Cover voorkant
Van Ambon tot Caïro - Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht
Van Ambon tot Caïro - Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht

Van Ambon tot Caïro - Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht

Anje Manuputty

Category: Biographies

€ 23,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In deze autobiografie vertelt Anje Manuputty over haar ervaringen tijdens een verblijf van twintig jaar in Indonesië, India en Egypte. Behalve de soms heftige gebeurtenissen waarvan ze verslag doet (de onlusten in Jakarta die hebben geleid tot de val van president Soeharto, de burgeroorlog op Ambon en de Arabische lente in Caïro) probeert ze de rode draad te schetsen van hoe al deze ervaringen, de vensters met wisselend uitzicht, van invloed zijn geweest op de vorming van haar culturele identiteit. Ze wil de lezer graag deelgenoot maken van de 'rijkdom' die, als je er open voor staat, contact met andere culturen met zich meebrengt. Hoe al deze ervaringen ... ook 'eigen' werden en hoe ze zich kon ontwikkelen van een gemengd Nederlands-Moluks meisje tot wereldburger.

From the book

"Als de landing wordt ingezet en ik door het vliegtuigraampje naar buiten kijk, kan ik enigszins de contouren van het eiland ontwaren, zoals ik dat in Den Haag al in de atlas had gezien en waar papa zo vaak met heimwee in zijn stem over verteld heeft. Ambon is bedekt met groene heuvels en als het vliegtuig een draai maakt, komt ook Ambon-stad in zicht. Een mengeling van opwinding en onrust maakt zich van mij meester. Dit is het dan. Ambon, daar waar mijn roots liggen. Hier ben ik thuis... maar zal ik me er ook thuis gaan voelen? Zal ik wel geaccepteerd worden? En help, ik spreek de taal niet!"

"Het is chaat-tijd en onder het genot van wat pakora's en een lassi vertelt ze me enthousiast dat ze die dag foto’s heeft ontvangen van aspirant-echtgenoten! Haar vader had een advertentie geplaatst en vier kandidaten geselecteerd. Daaruit mag Hinda dan zelf haar keuze maken. Alle kandidaten zijn Indiërs die in het buitenland wonen en een ontmoeting vooraf zal in principe niet mogelijk zijn. "Maar ik beslis natuurlijk niet meteen!", zegt Hinda vastberaden. "Ik wil eerst een tijdje contact via de mail met ze. Misschien dat ik na een half jaar of zo pas een keuze maak." Hinda mist Delhi dus ik vraag haar waarom haar vader dan niet gezocht heeft naar iemand in Delhi. “Dat zou nooit zijn gelukt”, zegt ze nu met lichte wrevel in haar stem. “Wij zuiderlingen hebben een te donkere huidskleur voor de mensen in Delhi. Ze moeten ons niet.”

" Er wordt opgeroepen tot een grote demonstratie... in Caïro... Tot nog toe was het altijd een risico om aan dergelijke oproepen gehoor te geven. Demonstraties werden slechts heel beperkt en sterk gecontroleerd toegestaan. En als het de autoriteiten niet beviel, werden de mensen door de State Security opgepakt om in geheime martelcellen te verdwijnen. Grootse protestmarsen hoefde je in Egypte dan ook niet te verwachten. Echter, de autoriteiten hebben de macht en reikwijdte van internet en social media onderschat. Tot aanvankelijk ieders verbazing... komen er die dag duizenden mensen opdraven."

About the author

Anje Manuputty (1957) is in Den Haag geboren en woonde in haar tienerjaren bij familie op Ambon in de Molukken. Zeventien jaar later kreeg ze door haar werk als maatschappelijk werker voor Indische oorlogsgetroffenen in Amsterdam, de kans om opnieuw naar Indonesië te gaan. Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken woonde en werkte Manuputty, vergezeld van haar jonge gezin, negen jaar in Jakarta gevolgd door drie jaar New Delhi (India). Na een intermezzo van drie jaar in Rotterdam, volgde tot slot nog een driejarige plaatsing in Caïro (Egypte). Sinds 2011 woont Manuputty met haar partner René weer in Amsterdam. In 2019 studeerde ze af aan de Academie voor Geesteswetenschappen en niet lang daarna begon ze aan haar autobiografie.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van Ambon tot Caïro - Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht

Author:

Anje Manuputty

Category:

Biographies

Number of pages:

260

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

16-07-2021

ISBN:

978-94-643-1594-3 / 9789464315943

Price:

€ 23,50

Language

Dutch