De vrolijke naturist - Filosoferen over schaamte en naakte levenskunst

Floris van den Berg

Category: Art, culture & music

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Onder onze kleren zijn we allemaal bloot, maar opvattingen over hoe we met naaktheid omgaan zijn sterk cultuurgebonden. De vrolijke naturist is een toegankelijk geschreven cultuurfilosofisch werk over allerlei aspecten van naaktheid en naturisme.

Tegelijkertijd is het boek een ludieke inleiding in filosoferen. Van den Berg laat zien hoe je aan de hand van het thema naaktheid kunt nadenken over taboes, emoties en opvattingen over schaamte. Hij schaamt zich bovendien niet om het ook over zijn persoonlijke taboes en onbehaaglijke gevoelens over zijn eigen lichaam te hebben, zowel die van vroeger als van nu. Dat maakt het boek pikant. Spelenderwijs komen ook onderwerpen als feminisme, liberalisme en vrijheid van expressie aan bod.

Mocht je het warm krijgen van al die denkexercities, voel je dan vrij om uit de kleren te gaan.


From the book

Toen ik voor het eerst hoorde over het bestaan van naaktcampings bracht dat een sterke reactie bij mij teweeg. Naturisme was zo totáál anders dan hoe mijn aangeklede wereld eruitzag. Ik vroeg me af of naturisten in het Nederlandse klimaat – als het weer niet zo behaaglijk is – iets mogen aantrekken. Trekken ze dan alleen een shirt aan? Of, wanneer het kouder wordt, een combinatie van schoenen, sokken, T-shirt, trui en shawl, alles behalve het blote middelpunt? Waar ‘gewone’ of zogenaamd nette mensen allereerst hun schaamte bedekken, doen, zo dacht ik, naturisten alle mogelijke moeite om hun schaamte maar zo lang mogelijk onbedekt te laten. Naturisme viel zó buiten mijn belevingshorizon dat ik me er niets bij kon voorstellen. Toch had en heeft het idee van naakt recreëren een sterke aantrekkingskracht op mij. Bij gebrek aan lef om de daad bij het woord te voegen schrijf ik erover. Als een reisschrijver die een land beschrijft waar ze nooit is geweest.

Dikwijls worden propagandawerken geschreven door fanatieke adepten. Ik ben een minimal naturist; ik recreëer zelden naakt. Wel ben ik een nachtnudist. Ik draag de ideologie van naturisme een warm hart toe en ik zou het meer willen doen dan ik doe – zo zijn er meer dingen die ik meer of beter zou willen doen.

About the author

Filosoof Floris van den Berg zet zich in voor een vrolijker wereld met minder leed en meer geluk. Hij publiceerde onder meer ‘De vrolijke feminist’, ‘De vrolijke veganist’ en ‘De olijke atheïst’.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De vrolijke naturist - Filosoferen over schaamte en naakte levenskunst

Author:

Floris van den Berg

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

196

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

09-02-2021

ISBN:

978-94-643-1126-6 / 9789464311266

Price:

€ 20,99

Language

Dutch