Marit - Ben ik, na een bewogen leven, trouw gebleven aan het kind in mij?

Lidy Schutten

Category: Novels
  • (8)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Nu haar levenseinde nadert, reflecteert de Zweedse Marit op de bepalende momenten in haar leven. De oorlog, de studie geneeskunde, haar werk in Zweeds Lapland en Afrika en diverse relaties hebben haar voor bijzondere uitdagingen gesteld. Ze is deze uitdagingen aangegaan ondanks haar onzekerheid en het verlangen om alles te laten zijn zoals het altijd is geweest. In haar veelbewogen leven heeft ze een andere kant van zichzelf leren kennen. Tekenen en schilderen hebben haar geholpen om beide kanten inzichtelijk te maken. Nu vraagt Marit zich af: heeft het leven mij veranderd? Ben ik nog dezelfde die ik altijd al was of ben ik een andere vrouw geworden? Vind ik nog het kind in mij? Een verrassend en ontroerend boek over een rijk leven.

From the book

Terug in haar vertrouwde huis legt Marit een groot houtblok op het vuur in de kachel. Een aangename warmte verspreidt zich door de kamer. Ze maakt een mok kruidenthee en gaat zitten in de armstoel bij het raam, maar staat even later weer op en pakt een vergeelde foto die op het boekenrek staat. Op de foto is een jong meisje te zien dat knielt naast een poolhond. Het meisje lacht en ziet er gelukkig uit. De hond kijkt recht vooruit, maar aan zijn ogen is te zien dat hij aan staar lijdt. Zijn vacht ziet er ondanks zijn ouderdom nog gaaf uit. Marit glimlacht, ik lijk nu wel op de hond, denkt ze. Ik lijd niet aan staar, maar ben wel oud en mijn ‘vacht’ ziet er niet meer zo strak en gaaf uit. Marit maakt zich los uit haar mijmering. Ze gaat voor de spiegel staan. Wat is het lang geleden dat deze foto gemaakt is. Ben ik, na alles wat ik heb meegemaakt, nog steeds dezelfde Marit als het meisje op de foto? Ze bekijkt zichzelf eens goed: haar lange grijze haren die duidelijk dunner geworden zijn in de afgelopen jaren zitten opgerold in een knoet op haar hoofd. Haar huid vertoont rimpels. Maar de ogen, die ogen van het kind op de foto en haar ogen nu, zijn in al die jaren hetzelfde gebleven. Waarom kan ik, nu ik oud geworden ben, niet meer van het gezelschap van mensen genieten, vraagt ze zich af. Wat is het dat ik mijzelf niet meer open wil stellen voor anderen? Ze loopt naar de deur, schuift het rood geblokte gordijntje opzij en kijkt naar de onverharde weg die langs haar huis loopt. Tussen de bomen met hun geel gekleurde bladeren vlammen de struikjes felrood op. Het mos dat de bodem bedekt is zo wit als sneeuw. Zou ik het kunnen, denkt ze, nog een keer als een slotakkoord van mijn leven uit de schaduw treden, in het licht gaan staan? Zoals de rode struikjes stralen tussen het mos?

About the author

Lidy Schutten - Wieldraaijer (Almelo, 1953) woont in Purmerend, is gehuwd en moeder van twee kinderen. Zij werkte onder meer als kerkelijk werker ouderenpastoraat binnen de PKN-gemeente Haarlem Noord en als geestelijk verzorger bij de Stichting Kennemerhart in Haarlem. Haar werkervaring heeft haar geleerd dat een mensenleven soms grillig kan verlopen. Ze is altijd geboeid geweest door de verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot hun levensloop. Na haar pensionering in 2019 is ze gaan schrijven aan een fictief levensverhaal. Tijdens een rondreis door Zweden stond het voor haar vast dat dit land het decor moest worden voor het boek. Marit is haar debuutroman.

Reviews

2022-02-17 13:58:56 | By: Han Veneklaas | Rating:
Prachtig en vlot lezend boek met het boeiende en vaak ontroerende levensverhaal van hoofdpersoon Marit.
Een knappe prestatie, helemaal als je bedenkt dat dit het eerste boek is van de schrijfster.

2022-02-17 15:23:00 | By: A.Oud | Rating:
Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen.
Het is prachtig geschreven; je ziet het al lezende helemaal voor je.
Mooi op de mens gericht.
Door de korte hoofdstukken is het prettig om te lezen.
Een aanrader!
Heel boeiend boek.

2022-01-20 15:09:12 | By: Ria Schipper | Rating:
Heb het boek in een adem uitgelezen. Ook knap hoe de reiservaringen van de schrijfster erin verwerkt zijn. En, inderdaad, het nodigt uit om over jouw eigen leven te gaan mijmeren/nadenken. Over toeval _bestaat het? En over keuzes.

2022-01-13 15:21:22 | By: B. v.d. Berg | Rating:
Het boek leest vanaf het begin tot het einde zeer vlot.
En zeker als je net bezig was aan zo'n kommer en kwel boek als "Ik ga leven" van Lale Gül!
Eenmaal begonnen wil je het steeds pakken omdat er een zekere spanning in zit in het opeenvolgen van gebeurtenissen.
Hele mooie beschrijvingen van de natuur in Zweden. Héél beeldend! Maar dat is het hele boek!
De gebeurtenissen roepen een sfeer op van liefde en alles voor elkaar over hebben. Een vredelievende wereld. Op het eind denk je: "Was het maar altijd zo!"
Mooie opbouw van belangrijke gebeurtenissen uit het leven van een bijzondere vrouw: Marit!
Knap van de schrijfster om haar eerste boek zó uit de pen te laten vloeien!

2022-01-11 16:36:11 | By: c.arendse | Rating:
Het is een verhaal dat de lezer vanaf het begin tot het einde blijft boeien.
Al lezende word je nieuwsgierig naar het verdere verloop.
Het is vlot en vloeiend geschreven en de beschrijvingen van de natuur zijn zo mooi en duidelijk dat je het zo voor je ziet!
Het levensverhaal van Marit stemt je tot nadenken en geeft een duidelijke boodschap tot zelfreflectie.
Ik heb er van genoten en beveel het van harte aan!

2022-01-09 11:37:28 | By: J. Giling | Rating:
De mystieke foto van Marit en de hond op de kaft maakt nieuwsgierig naar de inhoud.
De terugblik van Marit op haar leven, maakt dat je dat zelf óók gaat doen. Daarnaast nodigt het uit tot meditatie en zelfreflectie. Net als Marit kun je met een kop thee erbij heerlijk wegdromen bij dit boek.
De verhaallijn is een unieke combi geworden van gedegen onderzoek en reis- en levenservaring.
De prachtige landschaps- en natuurbeschrijvingen zetten je er toe aan je koffer te pakken om al dat moois met eigen ogen te gaan zien.
Dit boek is zéker het vaker lezen waard! Een prestatie van de bovenste (boeken)plank!

2021-12-21 16:27:00 | By: Lida Tol | Rating:
Boeiend boek, plezierig lezend.

2021-12-21 18:59:45 | By: G olijdam | Rating:
Mooi verhaal. Het neemt je mee in het leven van de hoofdpersoon. En is soms indrukwekkend en ontroerendWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Marit - Ben ik, na een bewogen leven, trouw gebleven aan het kind in mij?

Author:

Lidy Schutten

Category:

Novels

Number of pages:

156

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

10-12-2021

ISBN:

978-94-645-0152-0 / 9789464501520

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (8)