Cover voorkant
Tussen twee werelden - Hoe mijn Indische familie de Japanse bezetting  en de Bersiap-periode overleefde
Tussen twee werelden - Hoe mijn Indische familie de Japanse bezetting  en de Bersiap-periode overleefde

Tussen twee werelden - Hoe mijn Indische familie de Japanse bezetting en de Bersiap-periode overleefde

Charlotte van den Broeke

  • (4)

€ 21,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wanneer Charlotte voor haar opleiding Journalistiek een opdracht moet maken, besluit ze dat te doen over het verleden van haar opa Evert. Charlotte interviewt hiervoor haar oma en ze komt erachter wat haar opa destijds heeft meegemaakt. Nadat Evert zijn vader had verloren in een Jappenkamp, hoopte hij dat zijn leven na de oorlog weer zou worden als voorheen. Al snel kwam hij erachter dat hij het mis had en dat het leven nooit meer zou worden zoals het was. Hij werd door Indonesische onafhankelijkheidsstrijders tijdens de Bersiap-periode in een gevangenis gezet en zijn familie vluchtte naar een vrouwenkamp. Hij moest zien te overleven, zodat hij zijn familie weer kon vinden en een nieuw leven kon opbouwen. Een leven dat anders werd dan verwacht. Tussen twee werelden bevat waargebeurde verhalen

From the book

Evert zat in de auto op weg naar een plek die voor hem nog onbekend was. Zodra ze zijn straat waren uitgereden, kwam hij terecht op een plein waarlangs aan de zijkanten joelende Indonesiërs stonden te schreeuwen dat hij dood moest. “Merdeka! Merdeka!” werd achter elkaar geschreeuwd. Ze schreeuwden om vrijheid. En om die vrijheid te krijgen vonden ze dat niet-Indonesiërs dood moesten. Evert was nog nooit zo bang geweest. De Indonesiërs die hem hadden opgepakt, moesten hem beschermen tegen de mensen die langs de kant van de weg stonden. ‘Zolang je je gedeisd en klein houdt, gebeurt er niets’, zei een jongen tegen Evert. Hij zag hoe deze jongen die niet veel ouder was dan hijzelf, hem beschermde tegen de massa. Evert was stil. Hij was bang voor het onbekende dat hem te wachten stond. Bang om dood te gaan en bang dat hij nooit meer zijn familie zou zien. De mensen die langs de weg stonden, wilden hem uit de auto trekken. Evert durfde ook geen beweging te maken. Hij voelde zich helemaal alleen en was doodsbang. Hij had zijn eigen leven niet meer in handen en dat gaf hem een gevoel dat hij nooit eerder gevoeld had. Hij kon het moeilijk omschrijven, omdat hij op dat moment niet kon bevatten wat er allemaal gebeurde.
‘Dood aan de Nederlanders! Vrijheid voor de Indonesiërs!’ werd er keer op keer geroepen.
 Evert had nog nooit zoveel doodsangsten uitgestaan. ‘Republika Indonesia!’ werd er nog achteraan geroepen, terwijl de auto steeds verder reed.

About the author

Charlotte van den Broeke (Hoensbroek, 1997) is van origine content creator en videoproducer waarvoor ze iedere dag verhalen bedenkt, uitschrijft en uitvoert. Met haar achtergrond in de journalistiek wilt ze achtergrondverhalen op een verhalende manier met de buitenwereld delen. Ze heeft een grote interesse in geschiedenis en heeft zich vooral gespecialiseerd in de geschiedenis van Nederlands-Indië, omdat haar opa daar vandaan komt. Dat inspireerde haar om haar eerste boek Tussen twee werelden te schrijven.

Reviews

2022-03-23 08:01:16 | By: Eline | Rating:
Tussen Twee Werelden is een meeslepend familieverhaal over de horrors die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië hebben plaatsgevonden.
De schrijfster weet op verrassende wijze te wisselen tussen het 'luchtige' hier en nu, waarin ze vertelt over haar eigen verhaal, en de verschrikkingen die haar opa heeft moeten doorstaan. Het boek wordt hierdoor nooit te zwaar en blijft boeien.
Desondanks heeft het me met momenten weten te ontroeren.

Een absolute aanrader voor mensen die meer willen weten over de vergeten geschiedenis van Nederlands-Indië, zonder direct het gevoel te hebben een geschiedenisboek te lezen.

2022-03-22 17:19:47 | By: Joany
Het boek is vlot geschreven. Maakte dat ik door wilde blijven lezen. Ook echt heel interessant om meer te weten te komen over deze periode. De manier waarop het is geschreven heeft me geraakt.

2022-03-22 17:43:25 | By: Janelle | Rating:
Een boek dat heel fijn en luchtig leest maar toch serieuze gebeurtenissen in onze geschiedenis beschrijft. Een mooi verhaal die op een bijzondere en pakkende manier geschreven is.

2022-03-21 19:14:38 | By: Jos Nota | Rating:
Een vlot geschreven verhaal over een stukje geschiedenis waar eigenlijk alle Nederlanders meer van zouden moeten weten. Ik wilde het in een keer uit lezen!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Tussen twee werelden - Hoe mijn Indische familie de Japanse bezetting en de Bersiap-periode overleefde

Author:

Charlotte van den Broeke

Category:

(Local) History

Number of pages:

176

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

29-10-2021

ISBN:

978-94-645-0021-9 / 9789464500219

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (4)