Kijkduin

Jelle de Boer

Category: Novels

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Kijkduin is een zoektocht. Kijkduin is een amalgaam. Kijkduin is een strijdperk dat wordt betreden in tijden van nood en last. Kijkduin is ook een wijk aan de rand van Den Haag. Het is een treurplek. Een treurige plek. Waarschijnlijk. Mogelijk. Wellicht. Deze voorbehouden maakt de verteller in zijn zoektocht naar een antwoord op de vraag wat de waarde is van vriendschap, als iemand die ziek is na zijn finale onheilstijding hem daarover niet informeert. Of is er meer aan de hand? Dit leidt tot de vraag: ‘Wat is de waarde van vriendschap?’ Dat wordt onderzocht tijdens een roadtrip in Amerika. Een antwoord komt er niet. Maar dat is dan allang niet meer van belang. Vrienden voor één dag. Eén avond. Eén uur. Of korter.

From the book

Vanuit mijn ooghoeken zie ik Sera staan. Al weet ik dan nog niet dat ze Sera heet, daar kom ik pas achter na kennismaking. Een wederzijdse activiteit met instemming en gevolg. Sera heeft een grote rugzak op en staat een kartonnen bordje op te houden. Idaho. Ruim begrip. Het jurkje dat ze draagt, suggereert aan de ene kant aandacht voor de details die van een jongedame een vrouw maakt, maar de rugzak torpedeert dit effect direct tot op het niveau van functionalisme. De legerkistjes waarop zij haar staan heeft gefundeerd, completeren het geheel. Sera heeft een ringetje door haar neus, voor de kijker in de rechtervleugel. En rossig tegen blond aan haar. En strak gespannen ogen. Feller blauw dan het blauw van mijn wagen. En vragend. Zij kijkt een hulpeloosheid die ik wil helpen ledigen.
Ik stop mijn auto vlak naast haar en zeg dat Idaho groot is, maar dat ik tenminste die kant op ga. Sera kijkt me gretig aan, keurt mij, de auto en de inhoud en besluit dan haar rugzak af te doen ten teken dat ze akkoord is met mijn aanbod. De rugzak verdwijnt op de achterbank, zij zet zich naast mij. Ik hervoeg in op de 15.
‘Sera,’ weet ik vanaf nu. Ze frommelt wat aan de radio, op zoek naar een zender die haar aanstaat. Ze kent de weg op de golflengte, voor ik het weet staat de juiste aan. ‘Americana, is naast blues en soul onze bijdrage aan een betere wereld. Waar houd jij van?’
‘Als we het hebben over Amerikaanse muziek kies ik zowel CSNY, The Band, als Marvin Gaye’s What’s going on.’ We kunnen elkaar dus wel vinden, de komende duizend kilometer.
‘Nice.’

About the author

Jelle de Boer (1967) is bedrijfsjournalist en docent Nederlands. Studeerde indertijd alles behalve dat. Taalgevoel en het hebben van een kritische blik op wat er in de wereld speelt, kun je ook vanuit andere invalshoeken benaderen. Zoveel blijkt wel uit zijn eerste bundel Kijkduin. Behoeft weinig introductie of heeft daar weinig behoefte aan. Dus tot zover

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Kijkduin

Author:

Jelle de Boer

Category:

Novels

Number of pages:

168

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

16-07-2021

ISBN:

978-94-643-1599-8 / 9789464315998

Price:

€ 19,99

Language

Dutch