Veertig Herinneringen aan de Toekomst - Opgetekend door een overlevende

Benno Torrenga

Category: Novels

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In de niet eens zo ver verwijderde toekomst ontwikkelt in De Nederlanden de maatschappij zich tot een ideale - of toch eerder een dystopische? - samenleving, waarin iedereen harmonie en ontplooiing kan vinden en waar misdaad en hebzucht effectief zijn uitgebannen. Deze samenleving wordt getroffen door een verschrikkelijke ramp. De gevolgen zijn dramatisch: behalve veel slachtoffers en een grote maatschappelijke ontwrichting, veroorzaakt deze ramp een dodelijke epidemie. Een leraar wiskunde, later minister van onderwijs, gaat samen met enkele anderen op zoek naar een plek waar zij een nieuw bestaan zouden kunnen opbouwen. Die plek vinden ze ook, maar het leven na de Grote Ramp is hard en primitief. Wie is er nu niet benieuwd naar de toekomst? Lees hier het relaas van een overlevende!

From the book

Met een oude hoed op tegen de warme zonnestralen zie ik hoe een lauwe wind de hoeken van mijn papier beweegt. Ik zit aan een houten tafel onder de grote boom vlak bij het huis en schrijf mijn verhaal met potlood, want ik heb kort geleden op de zolder een hele doos met potloden gevonden, wel dertig. En een heel pak witte vellen papier, A4 stond erop, alleen aan de randen wat gelig geworden. Die vondst was voor mij de laatste duw die ik nog nodig had om te gaan schrijven. Wie weet hoe lang ze daar al op me lagen te wachten, dat papier en die potloden.
Ik behoor tot de laatste generatie die nog met de hand heeft leren schrijven, maar het moest eerst wel weer wennen, dat schrijven, ik had het ook al lang niet meer gedaan. Je krijgt er een pijnlijke hand van.

Vroeger zat ik achter mijn bureau mijn gedachten te ordenen. Wat ik hardop zei, werd direct door Willem, mijn persoonlijke assistent, in keurige letters op mijn elektronisch papier gezet. Zelfs de wiskundige formules kwamen foutloos tevoorschijn, compleet met som- en integraaltekens en dat soort dingen. Als ik dan wat aan de tekst moest veranderen hoefde ik dat alleen maar aan Willem te vertellen, ik zag dan de letters en de alinea’s zich verplaatsen op mijn papier. En als ik de tekst wilde horen, liet ik hem door Willem voorlezen. Door zijn rustige stem en begrip voor de zinsbouw vielen onduidelijkheden en inconsequenties direct op. Maar ja, dat was vroeger. Nu wrijf ik mijn schrijfhand en strek mijn negentig-plus vingers voordat ik het potlood weer opneem.

About the author

Benno Torrenga (1942, Groningen) begon zijn professionele carrière in een toegepast-wetenschappelijk laboratorium waar hij bijna een decennium werkte. Later studeerde hij klarinet, orkestdirectie en muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij richtte samen met collega’s een klassiek CD-label op, werkte daarna jaren als freelance opnameleider en producent van klassieke CD’s en dirigeerde intussen veel amateurorkesten en -ensembles. Tegelijkertijd was hij docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in de afdeling Art of Sound. Tien jaar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd nam hij daar afscheid als docent. Door zijn verminderde gehoor is de muziek de laatste jaren voor hem steeds minder belangrijk geworden, maar het schrijven werd - en wordt - steeds belangrijker.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Veertig Herinneringen aan de Toekomst - Opgetekend door een overlevende

Author:

Benno Torrenga

Category:

Novels

Number of pages:

188

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-10-2021

ISBN:

978-94-643-1835-7 / 9789464318357

Price:

€ 20,50

Language

Dutch