Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het goud dat zij vond
roman over de beeldhouwster Camille Claudel

Auteur

Henny van Kesteren

Uitvoering
Paperback
Genre
Prijs
19 ,95

Samenvatting

'Hoe gaat u het beeld noemen?' vraagt Camille. Ze herinnert zich de avond dat hij haar in een vrolijke bui had opgetild, luid roepend: 'Wat ben je mooi!' ' Enigszins verlegen zegt Rodin: "Je suis belle." Er verschijnt een lachje om Camilles mond en ze kijkt hem schalks aan. 'Je suis belle?' Dat vindt u, door u word ik mooi. Daarom houd ik van u.' 'Zeg dat nog eens, Camille,' vraagt Rodin. 'Ik heb het toch al gezegd?' zegt ze plagend en kust zijn mond. Rodin zucht, hij is smoorverliefd maar Camille is zo onvoorspelbaar in haar gedrag naar hem.

Over de auteur

Vanuit haar interesse voor kunstgeschiedenis schrijft Henny van Kesteren romans over belangrijke, maar minder bekende kunstenaressen, zoals Berthe Morisot, Charley Toorop, Suzanne Valadon. Deze roman over Camille Claudel is haar zesde boek. Door bronnenstudie te vermengen met een vleugje fictie heeft zij over deze geniale kunstenares een boeiend levensverhaal geschreven.

Productinformatie

ISBN
9789464039849 / 978-94-640-3984-9
Verschijning
23-09-2021
Taal
Nederlands

Genre

Uitvoering
Paperback
Pagina's
266
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Deze roman is de vijfde in de serie over kunstenaressen. Het woord “kunstenares” gebruik ik bewust, hoewel het tegenwoordig gebruikelijk is om voor een vrouw de algemene (mannelijke) vorm te gebruiken. Deze nieuwe taalopvatting gaat tegen mijn taalgevoel in, omdat de vrouwelijke vorm mijns inziens correct is. Denk bijv. aan danseres, zangeres.
Mijn keus voor vrouwen komt voort uit het feit dat ik zag dat kunstenaressen over het algemeen minder aandacht kregen dan hun mannelijke collega’s, vooral vroeger, en in ieder geval minder naamsbekendheid hadden. Vanuit mijn kunst-historische belangstelling begon ik onderzoek te doen naar hun kunst en naar hun levens.
In welk milieu groeiden ze op, welke kansen kregen ze, trouwden ze, kregen ze kinderen, welke vrienden hadden ze, wie stimuleerden haar? Dat waren de vragen die door mijn onderzoek beantwoord werden.

Een opvallende overeenkomst kwam naar voren, namelijk dat de meeste van deze vrouwen in hun jeugd werden gestimuleerd door hun vader. Ik denk aan Artemisia die les kreeg van haar vader, die een beroemd schilder was. Charley Toorop werd gestimuleerd en financieel bijgestaan door haar beroemde vader, Valentine Prax was enig kind, maar mocht van haar vader van Algerije naar Parijs reizen om naar de kunstacademie te gaan. Berthe Morisots vader gaf zijn dochter een atelier in de tuin en Camille Claudel had een vader die een plakboek aanlegde met foto’s en krantenartikelen van zijn dochter. De enige die het zonder de aanmoediging van haar vader moest doen was Suzanne Valadon; zij groeide op bij een alleenstaande moeder.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De mysterieuze impressioniste Het ontroerende levensverhaal van de schilderes Berthe Morisot

Henny van Kesteren

2 reviews
Sinds Berthe Morisot model zit voor Edouard Manet komt ze zelf nauwelijks meer aan schilderen toe. Terwijl dat toch haar ambitie is: een goede schilderes worden. Manet schildert het ene na het andere portret van haar en noemt Berthe zijn mysterieuze muze. Dat streelt haar, want ze bewondert de schilder zeer, maar hun vriendschap staat een serieuze relatie met een andere man lang in de weg. Totdat zich eindelijk een geschikte huwelijkspartner aandient. Vanaf dat moment komt Berthes carrière in een stroomversnelling en maakt zij vrienden onder de impressionisten. Vastberaden volgt ze haar pad, totdat het noodlot toeslaat…
20,99
Voorkant cover

De ogen van Charley

Henny van Kesteren

1 reviews
In deze biografische roman volgen we het leven van Charley Toorop met al zijn ups en downs. Hoe moeilijk het was om als alleenstaande moeder van drie kinderen met schilderen een eigen inkomen te verdienen en daarnaast een relatie te onderhouden met haar grote liefde. Zij bracht een groot oeuvre voort, maar dat dit veel opoffering in de persoonlijke sfeer vroeg is te lezen in deze ontroerende roman.
18,49
Voorkant cover

Ik schilder uit liefde Roman over de schilderes Suzanne Valadon

Henny van Kesteren

Parijs, Montmartre, wie is er niet geweest? Misschien heb je ook de schilders op Place du Tertre bezig gezien? Eind 19e, begin 20ste eeuw zijn beroemde schilders als Renoir, Henri de Toulouse Lautrec, Edgar Degas daar met hun carrière begonnen. De vrouw die met hen bevriend was en zelf ook schilderde, is bij de meesten van ons niet bekend, maar was dat in haar eigen tijd wel. Over haar, Suzanne Valadon, gaat deze roman, maar ook over haar zoon Maurice Utrillo, die eveneens een bekend schilder werd. Deze roman geeft je een inkijkje in hun fascinerende Bohemienleven, dat bepaald werd door twee passies: de liefde en het schilderen.
16,95