Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Mayim. Levend water, zo heet ik, zo ben ik
Een autobiografie over het leven van Mayim in een wereld vol beperkingen

Auteur

Mayim Kolder & Marcel Kolder

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (6 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

‘Mijn naam is Mayim. Mayim is de combinatie van de letters in de namen van mijn ouders en mijn broer. Michelle, Marcel, verbonden door een Y-grec. Het symbool van samenkomst. Confluentie zoals mijn vader dan plechtig zegt. Mayim. Dat werd mijn naam. En zo begint mijn levensverhaal. Mayim heeft ook een betekenis. Toen ik acht maanden oud was vertelde een professor van het Academisch Medisch Centrum dit aan mijn ouders. In het Hebreeuws betekent Mayim water. Levend water dus. Ik omarm het. Het is trouwens dezelfde professor die toen de wonderlijke vormen van mijn hersenen ontdekte op een MRI-scan.’ 

Mayim

Over de auteur

Ieder mens heeft een eigen waarde, ongeacht de onderlinge verschillen. Waardigheid is de kern van iedere persoon en heeft te maken met het gevoel van geluk. De waarde van ieder mens staat los van de beoordeling van je maatschappelijke relevantie. De reden dat Marcel Kolder dit boek schreef. Hij schrijft al twintig jaar columns in diverse bladen. Voor Marcel is dit zijn eerste roman, maar zeker niet zijn laatste. Zijn dochter Mayim woont thuis, in Almere, in een gewone stadswijk, tussen vrienden en buren, die haar waarderen om wat ze is. Het boek is een beschrijving vanuit haar perspectief: via interessante observaties en vanuit een invalshoek die je niet altijd verwacht. Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van Mayim, van in de buik van haar moeder tot nu, een eenentwintigjarige vrouw. De lezer wordt meegenomen in de meest uiteenlopende fragmenten uit haar leven, het zijn de sleutelmomenten die haar en haar dierbaren vormen tot wie ze zijn. Deze momenten zijn veelzeggend door het oog voor detail, de zorgvuldige balans tussen beschrijvingen en gedachten, en de dialogen die zeer natuurlijk aanvoelen. Het resultaat is een krachtig werk van een bijzonder persoon waar je als lezer van gaat houden.

Productinformatie

ISBN
9789464315356 / 978-94-643-1535-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-06-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
186
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

‘Tot mijn achtste jaar ben ik niet in staat gebleken om verstaanbaar te praten, wat ik deed is meer zoals iemand die heel erg stottert; als je heel geduldig bent vang je soms een woordje op. Door mijn spasticiteit had ik mijn ademhaling en tongbewegingen niet goed onder controle. Ik was eigenlijk opgesloten in een wereld vol gedachten en gevoelens. Dan schreef ik wel wat op, maar door mijn spastische handjes duurde dat ook weer zolang.
In mijn hoofd heb ik duizenden woorden klaarliggen, maar die tijd is nog niet gekomen.’

‘Mijn vader heeft me een foto laten zien van de Venus van Milo, een Grieks marmeren beeld van twee meter hoog. Ze heeft een bloot bovenlichaam en om haar heupen hangt een soort van draperie. Ze heet eigenlijk Aphrodite, de Griekse godin van de schoonheid. En nu komt het: de Venus van Milo heeft geen armen.
Zou ze zo geboren zijn of zijn de armen van het beeld afgebroken? Stel je voor dat ze zo geboren is, en dat de beeldhouwer haar zo, zonder armen, een schoonheid vond dat hij een beeld van haar wilde maken.’

Reviews (6)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Noortje van Lith op 04-07-2021
Echt een geweldig boek vol humor, maar ook serieus en heel herkenbaar bij sommige dingen zoals de scoliose operatie van Mayim en de bureaucratie die het leven met een handicap met zich mee brengt, iedereen zou het moeten lezen als ze een beetje willen begrijpen hoe het is om te leven met een handicap. Een mooi boek!
door Koos Groenewoud op 27-07-2021
Recensie debuutroman 'Mayim, Levend Water' van Mayim & Marcel Kolder

In een notendop de ingrediënten

Openhartig en verrassend, boven het MAYIM-veld, bijzonder, ontroerend, helder, humorvol, kwetsbaar, prachtige familie. Roman, reisverslag, kunst & cultuur, muziek, archeologie & architectuur. Een must-read voor leiders in alle sectoren. Mayim, een jonge vrouw nu van 21 jaar is de ik-persoon in het verhaal. Een interessant perspectief, want ze begint al te vertellen voor haar geboorte. Mayim inspireerde, haar vader formuleerde. En het hele boek is een feest om te lezen, want ook de dialogen zijn van hoog niveau.

Ik rapporteerde 21 jaar geleden aan Paul Bottelier destijds voorzitter van mijn Raad van Commissarissen en van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). Ik kende die wereld niet en had er zodoende niets mee. Gelukkig is dat veranderd.

Ik realiseer mij nu, dat je pas echt betrokken raakt als je persoonlijk geraakt wordt en dat doet dit imposante boek met je. Als je dit leest en je kent deze wereld niet, dan pas realiseer je je dat jouw denkwereld anders is. En dat je daardoor op een andere manier denkt en praat over bijvoorbeeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Je kent de wereld simpelweg niet. En als je het boek naar aanleiding van mijn recensie aanschaft zie je de wondere wereld zich openen rondom een meisje dat vecht om voluit te kunnen leven. Hoe dat komt? Waarom er zoveel onbegrip is? Ik denk dat bij veel mensen sprake is van koudwatervrees, onkunde als ze mensen met een handicap ontmoeten. Het boek laat juist zien hoe prachtig en inspirerend deze wereld is. En je gaat van deze jonge vrouw houden, al bij de eerste zinnen.

Kafka op een humorvolle manier beschreven

Als je te maken krijgt met tegenslag, ziekte of een handicap, dan kun je er eigenlijk geen 'gedoe' bij hebben. Dan lees ik bijvoorbeeld dat ouders of verzorgers van mensen met een beperking telkens weer opnieuw uren bezig zijn met het invullen van bewijsmateriaal, aanvraagformulieren, en het regelen van verwijsbriefjes, in plaats van een simpele automatische verlenging.

De moeder van Mayim zei ooit in zo een hoofdstuk tegen het Centraal Indicatie Orgaan: 'Denkt u nu echt dat er een wonderbaarlijke genezing zal plaatsvinden? Dat ze niet meer spastisch is en een gloednieuw regelmatig kloppend hart heeft'.

Als het gaat om hulpmiddelen en het aanvragen van een persoonsgebonden budget, dan zouden alle betrokken ambtenaren en functionarissen eens een weekje moeten meelopen bij dit gezin die daar dagelijks mee te maken hebben. Dat is natuurlijk geen optie, maar daar helpt dit boek je verder mee.
Verder is het niet iedereen gegeven om een empathisch gesprekspartner te zijn. Hier komt leiderschap om de hoek kijken. Leidinggevende moeten zich afvragen of de juiste man of de juiste vrouw wel op de goede plaats zit. Een planner van een taxibedrijf die het vervoer van zieke mensen niet goed regelt, waardoor kankerpatiënten stijf van de stress in de taxi zitten doodsbang om de geplande CT- scan te missen, waardoor ze een week moeten wachten op de uitslag. Of de weduwe die vlak na het overlijden van haar man op zoek is naar een notaris voor een verklaring van erfrecht en niet wordt gecondoleerd. Lees meer hierover in De paarse krokodillen fabriek moet (en kan)... | Leiderschap (lerendeleiders.nl)

Het boek raakte mij niet alleen omdat ik de hoofdpersonen persoonlijk ken, hen waardeer en bewonder, maar ook omdat ik mij bepaalde situaties goed kan voorstellen omdat wij die zelf ook aan den lijve hebben ervaren.

Ik ben begonnen met het lezen van de reisverslagen in het boek van deze krachtige jonge vrouw en het hoofdstuk over het bezoek aan het Dolfinarium en AJAX. Prachtig! Verder ben ik diep geraakt door het verhaal van de het eenzame verjaardagsfeest en de reacties daarop. Dat nemen ze de Kolders nooit meer af. Mayim kreeg 1.459 verjaardagskaarten en honderden ontroerende mails.

Voor paal staan

In het gelijknamige hoofdstuk gaan Mayim en Marcel in op het plaatsen van een verkeersbord op de plek waar ze de klep van de bus geopend moet worden om de oprijplaat van de bus uit te klappen om Mayim in en uit te laden. Het blijkt dat er in Almere (en ik ga er van uit dat het een landelijk probleem is) paaltjes, bomen, vuilnisbakken of borden in de weg staan voor bussen met een uitklapoprijplaat aan de achterzijde.

Het hoofdstuk 'Verdrietig over Lotte' geeft extra aan hoe kwetsbaar gehandicapten zijn. Verder heb ik met meer dan gewone belangstelling het verhaal gelezen over de operatie van Mayim die in België plaatsvond met alle praktische en financiële consequenties van dien. Marcel Kolder bracht dat onder de aandacht van Wouter Bos van het VUMC en van de zorgverzekeraars.

We zijn er nog lang niet

Er is nog het nodige te doen in Zorg & Welzijn en om (h)erkenning van gehandicapten en hun verzorgers. Het boek is niet alleen een must read voor leidinggevenden, hulpverleners, politici en ambtenaren, maar ook voor 'gewone mensen'. Het lezen van MAYIM zorgt - door het openhartige karakter - voor meer begrip voor gehandicapten en hun ouders en verzorgers. Ik zal zelf nooit vergeten dat ouders hun kind van het kinderdagverblijf moesten halen omdat 'het niet goed zou zijn voor de ontwikkeling van hun kind om te spelen met een kind met het syndroom van Down'. Hartverscheurend. We moeten echt op een andere manier kijken naar en omgaan met gehandicapten en hun ouders en verzorgers!
Het positieve verhaal van Mayim kan je daar goed bij helpen! Van HARTE aanbevolen!

Koos Groenewoud, Lelystad 21 juli 2021

door Hennie op 04-08-2021
Mooi geschreven, herkenbaar en 't geeft een inkijk in de parallelle wereld waar iemand met 'n handicap in leeft. Hopelijk krijgt een ieder die dit leest meer begrip en waardering.
door Caroline in 't Veld op 16-08-2021
Marcel Kolder is een schrijver/kunstenaar die met vele materialen zijn werk weet te vormen. Wil je dit boek begrijpen als onderdeel van zijn kunst, is het zinvol om ook andere (meer ruimtelijke) werken van hem te bekijken. Het is niet voor niets dat architectuur, de meest overkoepelende klassieke kunst, zijn grootste liefde is. Dit komt ook regelmatig terug in het boek. Kolder bouwt met verhalen, zoals je met legosteentjes doet, een onbegrijpelijk duidelijke wereld voor je op. De wereld van zijn ernstig gehandicapte dochter Mayim.

Mayim vertelt direct aan de lezer in woorden die je duidelijk maken dat ze in leeftijd weliswaar meerderjarig is, maar verstandelijk niet ouder dan een jaar of 12. Kolder zelf komt ook aan het woord, maar vaak om iets uit te leggen of toe te lichten. Dat heen en weer bewegende cameraperspectief goed uitschrijven is moeilijk. Het betekent voor een beginnend literair schrijver dat je moet jongleren met drie ballen tegelijk: de plaats, de (poëtische) betekenis en de functie van je woorden. Kolder blijft precies op dat stuk overeind door zijn ontwapenend eerlijke werkwijze. Je ziet hem als vader door zijn rug gaan, als hij Mayims rolstoel over een Venetiaanse brug wil duwen en als schrijver bijna verzuipen in de emotie als de 18-jarige Mayim voor het eerst gaat stemmen.

De onmacht, onkunde en onhandigheden die het leven voor hem tekenend maken vormen ook de ingrediënten voor de diepere filmische laag. De stijl die je onder de inhoud voelt ontwikkelen is prikkelend, anders, krachtig en veelbelovend.Lezen dit boek. Dit zou wel eens "de eerste van Rembrandt" kunnen zijn en de volgende komt eraan. Hopelijk zal dat materiaal iets verder van het soms rauwe realisme van dit boek afliggen, zodat Kolders artistieke stijl de hoofdrol kan spelen. Voor een debuut met deze inhoud kan iedereen niets meer dan respect hebben en eigenlijk is dat een nadeel. Het beste moet nog komen.
door Milou van Rijn op 20-08-2021
Echt een geweldig boek. In 1 adem uitgelezen. Een boek met vele lagen dat leest als een roman
- Wat is de definitie van handicap
- Vol ongebruikelijke oplossingen die het leven een stuk leuker maken
- Een boek vol moed. Hoe overleef je met humor
Want waar andere mensen moedeloos worden en gaan klagen laat dit gezin zien wat mogelijk is vanuit eigen regie en een positieve insteek. Een aanrader voor als je als overheid het geheel anders wil doen en een einde wil maken aan paarse krokodillen. Zeker omdat de wereld echt een stuk mooier wordt als je op deze manier werkt aan een inclusieve maatschappij.
door AnnieSchiphorst op 31-01-2022
Een goed boek, leest makkelijk, ook omdat veel herkenbaar is.
Vooral papierwerk, rekenwerk, en frustratie om tegenwerking en domme vragen en antwoorden, ook van de rechtelijke macht !