De omgekeerde wereld

Bo Van Breugel

Category: Biographies
  • (3)

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Vaak begint een eetstoornis niet zomaar. Vaak zit er een onderliggend probleem achter. In de zorg wordt er vaak niet goed naar gekeken, waardoor een situatie zich kan verslechteren. Dat is hier ook het geval geweest. Meer gaan smokkelen, liegen, calorieën tellen. Het ging zich uiten in haarzelf beschadigen. Ze kon niet omgaan met het onderliggende trauma. Dit in combinatie met de foute zorg. Van een normaal meisje van zeventien, naar een meisje volledig onder de medicatie, dwangvoeding en ruim twee jaar vastgebonden op bed. Waarom dat nodig was, is de vraag. Ze bloeide langzaam op toen ze naar een nieuwe woongroep werd overgeplaatst, wat wel een heftige periode was. Met angst, paniek, woede en verdriet, maar ook weer vrijheid en blijdschap.

From the book

Toen het avond was, moest ik mijn pyjama aan doen, maar de verpleging wilde me er niet meer bij helpen. Het lukte me niet om zelf om te kleden. Mijn trauma werd alleen maar meer geraakt. Door de fixaties, maar ook door de separaties toen ik gedwongen werd uitgekleed. De verpleegkundige was er helemaal klaar mee. Ik kon het echt niet zei ik en ik was erg verdrietig. Ze besloten toen om mij te fixeren met mijn kleding aan. Want helpen, tja, dat wilden ze niet. Ik was boos, maar uitte het niet. Ik had al een tijdje een ontstoken teen. De verpleegkundige trapte er expres heel hard op. Ik was zo boos, dus ik liep naar de badkamer en zette mijn voet op het toilet, totdat ik zag dat heel mijn teen open lag. Heel het toilet zat onder het bloed. Ze zei dat het mijn schuld was en ik niet tegen mijn moeder mocht vertellen dat zij dat had gedaan. Ik liep terug van het toilet en er lagen letterlijk allemaal plasjes bloed op de grond. Ik schrok er zelf wel een beetje van, want het was zo veel bloed. Toen zeiden ze dat ik maar in mijn onderbroek gefixeerd moest worden, maar dat wilde ik absoluut niet! Ik werd door zeven mensen gefixeerd. Ook door mannen en dat kon ik echt niet aan met mijn trauma. Uiteindelijk hebben ze toch maar mijn pyjamabroek bij me aangetrokken. Toen ik weer gefixeerd lag, belde ik mijn moeder om te zeggen dat ze me niet meer wilden helpen. Mijn moeder zei dat ze naar de afdeling ging bellen. Ik was wel een beetje bang voor hun reactie, maar goed, ik hoopte dat ze me toch wilden helpen. Ik lag in mijn kamer en hoorde toen al een soort van geschreeuw, en ja, dat was die ene verpleegkundige die me niet meer wilde helpen. Ze was erg boos op mijn moeder, maar wat ze zeiden wist ik niet. Later die avond is er niemand meer naar me toe gekomen.

About the author

Bo van Breugel komt uit Noord-Brabant en woont bij haar moeder, stiefvader en haar broertjes. Ze heeft in verschillende instellingen verbleven. Ze verblijft nu tijdelijk op een woongroep. Door het meemaken van trauma's, ervaringen in de zorg en haar eigen herstelproces, wilde ze graag een boek gaan schrijven. Het inspireerde haar om anderen zo een kijkje te kunnen geven in het leven van haarzelf en hoe het bij een ander om kan gaan in zijn of haar hoofd. Door tegenslagen heeft ze niet altijd aan haar boek kunnen werken, maar ze is altijd doorgegaan. Als er iets is wat ze is, dan is het een doorzetter.

Reviews

2021-11-17 09:13:22 | By: Hans | Rating:
Schrijnend maar realistisch ervaringsverhaal. Must read voor zorg- en hulpverlenders in jeugdzorg en psychiatrie.

2021-11-17 12:38:36 | By: Carla | Rating:
Ontzettend ontroerend boek. Schaam je zorg in Nederland! Heel knap geschreven vanuit ervaring. Een must read voor ouders, zorg- en hulpverleners.

2021-11-15 16:25:47 | By: P.v.d.Loo | Rating:
Heel mooi en open verhaal en bruikbaar in de zorg voor docenten die met eetstoornissen te maken hebben.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De omgekeerde wereld

Author:

Bo Van Breugel

Category:

Biographies

Number of pages:

278

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

05-11-2021

ISBN:

978-94-645-0022-6 / 9789464500226

Price:

€ 22,50

Language

Dutch

Rating:

  • (3)