Leven met slechthorendheid - Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie

Willem Dekker

Category: Society
  • (5)

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëntenvereniging. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid voor hem betekent. Wie dit verhaal leest, zal tot de conclusie komen dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.

From the book

Het keuringsrapport
Dienstongeschikt, het staat er echt. Voor de zekerheid is het woord dienstongeschikt nog vet gedrukt ook, alsof je er overheen zou kunnen lezen. Ik laat me een beetje achterover zakken op mijn stoel, staar wat voor me uit en probeer het tot me door te laten dringen. Dat lukt me niet. De boodschap, of beter gezegd de consequenties ervan, dringen nog niet goed tot me door. Of misschien is het gewoon het gebrek aan acceptatie. Tegen beter weten in, heb ik het accepteren van dit bericht misschien onbewust voor me uit geschoven en ben ik altijd blijven denken dat het wel ten goede zou keren. Onzin natuurlijk, want dit is de realiteit: dienstongeschikt dus.
Ik weet niet waarom, maar ik pak de grote enveloppe die voor me op tafel ligt, draai hem om en controleer naam en adressering op de voorzijde. Een volslagen zinloze actie, want natuurlijk is deze brief aan mij gericht. Ik weet al enige tijd dat dit bericht eraan zat te komen. Mondeling ben ik immers twee maanden eerder door de keuringsarts hiervan al op de hoogte gesteld. Niet zo concreet als het nu op papier staat, maar informeel heeft hij de uitslag van de keuring wel voorzichtig laten doorschemeren. Maar toch, nu staat het zwart op wit: dienstongeschikt. Ik leg de enveloppe terug op tafel en pak de brief om hem nogmaals te lezen.

About the author

Willem Dekker is een gepensioneerd landmacht kolonel. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met belangenbehartiging voor slechthorenden, het geven van spionage rondleidingen in Den Haag en met het schrijven van boeken. Hij is zeer slechthorend en actief betrokken bij de patiëntenvereniging voor slechthorenden. Eerder publiceerde hij boeken over spionage, een stuk familiegeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog en over de liefdadigheidsstichting Poco a Poco.

Reviews

2021-08-15 17:06:54 | By: Carine van Luijtelaar | Rating:
In zijn boek schrijft Willem Dekker, na het ontvangen bericht ‘dienstonbekwaam’, gedetailleerd over zijn proces van acceptatie van zijn progressieve gehoorbeschadiging die hij beroepsmatig heeft opgelopen. En de impact daarvan op zijn persoon, zijn persoonlijk leven als ook op zijn (naaste) omgeving. Dit proces bevindt zich soms in de spagaat tussen frustratie en acceptatie, tussen woede en berusting. Tussen zichtbaar en tegelijk onzichtbaar willen zijn. Zijn verhaal geeft kennis en inzicht in de gevolgen van deze veelal onzichtbare handicap, waarvan velen denken dat je met een hoortoestel 'toch weer normaal kunt horen'. Willem Dekker is eerlijk en direct, spaart kool noch geit. Het boek is toegankelijk geschreven, in direct taalgebruik. De hoofdstukken zijn tegelijk informatief, en worden afgewisseld met korte verhalen en indrukken van vrienden en bekenden uit Dekkers netwerk. Het boek zal voor slechthorenden herkenning en erkenning brengen en verdient een plaats op de werkplek van professionals die voor en met slechthorende mensen werken.

2021-07-11 15:20:56 | By: Duco | Rating:
Met veel interesse heb ik het boek ‘Leven met slechthorendheid’ van de hand van Willem Dekker gelezen. Ik heb zelf geen last van deze aandoening, maar wilde er meer over weten, omdat het in mijn professie vaker voorkomt. Eén van de dingen die me aanspreekt in het boek is dat de auteur niet met wrok omkijkt naar zijn oude werkgever; hij weet goed te relativeren. Hij probeert vanuit een positieve grondhouding mensen die aan sterk gehoorverlies lijden te informeren over de mogelijkheden die er zijn vanuit een breed perspectief. Dat doet hij in dit boek op gedetailleerde wijze. Zijn positieve grondhouding heeft er ook toe geleid dat hij zich actief inzet voor de slechthorende-gemeenschap op gebied van belangenbehartiging en voorlichting. De kers op de taart is dit boek over zijn ervaringen. Er ontbreekt volgens mij geen enkel aspect in de beschrijving van de gevolgen van deze aandoening. Het is een persoonlijk verhaal met een leidraad van tips en tools in de complexe wereld voor mensen met ernstige gehoorproblemen. Met zijn eerlijke en open schrijfstijl voel je de frustraties. De auteur is erin geslaagd dit toch moeilijke onderwerp levendig te beschrijven; hij neemt geen blad voor de mond. Het is alsof de persoon tegenover je zit en zijn verhaal verteld, zonder poespas. Medisch-technisch jargon ontbreekt en humoristische anekdotes gelukkig niet. Je verplaatst je makkelijk in de persoon, omdat zijn zoektocht zo goed voor te stellen is. Het is daardoor een belangrijke informatiebron voor mensen die last hebben van dit fenomeen. Ook voor hun familie, vrienden en collega’s is het bijna een must om hier kennis van te nemen om inzicht te krijgen in de soms onvoorstelbare effecten op het dagelijks leven. Het relaas geeft een helder beeld en geluid in deze stiltewereld. In één van de laatste hoofdstukken praat de scribent over zijn frustratie dat hij de impact van zijn slechthorendheid zo moeilijk kan uitleggen; ik denk echter dat hij met dit boek daarin geslaagd is!

2021-06-21 21:31:01 | By: Carolien van Eerde | Rating:
Een mooi en heerlijk leesbaar boek van Willem Dekker. Het boek kweekt veel begrip voor de situatie van de slechthorende. Respect voor de kwetsbaarheid die de schrijver tentoonspreid door zijn meest moeilijke momenten te delen met de lezer. Dat komt binnen. De gedrevenheid om zo veel werk te verzetten voor de slechthorenden doorspekt met Willems eigen verhaal, maakt dat je het boek niet weg kunt leggen. Willem maakt heel duidelijk wat slechthorenden nodig hebben in de communicatie met anderen. Ik was daar nooit van doordrongen, maar heb door dit boek nu al een verbeterslag kunnen maken. Als dat niet een mooi resultaat is van schrijven...

2021-05-20 13:25:38 | By: René van Schalkwijk | Rating:
In een ruk uitgelezen. Toegankelijk en inzichtelijk. Je ziet vaak niet of iemand slechthorend is. Nog moeilijker is het om te ontdekken wat er in de slechthorende omgaat. Dit boek geeft daar een persoonlijk inkijkje in. Voor veel slechthorenden herkenbaar. Voor anderen zeker in de hoorzorg een uniek inkijkje dat hun kennis en begrip zal versterken. Voor professionals daarom een "must read" Wilt u weten hoe de hoorzorg beter kan. Ook dat staat helder omschreven. En dan ook nog inzicht in het belang van een patiëntenorganisatie Hoormij. NVVS. Een toegankelijk meerlagig boek

2021-05-14 11:42:34 | By: Corné Govaarts | Rating:
Aangrijpend en meeslepend boek. Prettig geschreven waardoor het in één dag te lezen is. Door de maximale toegankelijkheid en de persoonlijke openheid van de auteur komt “de boodschap” duidelijk over. Ik heb mijn zus met een beginnende hoorbeperking het boek gegeven. De auteur getuigt van een groot hart en bewijst de maatschappij een dienst met zijn boek. Voorbeeld van hoe je van je beperking een kracht kan maken.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Leven met slechthorendheid - Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie

Author:

Willem Dekker

Category:

Society

Number of pages:

242

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

30-04-2021

ISBN:

978-94-643-1342-0 / 9789464313420

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (5)