpen´ via "Me Lou deur ´t stad". Wat een fantastische prestatie weer!

2021-04-29 15:54:34 | By: Marc vlassenbroeck | Rating:
Het leest vlotjes, precies of dat je er zelf bij bent, wat, meeslepend en verslavend, hopelijk komt er nog een vervolg over de Romeinen in Antwerpen

2021-04-25 18:47:01 | By: Peter Valck | Rating:
Het boek leest heel aangenaam en enorm vlot. Is spannend en boeiend tot het einde, je verveelt je tijdens het lezen geen seconde. De auteur heeft een grote historische kennis en elk historisch detail wordt geweldig verklaard en uitgelegd in het boek, geschiedenis en fictie smelten perfect in elkaar. De invalshoeken van de verschillende karakters maken het een levendige en aangrijpende ervaring. Ik geef hier met plezier 5 sterren voor en kan dit boek alleen maar aan iedereen aanraden, zeker niet alleen voor de liefhebbers van dit genre!

2021-04-15 10:25:33 | By: Serge meysmans | Rating:
Wat een fantastisch leesplezier!! Perfecte versmelting van fictie en geschiedenis, een aanrader! Kijk al uit naar een volgend werk!

2021-04-14 15:42:18 | By: Gerrit Rombauts | Rating:
Een prachtige verrassing. Een boek waaraan je begint maar dat je niet kan wegleggen. Het is spannend en leerrijk. De manier waarop de schrijver interessante historische achtergrondweetjes afwisselt met het echt spannend verhaal is een schitterende vondst. Het Vikingverleden van onze regio en meer bepaald onze stad Antwerpen is een onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis en komt hier echt tot leven. Elke Antwerpenaar zou dit moeten lezen. Ook draagt de levensechtheid van de personages bij tot de leesbaarheid en zorgt voor een echt inleven van de lezer. Het is echt te hopen dat de schrijver het hier niet bij laat. Kortom een aanrader met vijf sterren.

2021-04-12 11:01:11 | By: Patrick | Rating:
Dit boek is fictie maar sterk historisch onderbouwd met heel interessante weetjes en verklaringen. Mijn vrouw kocht een gesigneerd exemplaar van de auteur die ze persoonlijk kent maar ik ben de lezer thuis. Moet zeggen, ik was mee vanaf de eerste bladzijde en je leeft inderdaad mee met vriend en vijand en dan plots heb je spijt want is het boek uit en het einde leek mij heel realistisch, zo moet het geweest zijn, denk ik dan. Voor mij persoonlijk het beste boek dat ik in lange tijd las. Moet hier wel aan toevoegen dat ik iets heb met Vikingen. Bravo!

2021-04-10 16:25:28 | By: Fernand | Rating:
Ik wil zeker ook benadrukken , dat ik zeer onder de indruk ben van uw boek “Drakkars op de Schelde” – dikke proficiat !!

2021-04-10 16:47:40 | By: Lou | Rating:
Al van de eerste bladzijde zit je mee in het verhaal en volg je Olaf, het is of je achter hem staat. Je krijgt sympathie voor die Vikingen. Maar dan, het volgende hoofdstuk. Die Franken! En je krijgt sympathie voor die Franken. Spannend, meeslepend, aangrijpend! Een aanrader dus!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Drakkars op de Schelde

Author:

Patrick Van Ouytsel

Category:

Novels

Number of pages:

196

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

09-04-2021

ISBN:

978-94-643-1250-8 / 9789464312508

Price:

€ 20,50

Language

Dutch

Rating:

  • (8)