Rafelranden

Klaas Schuurman

Category: Novels

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Rafelranden is een roman waarin realiteit en fictie zijn verweven. Het is een zoektocht naar hiaten in een familiegeschiedenis. Klaas Schuurman verzint ontbrekende puzzelstukjes zonder de werkelijke kleur te kennen. Op overtuigende wijze schakelt hij tussen heden en verleden, waarbij het tijdsbeeld van de verschillende gebeurtenissen realistisch is gevangen in woorden. Doordat hij met verschillende vertelperspectieven werkt, krijg je een volledig beeld van alle gebeurtenissen. Door de manier waarop hij informatie doseert, en daarmee de spanning in het verhaal houdt, blijf je continu benieuwd hoe het verhaal zich ontrafelt. De schrijver springt gemakkelijk tussen heden en verleden en als lezer spring je net zo makkelijk mee. Rafelranden is een dynamisch, maar vooral ontroerend verhaal dat de lezer van begin tot eind zal blijven boeien.

From the book

Fragiel dun ijs na een eerste nachtvorst begin december, daar moet ik aan denken als ik naar de breekbaar ogende oude vrouw kijk die, volkomen onwetend van mijn aanwezigheid, probeert zich te ontworstelen aan een diepe narcose. De huid is zo bleek dat het bijna doorschijnend lijkt. Het enige geluid dat tot mij doordringt is dat van de machine die het ritme van haar hartslag registreert. Net als voor het tere ijs kan een kleine verandering in het ritme het einde betekenen.

“Oude dames en narcose zijn geen vrienden”, zei de anesthesist nog maar een paar weken geleden. Hij glimlachte, maar zijn glimlach bereikte zijn ogen niet, en de boodschap kwam luid en duidelijk over. Ook voor mijn moeder die haar schouders ophaalde alsof het volkomen onbelangrijk was, een futiliteit die haar niet raakte.

“Op mijn leeftijd is de blessuretijd ruimschoots begonnen dokter, maar een beetje tijdrekken kan geen kwaad, toch? Als ze dit oude wrakke lijf nog wat kunnen opkalefateren kan ik, met een beetje geluk, de verlenging meespelen. En anders is het mooi geweest.”

Ik hoor het haar met haar kraakheldere stem nog zeggen, en herinner me hoe de anesthesist haar verbijsterd aankijkt. De vraag is waar hij het meest verbaasd over was. Dat een oude vrouw naar voetballen kijkt, of dat ze haar situatie zo nuchter weet te relativeren. Haar hart hapert de laatste jaren nogal eens en alleen een operatie kan dit verhelpen. Na de, ongetwijfeld voor een deel door de ziektekostenverzekering ingegeven, terughoudende opstelling van de hartchirurg, is de anesthesist de laatste die haar ervan probeerde te overtuigen het niet te doen.

About the author

Klaas Schuurman (1965) woont in Assen, maar is opgegroeid in de provincie Groningen. Net als bij zijn eerdere boeken vormt dit het decor. Nadat hij als probeerseltje tijdens een vakantie aan zijn eerste boek, Koeiengek (Boekscout 2013), begint, krijgt hij de smaak te pakken. Daarna schreef hij Dwaalgif (Noordboek 2014) en Grasspoor (Boekscout 2018). Geïnspireerd door de geschiedenis van zijn familie is met Rafelranden een fictief verhaal ontstaan, waarbij dankbaar gebruik is gemaakt van enkele echte gebeurtenissen. Onbedoeld is dit boek daardoor persoonlijker geworden dan zijn eerdere boeken.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Rafelranden

Author:

Klaas Schuurman

Category:

Novels

Number of pages:

180

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

09-07-2021

ISBN:

978-94-643-1564-6 / 9789464315646

Price:

€ 20,50

Language

Dutch