De aarde lacht in bloemen - Een dag uit het leven van een modern mens

Bart Decaluwé

Category: Novels

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op verstilde momenten dwalen de gedachten van de hoofdfiguur Ward af naar de brievenroman Les Liaisons Dangereuses. Het boek capitveert hem omdat het zijn impotentie compenseert om iets van zijn routineuze leven te offeren om zijn zoon en ex-vrouw liefdevol in zijn leven binnen te laten. Ward accepteert alleen moderne betrekkingen. Hij gaat uit van een zelfbeeld waarbij hij zichzelf begrijpt als éérst in zichzelf gegrond om pas vanuit deze imaginaire zelfstandigheid relaties met anderen en de wereld aan te knopen. Daarom schuwt hij de wereld, de mensen en de liefde. Dat maakt zijn leefwereld affectloos. Hij stoot alles af waardoor ook alles afstotelijk of ‘vuil’ wordt. Maar hij is zelf de hardnekkigste vlek en de oorzaak waarom het woord ‘ossenvetzeep’ in zijn ziel spookt.

From the book

Het niets ligt vóór me in al zijn massiviteit en ik ren er helemaal niet van weg omdat het me op de hielen zou zitten en me, zoals in de horrorfilm It Follows, wil inhalen en opslorpen. Het niets ligt bij mij juist in de toekomst, waardoor het me niet aanzet om vooruit te komen en ik het gevoel heb dat ik, waar ik ook heen ga of waar ik me ook voor wil inzetten, toch steeds weer terugrol naar de plaats vanwaar ik vertrokken ben. Het maakt me tot een ding, een soort gesteente dat telkens naar beneden rolt. Als we al medelijden hebben met Sisyphus, hoe erg is het dan niet gesteld met zijn rots? Ah, ik sla wartaal uit. Het slaat nergens op. De werkelijkheid is veel eenvoudiger: in het begin van het leven zijn we geestelijk nog dood en daarna proberen we niet te sterven. Leven willen we niet maar doodgaan ook niet.

About the author

Het is Barts overtuiging dat we zijn wat we denken en dat dit denken ons reeds decisief heeft gevormd vóór we onze zogenaamde eigen meningen uitspreken. Onze tijd kenmerkt zich echter door een ongebreideld zelfvertrouwen in onszelf met een wantrouwen ten aanzien van de ander als gevolg daarvan. De uitgangspunten van ons modern denken zijn ons dan wel ‘geschonken’, de hamvraag is wat we ermee moeten aanvangen in het licht van de uitdagingen in onze tijd. Dat denken waarin we ‘geworpen’ zijn en waaraan we mentaal als het ware hangen te bengelen kunnen we niettemin aftasten. Dat aftasten van de grenzen van ons denken is wat hem uitermate fascineert en vormt de drijfveer om te schrijven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De aarde lacht in bloemen - Een dag uit het leven van een modern mens

Author:

Bart Decaluwé

Category:

Novels

Number of pages:

190

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

02-04-2021

ISBN:

978-94-643-1228-7 / 9789464312287

Price:

€ 20,99

Language

Dutch