Diorama’s uit de 18e en 19e eeuw - Bavelaars en andere kijkkastjes

Lorenz van Doornen & Meta Krüger

Category:

€ 23,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Diorama’s zijn kijkkastjes waarin door het gebruik van perspectief diepte wordt gesuggereerd. Ze werden gemaakt vanaf het einde van de 18e eeuw. Als materiaal werd hout, been, papier en soms glas gebruikt. De grootste producent van diorama’s was de familie Bavelaar. Vandaar dat de term ‘bavelaar’ een soortnaam is geworden voor alle diorama’s. Ze worden een beetje denigrerend beschouwd als volkskunst, maar zijn vaak van een verbijsterend hoog ambachtelijk niveau. Voor dit boek hebben we bijna honderd diorama´s bijeengebracht en beschreven. Ze stammen uit onze eigen collectie aangevuld met diorama’s van enkele andere verzamelaars en kunsthandelaren.

From the book

De papierknipkunst is in Nederland en in enkele andere Europese landen bedreven vanaf eind 17e eeuw. Het meeste werk bestaat uit papier-knipwerk in het platte vlak. Dit heeft fabelachtig gedetailleerde producten opgeleverd die lijken op borduurkunst. Het knippen moet niet te letterlijk worden opgevat. Naast de schaar werd vaak werd gewerkt met scherpe pennenmesje, vooral als men enig reliëf wilde aanbrengen in de knipsels. Vrijwel parallel daaraan bestond al vroeg de sport om enige diepte in de afbeeldingen aan te brengen. Door in het vochtige papier sneetjes te maken met een pennenmesje en het iets op te halen kon men een zeker reliëf aanbrengen. Andere makers wilden nog meer diepte aanbrengen en gebruikten dan ingelijste kastjes van ongeveer vijf centimeter diep waarin driedimensionale afbeeldingen werden geplaatst. De suggestie van diepte werd versterkt door een pseudo-perspectief aan te brengen in de afgebeelde objecten. Bij een scheepje of huis staan de voorkant en zijkant dan niet haaks op elkaar maar onder een zekere hoek, hetgeen net als bij schilderijen visueel diepte suggereert.

About the authors

Lorenz van Doornen en Meta Krüger wonen in Amsterdam. Naast hun werk in de wetenschap hebben zij hun leven lang allerlei verzamelingen aangelegd. Na hun pensionering besloten zij om hun verzameling diorama’s verder te onderzoeken en te beschrijven. Zij hopen dat dit boek een inkijkje geeft in een bijzonder stukje cultuurgeschiedenis.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Diorama’s uit de 18e en 19e eeuw - Bavelaars en andere kijkkastjes

Authors:

Lorenz van Doornen & Meta Krüger

Category:

Number of pages:

130

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 17 x 24 cm

Release date:

30-04-2021

ISBN:

978-94-640-3978-8 / 9789464039788

Price:

€ 23,50

Language

Dutch