Cover voorkant
Een stralende Röntgen
Een stralende Röntgen

Een stralende Röntgen

Gerrit van Rijn

Category: Biographies

€ 23,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het leven van Wilhelm Conrad Röntgen met veel details van zijn leven in Apeldoorn en zijn Utrechtse periode. Met verschillende foto’s van o.a. van Zeuner, Clausius, Semper, Schuster en Ernst Lech. Een overzicht over de elektriciteit in de 18 en 19e eeuw met mooie foto’s van de beroemde mensen. Goede en zeer uitvoerige citaten over de ontdekking. Uitgebreide toepassing van röntgenstralen en fabricage van röntgenapparatuur met een afbeelding van Wehnelt. De levensloop van Röntgen in Würzburg en zijn verdere leven in München en uiteindelijk zijn heengaan.

From the book

Op 20 juni 1853 promoveerde Gunning bij Prof. Gerrit Mulder op het onderzoek naar den scheikundigen oorsprong en de scheikundigen natuur van enige Nederlandsche wateren.
Daardoor kreeg Wilhelm belangstelling voor de natuurwetenschappen, maar ook doordat hij verbleef in een gezin waar een tal van interessante mensen over de vloer kwamen zoals de Russische chemicus Dmitri Mendelejev, de opsteller van het periodiek systeem van elementen.
De oudste zoon van Jan Willem Gunning, Johannus Hermanus Gunning, die pedagoog was, schrijft in zijn autobiografie:
“Al deze mannen waren begaafde, vlotte sprekers, zodat zelfs het eenvoudigste familiedinétje meestal een kruisvuur van geestige toasten opleverde, niet zelden in dichtvorm, terwijl er voor banale conversatie nooit tijd overschoot. Al deze persoonlijkheden ontmoetten elkaar bij voorkeur in ons gezin, waar zij een hartelijkheid aantroffen, die alle tegenstellingen overbrugde: dat twee zulke diametraal verschillende persoonlijkheden en zoo ver uiteenlopend van richting en wereldbeschouwing als oom Jan Gunning en oom Allard Pierson elkaar een met diep respect gemengde vriendschap toedroegen, heb ik altijd voor een deel daaraan toegeschreven, dat Vader en Moeder als verbindingslid tussen hen stonden”.

About the author

Gerrit van Rijn, geboren in 1941 in Utrecht, waar ook Röntgen heeft gewoond en kort gestudeerd, en waar zijn en de voetstappen staan van de auteur staan in het fysisch laboratorium aan de Bijlhouwerstraat. In zijn eerder geschreven boek “Dit Is Al Chemie” staat over Röntgen, bij het naar hem genoemde element, meer dan bij de buste in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Dit was voor de auteur om alle feiten over deze wetenschapper bij elkaar te zetten en zo is het boek ontstaan. Waarbij hij tot een opmerkelijke ontdekking kwam: het enige boekje dat Röntgen schreef over het scheikundeboek van Gunning, waarvan het exemplaar bewaard is gebleven dat hij aan Gunning heeft gegeven, bij het inzien in de bibliotheek van Universiteit van Amsterdam, een groot aantal bladzijdes nog niet gesneden was, dus nog Gunning of later iemand anders heeft dat boekje gelezen, en de schrijver was eigenlijk de eerste en dat in 2019.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een stralende Röntgen

Author:

Gerrit van Rijn

Category:

Biographies

Number of pages:

310

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-08-2021

ISBN:

978-94-643-1727-5 / 9789464317275

Price:

€ 23,99

Language

Dutch