Dobbelen in tijden van Corona - Over toeval en waar het ons bracht

Wouter Vaneerdeweg

Category: Miscellaneous
  • (1)

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe dikwijls heb je al niet gezegd: “dat kan toch geen toeval zijn?” Let daar beter mee op, want misschien is het dat juist wel. Het zit in onze natuur voor alles een logische verklaring te zoeken en voor alles wat ons niet bevalt een verantwoordelijke. Maar is dat wel juist? Einstein heeft ooit heeft gezegd dat God niet dobbelt. Hij bedoelde daarmee dat een wet een wet is en dat toevallige afwijkingen daarop niet kunnen bestaan. Ondertussen is wel duidelijk dat hij daar de bal heeft misgeslagen. Toeval bemoeit zich overal mee, met ons ontstaan, met evolutie, ziekte en gezondheid en zelfs met wetenschappelijke vooruitgang

From the book

Heel vaak heb ik me – en met mij ontelbare andere mensen – afgevaagd waarom alles gaat zoals het gaat, de universele vraag naar ‘het waarom van de dingen’. Hoe komt het toch dat alles, van mijn eigen lichaam tot het reilen en zeilen van het heelal enerzijds goed schijnt te functioneren (begrijp me niet verkeerd, ik bedoel helemaal niet dat mijn huis-tuin-en-keuken-lichaam uitzonderlijk goed zou werken) en anderzijds met de regelmaat van de klok tot onvoorstelbare calamiteiten gaat leiden? Aan de ene kant lijkt alles goed geregeld, maar tegelijkertijd als een stuurloos schip rond te zwalpen. Zoals Bart Kaëll in zijn populair liedje De Marie Louise al zei: “De ouwe ligt weer dronken in zijn kooi, maar de Marie- Louise zal nooit vergaan.” Van dat laatste ben ik jammer genoeg nog niet zo zeker. Niet dat ik wil zeggen: “Stop the world, I want to get off,” maar een beetje meer stuurmanskunst zou toch wel mogen. En dat is nu de vraag die mij bezighoudt: wie stuurt er eigenlijk? Stuurt er iemand, zodat we die te zijner tijd de schuld zullen kunnen geven, of gaat alles maar zijn gangetje omdat de stuurman het beu is, slaapt of zat is. Of is er helemaal geen stuurman, maar dan ook geen sturende natuur, helemaal niets en is alles of toch veel terug te brengen tot toeval. “God dobbelt niet.” Wie heeft dat ook weer gezegd? Albert Einstein en dat was niet de eerste de beste. Hij bedoelde met zijn uitspraak dat een wet een wet is en dus toevallige variaties of uitzonderingen daarop niet kunnen bestaan. Ondertussen zijn we erachter dat Einstein daar de bal heeft misgeslagen en dat de natuur (wat dat dan ook moge zijn) net als wij voor heel wat zaken achterpoortjes in zijn eigen wetten zoekt en ook vindt. God heeft wel degelijk gedobbeld en zelfs heel vaak.

About the author

Wouter Vaneerdeweg (1947) was professor abdominale- en kinderheelkunde aan de Universiteit van Antwerpen. Leerstof probeerde hij zo verhalend mogelijk over te brengen. Na zijn emeritaat vond hij een nieuwe loopbaan als stads- en museumgids en amateur beeldhouwer. Zo brengt hij dagelijks zijn oude liefdes zoals kunst, geschiedenis en filosofie in de praktijk. Door zijn klinische werk en persoonlijke ervaring werd hij zich bewust van de rol van toeval in het leven en dit boek is daar de neerslag van.

Reviews

2021-10-01 14:47:04 | By: Luc De Laet | Rating:
Boek zat juist in de brievenbus. De start bij het lezen was veelbelovend. Vooral de droge humor en zelfrelativering spreekt me al aan. Verder verslag volgt.

LucWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dobbelen in tijden van Corona - Over toeval en waar het ons bracht

Author:

Wouter Vaneerdeweg

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

132

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

10-09-2021

ISBN:

978-94-643-1760-2 / 9789464317602

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)