Stommemie - Het leven van een brugklasser met kanker

Marije Kruyswijk

Category: Health
  • (2)

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Tijdens haar laatste dag op de basisschool heeft Marije hevige last van buikpijn. De weken ervoor heeft ze zich ook zó moe gevoeld... En ze kampt ook al die tijd met vage klachten die maar niet over willen gaan. Zou het niet meer zijn dan alleen de spanning van de eindmusical en de overstap naar de brugklas? Later blijkt dat dit gevoel haar niet heeft bedrogen. De harde werkelijkheid is dat ze leukemie heeft. Door middel van dit boek neemt Marije je mee, ze geeft je een kijkje in het leven van een tiener met kanker.

From the book

'Marije, je mag met ons meekomen. Is je moeder hier ook?'
'Ja, die is even koffie gaan drinken in het restaurant.' 'Ik haal haar wel even,' zegt Kim. Dat is dan ook weer geregeld.

Daar is mama. We stappen samen de kamer binnen. De dokters sluiten de deur achter ons. Er hangt een gespannen sfeer.
Van de gezichten van de dokters is medelijden af te lezen. Ze gaan zitten en één van hen neemt het woord. 'Marije, uit het bloedonderzoek is gebleken dat je leukemie hebt.' Ik ben als door de bliksem getroffen. Leukemie, dat is toch bloedkanker? De eerste vraag die in me opkomt is of ik eraan doodga. Ik moet huilen. Mama ook.
'Is kanker erfelijk?' vraag ik. Mijn opa en oma, de ouders van mijn moeder, zijn namelijk allebei overleden aan kanker.
'Nee, deze vorm van kanker is niet erfelijk,' vertellen de dokters me. 'Je hebt Acute Lymfatische Leukemie, ook wel ALL genoemd. Morgen moet je naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar start je behandeling. We gaan ervoor vechten dat jij weer beter wordt!'
Die woorden geven ons wat rust. We staan er niet alleen voor. En we gaan er iets aan doen! We gaan ervoor vechten!

Die middag mag ik weer naar huis. Het is maar voor even, maar het is toch heel fijn! Het is net of er nu twee werelden bestaan: aan de ene kant de wereld van het ziekenhuis en aan de andere kant de wereld van mijn oude leventje, thuis. Maar dat oude leventje zal nu gaan veranderen: ik word straks een kankerpatiëntje

About the author

Marije heeft al veel meegemaakt in haar jonge leven. In dit boek vertelt ze openhartig haar verhaal over een moeilijke periode uit haar jeugd. Een periode van ziekte en tegenslagen. Maar tegelijk ook een periode van hoop. 

Momenteel is ze net afgestudeerd en is ze begonnen met een baan in de labwereld. Eigenlijk heeft ze haar studierichting te danken aan een laborant die haar een kijkje achter de schermen heeft gegeven bij het laboratorium van het priklab van de afdeling kinderoncologie. Want Marije had kanker. Ze heeft deze periode uit haar leven weten te gebruiken als inspiratiebron van dit boek én haar werk.

Reviews

2021-09-27 16:41:55 | By: Marry | Rating:
indringend hoe een jonge puber het proces van kanker en de behandeling ervaren heeft. Zo ingrijpend in een jong leven, zowel voor haar als het hele gezin. Heel dapper hoe Marije dit nu achteraf beschreven heeft en zo fijn dat ze nu haar eigen leven weer op de rails heeft.

2021-09-24 14:19:54 | By: Lisette | Rating:
Mooi inkijkje in het leven van een kankerpatiëntje!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Stommemie - Het leven van een brugklasser met kanker

Author:

Marije Kruyswijk

Category:

Health

Number of pages:

112

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

10-09-2021

ISBN:

978-94-643-1758-9 / 9789464317589

Price:

€ 18,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)