Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een stralende Röntgen

Auteur

Gerrit van Rijn

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Het leven van Wilhelm Conrad Röntgen met veel details van zijn leven in Apeldoorn en zijn Utrechtse periode. Met verschillende foto’s van o.a. van Zeuner, Clausius, Semper, Schuster en Ernst Lech. Een overzicht over de elektriciteit in de 18 en 19e eeuw met mooie foto’s van de beroemde mensen. Goede en zeer uitvoerige citaten over de ontdekking. Uitgebreide toepassing van röntgenstralen en fabricage van röntgenapparatuur met een afbeelding van Wehnelt. De levensloop van Röntgen in Würzburg en zijn verdere leven in München en uiteindelijk zijn heengaan.

Over de auteur

Gerrit van Rijn, geboren in 1941 in Utrecht, waar ook Röntgen heeft gewoond en kort gestudeerd, en waar zijn en de voetstappen staan van de auteur staan in het fysisch laboratorium aan de Bijlhouwerstraat. In zijn eerder geschreven boek “Dit Is Al Chemie” staat over Röntgen, bij het naar hem genoemde element, meer dan bij de buste in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Dit was voor de auteur om alle feiten over deze wetenschapper bij elkaar te zetten en zo is het boek ontstaan. Waarbij hij tot een opmerkelijke ontdekking kwam: het enige boekje dat Röntgen schreef over het scheikundeboek van Gunning, waarvan het exemplaar bewaard is gebleven dat hij aan Gunning heeft gegeven, bij het inzien in de bibliotheek van Universiteit van Amsterdam, een groot aantal bladzijdes nog niet gesneden was, dus nog Gunning of later iemand anders heeft dat boekje gelezen, en de schrijver was eigenlijk de eerste en dat in 2019.

Productinformatie

ISBN
9789464317275 / 978-94-643-1727-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-08-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
310
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Op 20 juni 1853 promoveerde Gunning bij Prof. Gerrit Mulder op het onderzoek naar den scheikundigen oorsprong en de scheikundigen natuur van enige Nederlandsche wateren.
Daardoor kreeg Wilhelm belangstelling voor de natuurwetenschappen, maar ook doordat hij verbleef in een gezin waar een tal van interessante mensen over de vloer kwamen zoals de Russische chemicus Dmitri Mendelejev, de opsteller van het periodiek systeem van elementen.
De oudste zoon van Jan Willem Gunning, Johannus Hermanus Gunning, die pedagoog was, schrijft in zijn autobiografie:
“Al deze mannen waren begaafde, vlotte sprekers, zodat zelfs het eenvoudigste familiedinétje meestal een kruisvuur van geestige toasten opleverde, niet zelden in dichtvorm, terwijl er voor banale conversatie nooit tijd overschoot. Al deze persoonlijkheden ontmoetten elkaar bij voorkeur in ons gezin, waar zij een hartelijkheid aantroffen, die alle tegenstellingen overbrugde: dat twee zulke diametraal verschillende persoonlijkheden en zoo ver uiteenlopend van richting en wereldbeschouwing als oom Jan Gunning en oom Allard Pierson elkaar een met diep respect gemengde vriendschap toedroegen, heb ik altijd voor een deel daaraan toegeschreven, dat Vader en Moeder als verbindingslid tussen hen stonden”.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Dit is Al Chemie De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde

Gerrit van Rijn

3 reviews
De scheikunde achter de restauratie en dat in zeer brede zin is in dit boek verwerkt, met als uitgangspunten hoe een stof  en zijn naam is ontstaan en hoe die stof in het Duits, Engels en Frans werd en nu wordt genoemd. In de geschiedenis van die stof kwamen er verrassende namen en gebruiken naar voren. Al deze kennis is niet alleen in de restauratie te gebruiken maar leuk en soms zelfs nodig om te weten, ook als scheikunde als moeilijk wordt ervaren.
Hoewel het over scheikunde gaat is het dus geen scheikundeboek zoals op scholen wordt gebruikt.

29,50
Voorkant cover

Dit is Al Chemie De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde HARDCOVER

Gerrit van Rijn

2 reviews
De scheikunde achter de restauratie en dat in zeer brede zin is in dit boek verwerkt, met als uitgangspunten hoe een stof en zijn naam is ontstaan en hoe die stof in het Duits, Engels en Frans werd en nu wordt genoemd. In de geschiedenis van die stof kwamen er verrassende namen en gebruiken naar voren. Al deze kennis is niet alleen in de restauratie te gebruiken maar leuk en soms zelfs nodig om te weten, ook als scheikunde als moeilijk wordt ervaren. Hoewel het over scheikunde gaat is het dus geen scheikundeboek zoals op scholen wordt gebruikt.
34,50
Voorkant cover

Het Kalkboekje van Labshop Kalk en gips in de bouw en restauratie

Gerrit van Rijn

Het kalkboekje van Labshop behandelt de geologisch geschiedenis van kalk en gips en hoe vroeger kalk en gips werden vervaardigd, gebruikt en verwerkt. Vooral wanneer er huizen werden gebouwd met steen en mortel. De huidige methode van het branden van kalk en gips wordt uitgebreid behandeld en de eigenschappen hiervan worden uitgelegd. Daarnaast wordt de huidige toepassing van kalk en gips in de restauratie en in de bouw, en dan vooral afgezet tegen cement waarmee nu vooral gebouwd wordt, besproken. Voor de restauratie wordt een aantal recepten gegeven en besproken van zowel kalk als gips. Tenslotte wordt nog ingegaan op de negatieve aspecten van hydrofobering als middel om water uit metselwerk te weren.

21,50