Spoken bestaan - Afgekeurd, maar in mijn hoofd gaat het politiewerk dagelijks door

Marcel de Korte

Category: Biographies
  • (2)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Spoken bestaan is geschreven om meer bekendheid te geven aan de ziekte Post Traumatische Stress Stoornis. De verhalen zijn authentiek en gebaseerd op reële gebeurtenissen. Het omschrijft het totale proces waar Marcel de Korte dagelijks mee te maken heeft. De herbelevingen, de spanningen, de vermijdingen en het sociaal maatschappelijk isolement. Ook is aandacht gegeven aan de impact van PTSS op het gezinsleven. Veelal gaat alle aandacht bij behandeling uit naar degene met PTSS, maar deze ziekte heb je niet alleen. Het gezin wordt ermee geconfronteerd. Marcel de Korte wordt van de sterke en ambitieuze politieman plotseling een man en vader die verandert in een gebroken en beschadigd persoon. De beschreven incidenten zijn een greep uit de vele herinneringen van bijna veertig jaar intensief politiewerk.

De opbrengsten van dit boek gaan volledig naar Stichting Hulphond Nederland.

From the book

Als ik terugkijk naar de periode dat PTSS zich meester van mij maakte, ervaar ik de zoektocht naar genezing als een grote donkere tunnel.
Ik sta aan de voorkant en loop langzaam de ruimte in. Naar het licht aan de andere kant van de tunnel. Maar hoe lang of snel ik ook loop, het licht blijft voor mijn gevoel steeds oneindig ver weg. Doodmoe stop ik met lopen en ik word opgezogen door de zwarte duisternis. Ver weg van elke realiteit. Een serene stilte komt over mij heen. Die rust, god wat verlang ik naar die rust in mijn hoofd. Ik kijk naar mijzelf terwijl ik ineen gehurkt in de tunnel zit. Ik zie iemand zitten maar ervaar de man niet als mijzelf. Ik herken mijzelf niet meer. Wie is dat, ben ik dat nu echt? Ik voel verwarring. De onrust en storm in mijn hoofd steekt opnieuw op. Ik roep mijn naam, ik reageer niet en blijf ineen gehurkt zitten. Ik zie de duisternis langzaam over mij heen vallen totdat deze mij nagenoeg geheel heeft opgeslokt. Ik schreeuw het uit en open mijn ogen. Ik kijk verschrikt rond en zie het lichtpunt aan het eind van de tunnel. Ik sta op en loop, loop, loop richting het licht.

About the author

Marcel de Korte begint op 1 oktober 1974 bij de gemeentepolitie Haarlem. Als agent op straat midden in de frontlinie van de samenleving. Gedurende zijn loopbaan doorloopt hij vele functies en taken, waarbij hij nimmer de operationele kant van het vak uit het oog verliest. Hij klimt op tot leidinggevende totdat hij uiteindelijk ‘plotseling’ geconfronteerd wordt met PTSS. Het heeft ondanks veel inspanningen en behandelingen helaas geleid tot arbeidsongeschiktheid en ontslag op 1 januari 2015. Samen met zijn gezin en hulphond Funky probeert hij weer invulling te geven aan een nieuwe toekomst. Daarin geeft hij onder andere presentaties over zijn ziekte en de meerwaarde van hulphond Funky die hem steeds meer doet leven in plaats van overleven.

Reviews

2021-08-18 09:15:34 | By: Sandra | Rating:
Kort samengevat: een must read voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met, of meer wilt weten over PTSS. Het is levendig, in goed leesbare taal geschreven en als je begint kun je simpelweg niet meer stoppen met lezen. Het verhaal raakt je en sleept je mee in een andere wereld. Dat zeg ik niet alleen als dochter van, maar ook vanuit mij rol als professional. Niet alleen lotgenoten maar ook professionals raad ik dan ook aan dit boek te lezen. Het wordt na het lezen pas écht duidelijk wat de impact is van PTSS op de cliënt, en vooral ook op de omgeving en diens verdere leven na de behandeling.

2021-07-03 18:21:46 | By: Marianne Hassink | Rating:
Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen. Nu vind ik niet de juiste woorden om hier neer te zetten. Dat heb ik niet vaak, teksten, woorden, beschrijvingen dat is meestal wel écht mijn ding. Toch vind ik, dat ik het moet proberen. Als gastgezin van Hulphond Nederland kan ik me het moment nog heel goed herinneren dat er ook PTSS honden, voor ex-geuniformeerden, getraind gingen worden. Mmmm dat was best even omdenken. Wat doet zo'n hond dan? Wat en hoe moet dat getraind worden? En... nu schrijf ik dat met het schaamrood op mijn kaken... is dat dan wel van dezelfde waarde als een ADL hond? Roman Koolen en ik werden gevraagd door Monique Egbers Hulphond of we met onze hulphonden in opleiding Bix en Bert mee konden doen aan een demonstratie in Assen op de veteranendag. En dát was de dag waarop mijn gedachten definitief een hele andere wending namen. Zooooo indrukwekkend, de verhalen, de (achtergrond) informatie, een inkijkje in wat PTSS is en welke invloed dat heeft op levens, het in de praktijk zien functioneren van een PTSS hond. We zijn helemaal onder de indruk naar huis gereden. Ook redelijk stil trouwens, wat an sich al best bijzonder was in die tijd. Voortschrijdend inzicht! Jaren later..... zie je dat Marcel de Korte een boek geschreven heeft. Natuurlijk bestel je dat meteen. Al heel snel, in het begin van het boek krijg ik het gevoel "hoe kan een mens dit.. ja wat eigenlijk allemaal... meemaken, (ver)werken, ervaren, volhouden... " Op alle fronten getriggerd door dit boek. Ik lees door en dan ben ik op bladzijde 108 en dan komen de waterlanders. Tranen lopen over mijn wangen, wat raakt mij dit in vele opzichten. Marcel en familie, nogmaals welke woorden? Ik denk dat ze er ook niet zijn, ik weet het niet en toch voel je de behoefte om iets te schrijven. Enorm RESPECT. Dankbaar voor de mensen die er voor ons zijn op momenten waarop we het niet alleen af kunnen. We hebben ze zo nodig, laten we ook beseffen wat hun nodig hebben. Empathie en wederzijds respect. Dit boek moet iedereen lezen! Marcel, dank je wel voor het schrijven van dit boek.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Spoken bestaan - Afgekeurd, maar in mijn hoofd gaat het politiewerk dagelijks door

Author:

Marcel de Korte

Category:

Biographies

Number of pages:

158

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

18-06-2021

ISBN:

978-94-643-1562-2 / 9789464315622

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)