Mijn vader en zijn twee vrouwen - Een ware familiegeschiedenis

Alice Loeters

Category: (Local) History

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In dit boek beschrijft Alice Loeters een eeuw eigen familiegeschiedenis waarin haar vader en zijn twee vrouwen centraal staan. Het indringende verhaal beschrijft hoe het leven van deze niet alledaagse boerenfamilie in een klein dorp in de Achterhoek verloopt.

Wat waren de normen en waarden in relaties en opvoeding? Hoe gingen ze om met ziekte en dood? Wat betekende noaberschap als kernwaarde in het dorp? Wat was de rol van de katholieke kerk? Wat was de beleving van de Tweede Wereldoorlog? En daarop volgende wederopbouw? Hoe verliep de industrialisatie in de landbouw in het dorp? Hoe werd de ontkerkelijking en de emancipatie van de vrouw ervaren? Later in het verhaal beschrijft ze haar eigen ontwikkeling en beleving als jongste dochter in het grote gezin. Dit steeds in relatie tot de hoofdpersonen: haar vader en zijn twee vrouwen.

From the book

Het is hectisch op boerderij “De Geer”. Het is een komen en gaan van familie, noabers en hulpverleners die allemaal willen helpen of komen om afscheid te nemen van mama. Oma Loeters voelt zich erg verantwoordelijk voor haar oudste zoon en neemt het voortouw om alles enigszins in goede banen te leiden.

Mama ligt op bed in de kleine voorkamer die nu is verworden tot ziekenkamer. De po staat onder het bed. Op het nachtkastje een beker met water en een geïmproviseerde lolly om de lippen nat te houden. Verbandmateriaal ligt op de salontafel. De stoelen naast het bed zijn permanent bezet. Er wordt gewaakt bij mama. Ze mag niet alleen sterven. Haar bed staat voor het raam, zodat ze contact kan houden met ‘buiten’. Het is een hete junidag. De luiken zijn gesloten. Mama slaapt veel. Ze krijgt morfine toegediend tegen de helse pijnen. Ook ’s nachts komt de toegewijde huisarts om morfine te geven. Papa slaapt al weken bij mama in de kamer. Zo is hij dicht bij haar. Mama mag niet alleen zijn. Als hij in de vroege ochtend de koeien gaat melken, wekt hij de oudste dochter die het waken van hem overneemt.

Buiten spelen kinderen. Verstoppertje en in spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit. De jongste dochter wordt vandaag zeven jaar. Mama heeft gezegd dat het wel gevierd moet worden.

About the author

Alice Loeters groeit op in een grote boerenfamilie in een klein dorp in de Achterhoek. Later studeert ze sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt daarna in coördinerende en managementfuncties in verschillende organisaties, maar altijd gecombineerd met schrijven. Ze publiceerde een boek, was eindredacteur van een universiteitsblad en redactielid van vele tijdschriften. De laatste jaren schrijft ze columns in de weekbladen in de regio Haarlem, Kennemerland en IJmond.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Mijn vader en zijn twee vrouwen - Een ware familiegeschiedenis

Author:

Alice Loeters

Category:

(Local) History

Number of pages:

126

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-11-2021

ISBN:

978-94-645-0068-4 / 9789464500684

Price:

€ 18,50

Language

Dutch