Samuel Taylor Coleridge, Het Rijm van de Bejaarde Zeevaarder

Cornelis W. Schoneveld

Category: Poems

€ 16,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Deze beroemde ballade “the Rime of the Ancient Mariner” van de Engelse dichter Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) verscheen in 1798 als eerste gedicht in een bundel getiteld Lyrical Ballads, geschreven samen met William Wordsworth (1770-1850). Het is deze bundel die de Engelse literaire Romantiek heeft ingeluid.
Coleridge treedt op als verteller maar, na de paar regels waarin hij de Zeevaarder voorstelt, laat hij hem meestal in zijn eigen woorden zijn dramatische verhaal vertellen.
Na de vertaling, die zich houdt aan alle kenmerken van metrum (of ritme) en rijmpatronen, volgt een korte nabeschouwing waarin wordt beargumenteerd dat de reis van de zeevaarder in feite symbool staat voor risicovolle zielenstrijd die de toekomstige dichter moet doormaken om zich tot een ware kunstenaar ontwikkelen.

From the book

18.

"Een zuidenwind zoefde achter ons;

Voor spel en om te snoepen

Vloog d' Albatros er daags op los:

En kwam bij ’s manschaps roepen!


19.

"In mist of wolken, zit hij dan

Tien vespers lang op mast of want,

Als heel de nacht, door 'n mistdamp vacht,

De Maan met wittig schijnsel brandt."


20.

"God redde u, oude Zeevaarder!

Van de droes, die treitert u 'r op los!—

Wat staart uw oog?"—"Met mijn kruisboog

About the author

De vertaler is als docent en wetenschapper Engelse Letterkunde verbonden geweest aan de Universiteit van Leiden. Na zijn emeritaat heeft hij zijn eerdere onderzoek naar Engels-Nederlandse literair-historische verbanden omgezet in het vertalen van Engelse poëzie en literair proza. Dit is zijn 15e publicatie op dit terrein. Eerder verschenen o.a. Bestorm mijn hart (100 korte gedichten, 16e-19e eeuw) en Klankrijk en vol furie (idem, 27 lange gedichten); Th. Browne, Religio Medici; Oscar Wilde, Vallend bloemblad (90 korte gedichten); E. Barrett Browning, Portugese Sonnetten; Andrew Marvel, Gedichten, William Blake, Verzen van onschuld en van ervaring; Thomas Gray. Treurzang geschreven op een Dorpskerkhof; Dylan Thomas, Gedichten; Idem, Under Milkwood; Lyriek uit de Engelse Romantiek (5 dichters); Philip Larkin, De Gedichten. Ter perse in Cambridge: 100 17e-18e eeuwse Nederlandse sonnetten, vertaald in het Engels.

Reviews



Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Samuel Taylor Coleridge, Het Rijm van de Bejaarde Zeevaarder

Author:

Cornelis W. Schoneveld

Category:

Poems

Number of pages:

66

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

16-07-2021

ISBN:

978-94-643-1598-1 / 9789464315981

Price:

€ 16,99

Language

Dutch