Een naaste met dementie - Een onderzoek naar hoe contactpersonen de verpleeghuiszorg voor hun naaste met dementie ervaren, in 2012, 2019 en 2020

Margreeth van Dijk

Category:

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In 2009 waren er veel klachten over de verpleeghuiszorg voor bewoners met dementie te lezen in kranten, tijdschriften of op de tv te zien.

In ‘Een naaste met dementie’ onderzoekt Margreeth van Dijk, ervaringsdeskundige en verpleegkundige in ruste, waar deze (on) tevredenheid vandaan komt en noteert zij veranderingen in de verpleeghuizen voor bewoners met dementie in 2011, 2012, 2019 en 2020.

Daarbij komt ze tot een afgewogen, werkbare methode om de communicatie met contactpersonen en daarmee de zorg voor bewoners met dementie te verbeteren en pleit zij voor realistische verwachtingen in tijden van vergrijzing. Relevant voor contactpersonen én zorgprofessionals.

From the book

Toen mijn moeder na een val van de trap en de daarop volgende ziekenhuisopname met revalidatie, vergeetachtig werd, ging dwalen en niet meer zichzelf kon bezighouden, begon voor ons als kinderen het ‘traject’ dementie. Dit traject van diagnose startte na haar tachtigste verjaardagsfeest in 1997. Mijn zus in Scheveningen werd haar contactpersoon, maar waar ik bij kon zijn, als jongste dochter en verpleegkundige wonend in Heerhugowaard, was ik aanwezig. Zo was ik ook bij moeders onderzoek van de neuroloog voor een dementiediagnose. Na eerst nog extra begeleiding thuis volgde een opname in een verpleeghuis in Kijkduin, na de indicatie voor dementie ‘wonen met zorg’. Alle acht kinderen kregen een bezoekdag. Als hoofd verplegingsdienst in een grootschalig verpleeghuis vond ik een kleinschalige locatie geschikter. Natuurlijk stonden mijn broers, zussen en ik wel eens voor een dichte deur vanwege het tekort aan personeel, maar over het algemeen leek mijn moeder daar gelukkig. Vond het ‘elke dag zondag’ met zoveel mensen (met dementie) om de tafel. Aardappels schillen wilde ze niet, want ‘dat heb ik mijn hele leven gedaan’, zoals ze zelf zei.

About the author

Naast een carrière in de zorg en een opleiding gezondheidswetenschappen was ze ook een dochter van een moeder met dementie. Natuurlijk stond zij weleens voor een dichte deur van het kleinschalige verpleeghuis waar haar moeder woonde vanwege het tekort aan personeel, maar moeder vond het er ‘elke dag zondag’ met zoveel medebewoners om de tafel. Aardappels schillen wilde moeder niet, ‘dat heb ik mijn hele leven gedaan’, zoals ze zelf zei. Ook na het overlijden van haar moeder bleef Margreeth van Dijk zich met grote betrokkenheid verdiepen in de zorg voor naasten met dementie.

Twitter: @DijkMargr
LinkedIn: Margreeth van Dijk

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een naaste met dementie - Een onderzoek naar hoe contactpersonen de verpleeghuiszorg voor hun naaste met dementie ervaren, in 2012, 2019 en 2020

Author:

Margreeth van Dijk

Category:

Number of pages:

128

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 17 x 24 cm

Release date:

19-03-2021

ISBN:

978-94-640-3940-5 / 9789464039405

Price:

€ 18,50

Language

Dutch