Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Kinderen, lijken en engelen uit de kast
Verward gedrag in Nederland

Auteur

Yvonne Jager

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Op 32-jarige leeftijd (1986) krijgt Yvonne Jager de diagnose ‘manisch-depressief’ (bipolaire stoornis). Er zijn in die tijd nog nauwelijks boeken over dit onderwerp, laat staan Internet. Als zij 48 is (2003), komt daar - door een gespecialiseerde psychologe - de diagnose HSP (High Sensitiv Person) bij. Het boek van Elaine N. Aron opende haar de ogen voor dat wat zij eerst niet kon verklaren. Met beide stigma's heeft zij een weg proberen te vinden in een omgeving (medische wereld) die geen enkele handvatten bood met beide om te gaan. In haar boek doet ze verslag van de zoektocht naar wie zij is en hoe zij probeert de twee diagnoses in haar leven te integreren.

Over de auteur

Yvonne Jager (1955) groeit als dochter van een Nederlandse vader en een Duitse moeder op zonder broers/zussen of familie. Zelfs 10 jaar later is zij nog het 'moffenkind' in de buurt. Het is zeker mede belangrijk geweest bij het ontwikkelen van een stoornis. De psychiatrie is in haar geval niet verder gekomen dan pillen voorschrijven. Voor psychotherapie, gedragstherapie, etc. kwam zij in die tijd niet in aanmerking (1986). Zij zoekt haar heil in 2000 bij een energetisch therapeut die de eigenlijke taak van de psychiatrie op zich neemt. Hij doorstaat met haar alle manieën en psychoses en zoekt met haar naar de oorzaken daarvan. Ook op spiritueel gebied ontwikkelt zij zich. De mindfulness, de yoga, het wandelen etc. (alles wat nu steeds meer als gezonde leefstijl wordt aangeduid), heeft zij zich vanaf dat jaar eigen gemaakt. Na elke manie of psychose komt zij ook steeds weer een stap verder in haar ontwikkeling. Op 50-jarige leeftijd verliest zij haar werk als secretaresse en vult zij haar tijd met vrijwilligerswerk. Veel energie gaat ook zitten in het overeind blijven in een maatschappij die nog steeds zeer stigmatiserend werkt. Tot op de dag van vandaag.

Productinformatie

ISBN
9789464317930 / 978-94-643-1793-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-09-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
224
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ik word wakker en realiseer me dat ik op mijn bed in de isoleercel lig. Het is de tweede dag en ben door de medicatie iets meer bij de weg dan de dag ervoor. Een bed, een schoolbord en verder niks. Geen water, geen wc en met mijn nog duffe hoofd van de slaap en medicatie, vraag ik me af wat die vier opgestapelde hoeden in de hoek doen. Verwachten ze dat ik een toneelstukje opvoer? Hoeveel hoeden kan je in de lucht houden? Hoeveel ballen, dat heb ik geleerd bij mijn therapeut Jef. Teveel en vooral teveel ballen van anderen. En aan de hand van dat toneelstukje word je dan beoordeeld of je alleen gestoord bent of gek? Dat vind ik nu te gek! Goed mijn hersenen draaien dan ook niet helemaal op gewoon niveau. Voor mij voelt het alsof er een CD in mijn hoofd op hol geslagen is. Ik blijf mijn hoofd maar breken over die hoeden en verrek het een toneelstukje op te voeren. Weer drie aantekeningen erbij in dat klote dossier. Dan zit ik zo te luisteren of er misschien aan de andere kant van mijn deur leven te bespeuren is. Als ik hier veertien dagen moet zitten, denk ik, ben ik dood. Geen raam, geen uitzicht, helemaal niks. Alleen die achterlijke hoeden. Later in de middag moet ik naar de wc en bel.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Bartholomeus op 28-09-2021
Een integer, indrukwekkend relaas van Yvonne's strijd om te leren leven met haar bipolariteit en hooggevoeligheid. Maar ook van haar diepdroevige ervaringen met de kwaliteit van de psychiatrie. En een weerslag van haar pogingen om echte nabijheid te bereiken / te onderzoeken in haar persoonlijke relaties. Een indringende schreeuw om de psychiatrie te humaniseren
door Aleksandra Plewa op 17-10-2021
Een uniek en indrukwekkend ervaringsverhaal van een moedige vrouw die een lange weg heeft afgelegd voordat zij in haar kracht kwam te staan. Yvonne Jager durfde het aan op haar intuïtie te vertrouwen, haar medicatie af te bouwen, en op zoek te gaan naar de kracht van haar eigen natuur.

Dit boek gaat over het pad naar zelfkennis en innerlijke vrijheid. Constructief (leren) omgaan met levenspijn is daarbij heel belangrijk. Daar zou de psychiatrie over moeten gaan: de innerlijke verkenning. Mensen uitdagen door vragen te stellen als: wie ben je (in wording) en wat heb je nodig om tot ontplooiing te komen? Heb je (g)een gezonde zelfbeeld ontwikkeld? Zelfwaardering en acceptatie van eigen aard zijn essentieel om optimaal te kunnen functioneren.

Hierin kan Yvonne een rolmodel zijn voor velen die met een DSM-label door het leven gaan en nooit te weten komen wie zij ten diepste Zijn.Het gaat om een grote groep mensen - met unieke gaven en talenten - die hun potentieel niet kunnen gebruiken. Overgeleverd aan de medische wereld die alle macht in handen heeft. De DSM-register bepaalt de grens tussen wat normaal is en wat gestoord.

Dat de huidige psychiatrie aan vernieuwing toe is, mag evident zijn. Beschaving is meer dan medicalisering van levenspijn. Het gaat om het Mens-zijn gestalte geven als basis van identiteit en de focus verleggen naar duurzame bronnen van welzijn en geluk. Yvonne laat zien hoe dat kan. Zij is door een proces van bevrijding gegaan, zich bewust geworden van haar eigen (pijnlijke) geschiedenis, en haar levenslessen begrepen. De weg naar verdere groei staat open.