Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hester van blonde Mietje
Een Joodse familiegeschiedenis in de Rotterdamse Zandstraatbuurt

Auteur

Maaike van Arend

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In de eerste helft van de negentiende eeuw wordt de Joodse Hester in Leeuwarden geboren. Haar jeugd is niet makkelijk, want haar moeder verliest zich in drank en mannen na het overlijden van haar vader. Als ook haar moeder overlijdt, gaat ze op zoek naar een beter bestaan in de grote stad. Eenmaal in Amsterdam lijkt haar leven een stuk makkelijker te worden, maar een misdrijf gooit roet in het eten. Daarom vertrekt ze naar Rotterdam, waar haar zus in de beruchte Zandstraatbuurt woont. In principe lijkt het een negatieve draai van de omstandigheden te zijn, maar dat blijkt anders uit te pakken als ze Daniël leert kennen.

Over de auteur

Maaike van Arend (1967) woont sinds 1985 in Spanje, maar is haar moedertaal nog lang niet vergeten. Van kleins af aan heeft ze haar creativiteit geuit in schrijven, maar het was nog nooit tot een heel boek gekomen. Tijdens de zoektocht naar haar eigen Joodse wortels, raakte ze geïntrigeerd door de menselijke verhalen achter de koude data die een stamboomonderzoek biedt. Zo kwam de inspiratie voor een historische roman, geheel geschreven vanuit een vrouwelijk oogpunt. Het eerste boek is nu een feit, en een tweede project ligt klaar om uitgewerkt te worden.

Productinformatie

ISBN
9789464502206 / 978-94-645-0220-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-01-2022
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
238
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Ze vond het heerlijk, ze was heel de dag bij haar moeder, behalve als Mem een tapperij inging, maar dan speelde ze op straat met de kinderen uit de buurt. Ze kende steeds meer mensen door heel Leeuwarden, en in de Joodse buurt was ze al gauw 'Hester van blonde Mietje' geworden. Mem zelf had de naam Mietje nooit willen gebruiken, ze had altijd de Friese variant Mayke gebruikt en ze vond het prachtig dat Hester haar Mem, in plaats van Moeder, was gaan noemen. Met de tijd deed Mem er steeds langer over om uit de tapperij te komen en als ze naar buiten kwam, liep ze wankel en zei rare dingen. Tante Engeltje was dan boos op haar, want ze zei dat een ding de tapperij ingaan was en wat drinken, en heel wat anders dronken worden. Op een dag had Hester ook gezien dat Mem een steeds dikkere buik kreeg, en opeens was daar weer een zusje geweest, Sientje. Hester had daar niets van gesnapt, ze was toen zelf zeven geweest en de grotere kinderen hadden haar verteld dat als er geen vader bij een moeder was, er 'onechte' kinderen kwamen. Hester begreep niet wat er onecht aan Sientje was; ze huilde flink, dronk van Mems borst en plaste en poepte zoals alle kinderen deden. Zodra Sientje van een fles kon drinken, werd ook zij bij nicht Saar achtergelaten en ging Mem de straat weer op, met Hester die inmiddels haar trouwe metgezel geworden was. Alles ging weer door zoals voor de geboorte van Sientje. Mem bracht steeds meer tijd door in de tapperijen en weer kwam er een moment dat ze zag dat er een kindje ging komen. Intussen had ze allang geleerd van de andere kinderen hoe kindjes gemaakt worden, en waarom er een vader voor nodig is. Ze begon zich af te vragen of haar vader dan in de tapperij woonde.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek