Romana

Jeanette Ruijgrok-Hoogendijk

Category: Novels
  • (1)

€ 21,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Romana Borobov, een meisje uit een Roma gemeenschap uit het zuiden van OekraÏne, ontworstelt zich uit haar armoedige milieu. Romana krijgt onderricht van hun leider "graaf" Thomas von Beckinghausen. Als zij zestien jaar is, meldt ze zich aan bij een klooster en komt daar haar vroegere geliefde tegen waardoor haar leven een totaal andere wending krijgt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden haar ouders en andere zigeuners weggevoerd, net zoals zovele Joden. Als de Duitsers in het klooster willen gaan huishouden, vlucht Romana en neemt haar leven wederom een andere wending. Tegen beter weten in blijft ze tot op hoge leeftijd naar het lot van haar ouders zoeken. De hoofdstukken wisselen af in heden (recht schrift) en verleden (cursief schrift).

From the book

Wolven waren al gesignaleerd door Milan. Maar hij had zijn mond gehouden, om de rest van het gezelschap niet ongerust te maken. Gelukkig bleef de verwachte sneeuwval uit! Milan deed echter geen oog dicht. De "graaf" zakte af en toe weg en werd dan wakker door het gedraai van Milan. Op een zeker moment durfde hij "graaf" Thomas aan te spreken over de wolven en de angst om aangevallen te worden. Samen bedachten ze, dat het slim was om een vuurtje aan te leggen om zodoende de wolven te verjagen. Bovendien zou dat hen verwarmen, want de temperatuur was al onder nul gedaald. Ze sprokkelden wat hout bij elkaar en werd er een vuurtje gemaakt. Het vlammende vuur en de volle maan verlichtte de donkerte en toen er aan de horizon een troep wolven werd gezien, waren beide mannen op hun hoede. Ze hoorden de wolven janken. Het weerkaatste tegen de heuvels en echode steeds weer. Het vuur dreigde uit te gaan, maar de "graaf" wapperde net zo lang met de papieren voor legitimatie, die hij bij zich had, totdat hij erin slaagde het vuur te doen opleven. Ondertussen hielden ze de troep wolven in de gaten. Zij zagen echter niet, dat twee mannen hen van achteren naderden en plotseling vóór hen stonden. Eén van de mannen trok een mes en mompelde wat in de taal van de Roma's. Milan herkende de taal en zei vliegensvlug, dat ze van hetzelfde volk kwamen en op weg naar het klooster waren gestrand. Hij smeekte hen niets kwaads aan te doen. De man die het mes had getrokken, stopte zijn grijze steile haar onder zijn hoed en duwde zijn kameraad naar voren en maande hem te gaan zitten. Deze had dik donkerbruin krullend haar met hier en daar wat grijs ertussen. Hij wreef met zijn hand over zijn baard en vlijde zich op de grond. De man met de hoed keek de "graaf" en Milan argwanend aan en toen hij zijn mes terug stopte in zijn holster, ging hij ook op de grond zitten.

About the author

Jeanette Ruijgrok woont met haar man in Hoorn. Toen haar twee zoons klein waren las ze altijd voor bedtijd een aantal hoofdstukken voor, totdat ze in slaap vielen. Het schrijven zat er altijd al wel in, maar ging niet verder dan reisverslagen na vakantie in het buitenland, of het optekenen van dagboeken. Een van haar wensen was ooit een boek te schrijven, een roman, waar ze pas na haar pensionering de rust en tijd voor vond.

Reviews

2021-12-08 10:25:03 | By: Ans Plasmeijer | Rating:
Wat een mooi geschreven boek,ik heb het in 2 dagen uitgelezen!!!!
De afwisseling van tijd leest geweldig.
Empathisch,je ziet elke regel voor je!!!!!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Romana

Author:

Jeanette Ruijgrok-Hoogendijk

Category:

Novels

Number of pages:

272

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

02-07-2021

ISBN:

978-94-643-1557-8 / 9789464315578

Price:

€ 21,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)