Leven met slechthorendheid - Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie

Willem Dekker

Category: Society

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëntenvereniging. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid voor hem betekent. Wie dit verhaal leest, zal tot de conclusie komen dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.

From the book

Het keuringsrapport
Dienstongeschikt, het staat er echt. Voor de zekerheid is het woord dienstongeschikt nog vet gedrukt ook, alsof je er overheen zou kunnen lezen. Ik laat me een beetje achterover zakken op mijn stoel, staar wat voor me uit en probeer het tot me door te laten dringen. Dat lukt me niet. De boodschap, of beter gezegd de consequenties ervan, dringen nog niet goed tot me door. Of misschien is het gewoon het gebrek aan acceptatie. Tegen beter weten in, heb ik het accepteren van dit bericht misschien onbewust voor me uit geschoven en ben ik altijd blijven denken dat het wel ten goede zou keren. Onzin natuurlijk, want dit is de realiteit: dienstongeschikt dus.
Ik weet niet waarom, maar ik pak de grote enveloppe die voor me op tafel ligt, draai hem om en controleer naam en adressering op de voorzijde. Een volslagen zinloze actie, want natuurlijk is deze brief aan mij gericht. Ik weet al enige tijd dat dit bericht eraan zat te komen. Mondeling ben ik immers twee maanden eerder door de keuringsarts hiervan al op de hoogte gesteld. Niet zo concreet als het nu op papier staat, maar informeel heeft hij de uitslag van de keuring wel voorzichtig laten doorschemeren. Maar toch, nu staat het zwart op wit: dienstongeschikt. Ik leg de enveloppe terug op tafel en pak de brief om hem nogmaals te lezen.

About the author

Willem Dekker is een gepensioneerd landmacht kolonel. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met belangenbehartiging voor slechthorenden, het geven van spionage rondleidingen in Den Haag en met het schrijven van boeken. Hij is zeer slechthorend en actief betrokken bij de patiëntenvereniging voor slechthorenden. Eerder publiceerde hij boeken over spionage, een stuk familiegeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog en over de liefdadigheidsstichting Poco a Poco.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Leven met slechthorendheid - Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie

Author:

Willem Dekker

Category:

Society

Number of pages:

242

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

30-04-2021

ISBN:

978-94-643-1342-0 / 9789464313420

Price:

€ 21,50

Language

Dutch