Cover voorkant
De engelen van Antoon van Oostveen - Het leven van een opgewekte Hillegommer
De engelen van Antoon van Oostveen - Het leven van een opgewekte Hillegommer

De engelen van Antoon van Oostveen - Het leven van een opgewekte Hillegommer

Veronica Handgraaf

Category: Biographies

€ 17,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.

From the book

Een kwartiertje later zaten ze samen achter de koffie. Eerst werd er wat over koetjes en kalfjes gesproken, maar tenslotte kwam Van der Geest met zijn verzoek. ‘Heb je al gehoord, dat we de engelen in de gewelven willen laten overschilderen? We gaan nu een volgende eeuw in en dat is een goede gelegenheid om de kerk te verfraaien. Tenslotte staat die er alweer dertig jaar.’ ‘Engelen?’ Van Oostveen fronste verbaasd zijn wenkbrauwen. ‘Hebben we dan engelen in de kerk?’ Hij kon zich er niets bij voorstellen. Waar waren die dan te vinden? Van der Geest grinnikte. ‘Jij bent de enige niet, die dat niet weet. De beelden zitten heel hoog in de gewelven en vallen nauwelijks op. De kleuren moeten helderder worden, zodat iedereen ze goed kan zien. We weten, wat je waard bent als het om schilderen gaat. We zijn nog niet vergeten, hoe geweldig die vaandels waren, die jij voor de kroningsfeesten van koningin Wilhelmina hebt gemaakt! Ons dorp had de mooiste versiering in de hele omtrek! Zou jij dat schilderwerk op je willen nemen? Ik weet dat je het druk hebt met je zaak en met de toneelvereniging. Maar we kunnen je goed betalen. De pastoor is niet onbemiddeld en die is bereid, er wat bij te leggen als dat nodig is. Maar dan wil hij wel dat jij het doet.’ Van Oostveen knikte nadenkend. Rijtuigen had hij vaak genoeg beschilderd, maar engelen in een kerkgebouw, dat was iets geheel nieuws! En dan nog in wel zijn eigen parochiekerk. Een hele uitdaging en eigenlijk zou hij het graag proberen. Er zat heel wat werk in, dus voorlopig was hij dan onder de pannen.

About the author

Veronica Handgraaf woont al sinds 1968 in de Bollenstreek. Zij werd in Haarlem geboren. Na haar onderwijsopleiding stond zij enkele jaren voor de klas, trouwde toen en kreeg een zoon en een dochter. Vanaf 1990 schreef zij voor verschillende kranten en bladen, voornamelijk het Witte Weekblad en enkele reistijdschriften. Daarnaast schrijft zij boeken met een historische grondslag, kinderboeken en korte verhalen. Over het boek Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De engelen van Antoon van Oostveen - Het leven van een opgewekte Hillegommer

Author:

Veronica Handgraaf

Category:

Biographies

Number of pages:

96

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

22-10-2021

ISBN:

978-94-643-1988-0 / 9789464319880

Price:

€ 17,99

Language

Dutch