Cover voorkant
De beste literatuur is muziek - Essays over muziek & literatuur
De beste literatuur is muziek - Essays over muziek & literatuur

De beste literatuur is muziek - Essays over muziek & literatuur

Emanuel Overbeeke


€ 20,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek behandelt de relatie tussen muziek en literatuur aan de hand van diverse uitingen in beide kunsten. Aan de orde komen onder meer diverse schrijvers en schrijfsters (Milan Kundera, Simon Vestdijk, Margriet de Moor en Anna Enquist) en de rol van muziek in poëzie en proza, bijvoorbeeld in Nederlandse gedichten. Er zijn schrijvers over muziek en er zijn muzikale schrijvers. Auteurs zijn individuen en onder te brengen bij stromingen. Dit boek geeft een beeld van dit scala door enkele hoofdstukken daaruit te bespreken. Volledigheid is niet nagestreefd (anders was het boek zeker vijf keer zo dik geworden), maar de stukjes van de puzzel in de vorm van diverse essays geven wel een beeld van de rijkdom van het onderwerp en de tijdloosheid van de kwesties. Clichés worden niet uit de weg gegaan, maar de nuancering staat voorop.
Wilt u een frisse blik op een veelbesproken onderwerp, dan is dit een boek voor u.

From the book

De romantiek mag dan rond 1920 volgens de boeken zijn overleden, in werkelijkheid leefde zij voort. Dichters die zich beter thuis voelden in de voorbije tijd, konden de nieuwe uiteraard niet volledig negeren, maar hun worteling in de oude is evident. Het aantal ‘post-romantische dichters’ dat een voorkeur bleef houden voor traditionele, conventionele associaties is zelfs zo groot dat men zich kan afvragen in hoeverre de nieuwe trend, toonaangevend bij de spraakmakende gemeente, gedeeld werd door de meerderheid der poëten. A. Roland Holst opent zijn ‘Gregoriaans’ met ‘Stemmen van eeuwen her ontslapen mensen/ zongen de zangen van hun vroom geloof/ eentonig en bedwelmend.’ Theun de Vries verbindt Grieg met ‘noords water bij zon’ en Mozart en Don Giovanni met ‘een italiaanse hemel’. Herman de Coninck associeert de ‘Strauss-family’ met Weense frivoliteit en dames van lichte zeden. ‘Zo moet je evengoed van adel zijn/ om je door zeven onderrokken nog altijd/ in het bezit van een clitoris te weten.’ Johan Daisne refereert in ‘Debussy’ expliciet aan diens pianowerk Poissons d'or: ‘Tussen een goudvis en een pioen/ tekent hij nog een melodie,/ maar alles zonder stem.’ Fernand Florizoone verbindt de Fin Jean Sibelius met het Finse landschap. Jozef Eijckmans gaat bij zijn gedicht ‘brahms 2’ uit van de bijnaam voor Brahms' Intermezzo opus 117 nr. 1 ‘Wiegenlied meiner Schmerzen’. Omdat de sombere donkere melancholie van dit Intermezzo volgens Eijckmans en vele anderen ook typerend is voor veel andere late werken van Brahms, spreekt Eyckmans over ‘opus 117/118/119’ als ‘die wiegenlieder meiner schmerzen’. Voor J.J. van Geuns in ‘Bellini’ en Pierre Dubois in ‘Joseph Haydn’ zijn de associaties zelfs het onderwerp van hun gedichten.
Wat de post-romantici verder onderscheidde van de mo-dernen is hun veel grotere productiviteit op dit gebied. J.J. van Geuns schreef ongeveer tien gedichten en Eijckmans zelfs onder andere een gehele bundel (Achtendertig componisten). Ter vergelijking: Nijhoff, Elburg, Achterberg en Wilfred Smit haalden niet eens de volle hand.

About the author

Emanuel Overbeeke (1958) is musicoloog, raakte al vroeg gefascineerd door de kopstukken van het modernisme in diverse kunsten en zag hoe deze stroming in de loop der jaren door vele stadia ging. Hij schreef eerder boeken over onder meer klassieke componisten en de dood, muziek voor de paastijd (niet van Bach!), Vestdijk en de muziek, Nederland en Beethoven, Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten (zijn proefschrift), Debussy, Stravinsky en Boulez. Dit boek bevat een keuze uit zijn artikelen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De beste literatuur is muziek - Essays over muziek & literatuur

Author:

Emanuel Overbeeke

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

148

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

05-03-2021

ISBN:

978-94-643-1118-1 / 9789464311181

Price:

€ 20,50

Language

Dutch