De Bokkerijders - D'r Herberg in de Hiëck biej Clumme

Arthur Moonen

Category: (Local) History
  • (1)

€ 16,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In dit boek vertelt Arthur over het reilen en zeilen van de beruchte herberg in de Hiëck, oftewel de Heek tussen Klimmen en Valkenburg aan de Geul. Deze herberg was niet alleen het eigendom van een van de beruchtste leiders van de Bokkerijders, namelijk Anthoon Bosch, maar ook het toneel van veel plannen van overvallen en inbraken. Ook lezen we over de eerste contacten met de chirurg en hoofdman Joseph Kirchhoffs uit Herzogenrath. De dochter van Anthoon Bosch, namelijk Geertruid Bosch speelt ook een voorname rol in dit boek en het hele gebeuren in de 18e eeuw. Ogenschijnlijk werd zij aangezet door haar vader om in mannenkleding deel te nemen aan de overvallen en inbraken. In de herberg liet zij zich ook niet onbetuigd van het een en ander. In ieder geval weer een spannend verhaal dat de lezer nieuwsgierig moet maken over de lotgevallen van de Bokkerijders in het Limburgse heuvelland.

From the book

Ritzen ligt in bed als hij gemorrel aan de keukendeur hoort. Hij roept op de dienstmeid en meteen hoort hij dat er met iets zwaars op de deur wordt gebonsd. Maar Ritzen is niet van gisteren en zeker niet bang. Meteen springt hij uit zijn bed en grijpt zijn geweer. Dit hangt altijd geladen aan zijn bed. Hij gooit wat kruit op de kruitpan, klapt ze dicht en sluipt stiekem naar de keuken. Als hij weer gebeuk op de keukendeur hoort schiet hij zijn geweer, door de keukendeur naar buiten, af. De kogel boort zich fluitend door de donkere nacht en een van de complicen, Hendrick Collaris, wordt getroffen. Maar hij raakt maar lichtgewond. De bandieten die bij de keukendeur bezig zijn storen zich niet aan het schot en gaan vlijtig verder. Ze rammen zo hard met een zware balk tegen de deur dat de splinters in het rond vliegen. Het duurt nu niet lang meer voordat de deur onder het geweld bezwijkt.

About the author

Door een verhaaltje van een dorpsbewoner is Arthur op het idee gekomen om hierover dit boek te schrijven. Echter wel op een historisch verantwoorde wijze, dus niet van horen zeggen. Ook hiervoor heeft hij weer de archieven nageplozen. Daar er nu al een aantal boeken van zijn hand over de Bokkerijders zijn verschenen, zullen er hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog een aantal exemplaren verschijnen. Het verhaal van deze mensen die een belangrijk deel van de Limburgse geschiedenis hebben veroorzaakt is bij lange na nog niet klaar.

Reviews

2021-11-11 12:51:31 | By: Mariska | Rating:
In dit verhaal is eens echt duidelijk dat het gewone mensen waren zoals jij en ik met allerlei behoeften die wij nu ook hebben. Ook is duidelijk dat de kerk met hun aanhang geen moer gaf om de gewone mensen. Geld en macht speelde alleen een rol zo ook bij de adel en de zogenaamde rechters die helemaal nergens verstand van hadden. Uiteindelijk was de bevolking het haasje en moest zich alles maar laten welgevallen. Tot op vandaag is er niet echt veel veranderd. Alleen marteling en de doodstraf zijn verdwenen.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Bokkerijders - D'r Herberg in de Hiëck biej Clumme

Author:

Arthur Moonen

Category:

(Local) History

Number of pages:

142

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

29-10-2021

ISBN:

978-94-643-1881-4 / 9789464318814

Price:

€ 16,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)