Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De reflectieve professional
Een praktische handleiding voor docenten én studenten in het hoger onderwijs

Auteur

Michiel Scager

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Zie je op tegen reflecteren? Of tegen “werken aan jezelf?” Join the club.

Iedereen herkent wel een soort ‘ingebouwde’ weerstand om naar zichzelf te kijken. Beter voelt het om de oorzaak van je ongemak buiten jezelf te leggen, en te blijven zoals je bent.
Echter, die houding past niet meer bij deze tijd. Het huidige bedrijfsleven wil namelijk professionals die niet alleen vakbekwaam, maar ook ‘zelfbekwaam’, zelflerend zijn – zij die ook hun eigen houding en gedrag op een hoger level kunnen brengen. Want alleen met ‘reflectieve professionals’ kan een organisatie zich blijven ontwikkelen.

Hoe word je dan zo’n reflectieve professional? Op deze vraag wil dit boek een praktisch en no-nonsense antwoord geven. Niet alleen krijg je inzicht in wat reflectie nu eigenlijk is en hoe je dat doet, of hoe je jezelf doelgericht kunt ontwikkelen. Ook zul je zien dat reflecteren juist interessant is en dat het jouw leven als mens en professional leuker maakt. Uiteraard krijg je verschillende reflectie-tools mee, met herkenbare voorbeelden en uitdagende oefeningen.

Aan de orde komen: single en double loop leren; model 1- en model 2-houding; wat is reflecteren, hoe zet je een ontwikkelplan op; RET-reflectie, Nonviolent Communication, Kernkwadranten, Assertiviteit.


De in het boek gebruikte hulpdocumenten (zoals POP-formulier en NVC-stappenplan) kunt u gratis downloaden. Klik daarvoor hier.


Over de auteur

Na talloze opleidingen, trainingen en omzwervingen als softwareontwikkelaar, maatschappelijk werker, trainer, projectleider en coach, kreeg Michiel Scager in 2002 op de Hogeschool Utrecht de kans om zijn kennis en ervaringen te vertalen naar een ‘lesprogramma Professionalisering’. Dit programma, dat hij jaar in jaar uit dankzij ruim 2000 vol- en deeltijdstudenten kon finetunen, heeft hij nu beschikbaar gesteld voor iedereen – docent, student, begeleider of manager – die een reflectieve professional wil worden, of die er zelf les in wil geven.

Productinformatie

ISBN
9789464039979 / 978-94-640-3997-9
Uitgeverij
BoekXpress
Verschijning
16-06-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
130
Formaat
17 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Wat is reflecteren dan wel en wat is reflecteren dan niet? Zoals je zag, is de kern van reflecteren de denkrichting naar jezelf. Reflecteren richt zich op de vraag: wat gebeurt er nu eigenlijk in mijn belief system, wat maakt dat ik voel wat ik voel, wat maakt dat ik mij gedraag zoals ik mij gedraag? Dat is iets wezenlijk anders dan een uitspraak over de vraag of gedrag wel of niet effectief was. Vanuit die definitie kun je dus niet over iets externs reflecteren. Bij een zin als "we gaan op onze samenwerking reflecteren" wordt onterecht het werkwoord reflecteren gebruikt. Ook als je de groepsdynamiek in kaart brengt met behulp van een daartoe ontworpen model – het blijft een analyse over de gezamenlijke output van meerdere individuen. Echter, wil je weten wat elk afzonderlijk individu tot zijn actie dreef, dan zul je toch dat individu moeten vragen om te reflecteren, lees: zijn belief system te onderzoeken. In al deze gevallen wordt de 're' van reflecteren net even anders ingevuld. Er wordt niet 'terug gebogen' in de zin van zelfanalyse, het achterhalen wat zich in jezelf afspeelde, maar in de zin van terugkijken naar het gedrag. Het eerste, naar binnen kijken, kun je introspectie noemen. Het tweede, terugkijken, is retrospectie . Bij retrospectie wordt de mate van effectiviteit van het eigen gedrag beoordeeld. Het beoordelen van effectiviteit heet echter evalueren . Retrospectie is dus niet 'reflectie' of 'zelfanalyse', maar 'zelf-evaluatie'.

Het gevolg van deze begripsverwarring in de praktijk is dat studenten dénken dat ze reflecteren terwijl ze eigenlijk aan het evalueren zijn. Hun 'reflectie' leidt dan ook niet tot een zelfinzicht of bewustwording (bijvoorbeeld: "ik merk dat ik uitstel omdat ik alleen die dingen wil doen die ik nu leuk vind, en mij onvoldoende realiseer dat ik deze studie juist nu doe als investering om later leuke dingen te kunnen doen"), maar tot een voorstel voor beter gedrag ("uitstellen is niet handig, ik moet eerder beginnen met studeren"). Met dit soort 'reflectieverslagen' geven studenten geen inzicht in hun reflecterend-zelfanalyserend vermogen, maar in hun evaluerend-oordelend vermogen.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Kacang op 18-07-2021
Een krachtig, leerzaam, goed geschreven boek,
aanbevelenswaardig voor een ieder die de middenmoot voorbij wil.

De doelgroep docenten en studenten in het hoger onderwijs
is te klein gekozen. Dit boek is van praktisch nut voor elke professional.