Jochem en de Draak

Novi Fitz

Category: Youth books
  • (2)

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jochem is een gewone jongen die sinds zijn peutertijd in het systeem van kinderbescherming en jeugdzorg zit. Hij zit in groep acht en is al twaalf. Hij kan slechts van één ding genieten en dat is het voorleesuurtje op vrijdagmiddag. Meester Joris leest een spannend verhaal voor over twee broers en Jochem "verdwijnt" in deze vertelling. Niemand gelooft hem natuurlijk, toch maakt hij de wildste avonturen mee. Zal hij de Draak verslaan?

From the book

Het dikke boek kwam tevoorschijn. ‘Aangenaam kennis te maken, jonge juffrouw.’ Heer Earlick maakte een beweging die, in deze krappe ruimte, voor buiging door moest gaan. ‘Mijn naam is Heer Earlick, Joost Aloysius Earlick, adjudant van Koning Rost de Goede van Zalvenië, nu uw dienaar. Dit alles hier...’ hij gebaarde nonchalant naar de tralies ‘berust op een vreselijk misverstand.’ Hij pauzeerde even... ‘En dit zijn Joachim en Hilko van Wijdsbeek, ook zij zijn onschuldig, schone jonkvrouwe!’ Geïnteresseerd had de dame in het groen staan luisteren. Ze wenkte naar de oudere vrouw. Ze bogen hun hoofden bij elkaar en begonnen heftig te fluisteren. Jochem ving hier en daar wat flarden op: ‘... geloof je hem...? ... we moeten helpen...! .... de prins weet van niks!... ‘Die Tjallink is niet te vertrouwen...’ Ook Brick & Braq mengden zich in het gesprek en het leek erop dat er met heftige gebaren beslissingen genomen werden. De jonge vrouw in het groen kwam nu dichterbij. Ze streelde een paar tralies en met een vloeiende beweging pikte ze een van de losse stangen eruit. ‘Hee...’ schrok Hilko. ‘Goed zo!’ zei de kleine Heks. ‘Dat scheelt een hoop...’ Ze liep terug naar haar mensen. ‘Madame Destiny hier, zal een gewenst kostuum voor u maken. En jullie... ze priemde met een puntige vinger naar de jongens en keek Joachim doordringend aan... ‘ontsnappen vannacht!’ ‘Eh, ontsnappen, maar, maar... ‘Hilko hakkelde. ‘We kunnen hem niet in de steek laten!’ Joachim staarde koppig terug. Met een abrupt gebaar legde Hannelore de twee het zwijgen op. ‘Luister: jullie, gaan met Brick & Braq, op zoek naar de stadsomroeper Bertram Courant en de Smid Boss Staal, begrepen!’ ‘Begrepen, begrepen? Ik begrijp er helemaal niks van!’ Joachim begon opstandig te worden: Deze jonge vrouw, haast nog een meisje met haar sproeten en rode krullen, commandeerde hen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was en hij er met zijn broer geen enkele zeggenschap over hadden. ‘Stil Joachim!’ Ze klonk erg gebiedend, ‘denk aan wat ridder Harrold u gezegd heeft!’ Ridder Harrold! Het was alsof Jochem door de bliksem getroffen werd.

About the author

Novi Fitz is een pseudoniem van J.G.L.M. Voets (Annie). Zij heeft voor deze naam gekozen om haar bewondering te uiten voor haar favoriete schrijfsters Robin Hobb alias Megan Lindholm en Naomi Novik. Megan nam de naam Robin Hobb ter verering van Tolkiens vertelling De Hobbit. Annie koos voor Novi Fitz omdat ze door de trilogie van de Zieners van Robin Hobb met als hoofdpersonage Fitz en de reeks van Temeraire van Naomi Novik verslaafd is geraakt aan het genre. De sfeer die deze dames neerzetten laten je binnen vijf bladzijden geloven in het ongelooflijke. Annie streeft naar hun kunne. Novi betekent nieuw.

Reviews

2021-09-19 12:02:50 | By: Elfers-Wijffels | Rating:

Met Jochem en de draak zet Annie Voets, alias Novi Fitz, wederom een knap staaltje vertelkunst neer.
Een verhaal over een gewone, twaalfjarige jongen, Jochem, in een ongewone situatie, een pleeggezin, waarin het simpelweg overleven is. Samen met zes andere pleegbroers, en zusjes.
Geen wonder dat Jochem zich helemaal verliest in het voorleesverhaal over Joachim en de draak dat meester Joris de klas voorleest. Jochem begint de realiteit en fictie flink door elkaar te halen en gelukkig houden zijn pleegbroer Eelco en schoolvriendinnetje Josje hem met beide benen op de grond.
Ontroerend echt gaan de kinderen met elkaar om, in het pleeggezin, de school, de bijbaantjes, en in hun zorg voor elkaar en de gevonden en geadopteerde hond Lobbes.
Daarmee wordt het verhaal een echt coming of age verhaal waarin we als lezer de persoonlijke ontwikkeling zien van Jochem en zijn vrienden.
Waarin nog veel ruimte is voor de beleving van het kind zijn.

Sterk verhaald vanwege de afwisseling tussen de twee alternerende verhaallijnen; die van de actuele verhaalwerkelijkheid van de kinderen en het historisch gesitueerde voorleesverhaal en in beide verhaallijnen brengt de auteur de verhaalspanning effectief tot een hoogtepunt en een geloofwaardige ontknoping.
Jeugdige lezers en ook volwassenen zullen genieten van de twee ingevlochten verhalen in de volkomen natuurlijke stijl waarin het verhaal neergezet is.
Een sterke aanrader om cadeau te geven in de kinderboekenweek.

2021-09-08 12:54:38 | By: Annie | Rating:
Wat een spannend en meeslepend boek. Hoewel ik niet jeugdig meer ben, werd ik wel gepakt door het verhaal. Door de problemen van Jochem en zijn pleegbroertjes en -zusjes. Het is een echte jongen in een echte wereld met echte problemen. Zelfs de magie in deze vertelling is geloofwaardig.
Een knap staaltje fictie in fictie!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Jochem en de Draak

Author:

Novi Fitz

Category:

Youth books

Number of pages:

208

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

20-08-2021

ISBN:

978-94-643-1721-3 / 9789464317213

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)