Cover voorkant
Helga - ... en haar zevental
Helga - ... en haar zevental

Helga - ... en haar zevental

Yvonne Gramsbergen-Hoogland

Category: Biographies

€ 19,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek is een eerbetoon aan Helga, een moeder met zeven kinderen, die de moed niet verliest, ondanks dramatische ervaringen in haar lange leven. Ze is het slachtoffer van echtscheidingen, miskenning, oplichterij en haar afhankelijkheid. Opvattingen uit de jaren dertig over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen zijn mede oorzaak van deze slachtofferrol.

From the book

“Meid, wat zie je er weer goed uit. Je bent nog mooier dan de vorige keer.”
“En hoe gaat het met je gezin, Jaap?”
“Oh prima, Helga heeft de touwtjes goed in handen met dat drietal.”
“Drietal?”
“Ja, hoor, we hebben er weer eentje bij. Gezellige boel, hoor!”
Gezellige boel, ja, maar erg veel drukte heb jij er niet van, Jaap, denkt de vragensteller terecht.

In de loop der jaren is de verhouding tussen mama Helga en haar moeder Bertha enigszins hersteld en af en toe weer totaal ontregeld. Bertha voelde zich door Helga in de steek gelaten op een moment dat zij haar hard nodig had. Helga heeft haar weliswaar nooit veel ondersteuning geboden ten tijde van de scheiding, ze was nu eenmaal ‘het kind van haar vader met die koolzwarte kop’, maar haar latere financiële ondersteuning had Bertha brood- en broodnodig. Oma Bertha, oma Rickiemoe zoals wij haar later zullen noemen naar de relatie met haar jongste zoon Erick, houdt niet van de kinderen van Helga. Ze zal niet aflaten hen te kleineren en te beschimpen, zoals ze haar dochter ook had gedaan.

Mama Helga is een lieve zachtaardige moeder, dol op ons, haar kinderen, waar ze mee speelt, ze voorleest en liedjes zingt. We zingen luidkeels de liedjes mee met de radio tijdens de wekelijkse uitzending van het kinderkoor van Jacob Hamel.[1]

About the author

Yvonne Gramsbergen-Hoogland (1935) is geïnteresseerd in familiegeschiedenissen. Ze leest graag (auto)biografieën, houdt een familiearchief bij van haar moeder, schoonmoeder en eigen gezinsleden. Ze is getrouwd, heeft vier kinderen, vier schoonkinderen, elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, die allen deel uitmaken van familiegeschiedenissen.
Zij heeft persoonlijkheidspsychologie gestudeerd in Groningen, is docent geweest aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft boeken geschreven over communicatieve vaardigheden, die uitgegeven zijn bij Noordhoff. Inmiddels is haar rol bij Noordhoff overgenomen door een familielid.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Helga - ... en haar zevental

Author:

Yvonne Gramsbergen-Hoogland

Category:

Biographies

Number of pages:

124

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

16-04-2021

ISBN:

978-94-643-1323-9 / 9789464313239

Price:

€ 19,50

Language

Dutch