Cover voorkant
Door een zee van bloesem - Leven met getraumatiseerde ouders in de nasleep van de oorlog in Indonesië
Door een zee van bloesem - Leven met getraumatiseerde ouders in de nasleep van de oorlog in Indonesië

Door een zee van bloesem - Leven met getraumatiseerde ouders in de nasleep van de oorlog in Indonesië

Linda van Gurchom

Category: Novels
  • (13)

€ 21,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Mijn beide ouders hebben ten tijde van de Japanse bezetting in Indonesië in een jappenkamp vastgezeten. Na de bevrijding heeft mijn vader in de bloederige onafhankelijkheidsstrijd vanaf eind 1946 eerst als oorlogsvrijwilliger, daarna als KNIL militair, op Sumatra gediend. Daar zijn toen vreselijke dingen gebeurd waarover mijn vader nooit meer wilde praten. De nasleep van het jappenkamp, de oorlog en alles wat hierna in hun leven gebeurde, had zijn weerslag op het dagelijks leven van mijn jongere broer, maar vooral op die van mezelf. We ervoeren de frustraties over hun onverwerkt verleden, de vele tegenstrijdigheden van hun geloof-bijgeloof en ‘zwarte magie’, oftewel: ‘goena-goena’. Dan stond daar de nuchtere Nederlandse cultuur tegenover de Indisch/Indonesische-, met daarnaast nog eens de haat-liefde verhouding tussen mijn ouders. Ik vertel dit verhaal, deels feitelijk-deels fictief, zeker niet om mijn ouders ook maar iets te verwijten! Maar ik vind het wel belangrijk om over de sfeer- en mijn ervaringen van toen te kunnen vertellen.

From the book

Zonder enige emotie staarde ik naar hem, terwijl hij daar met zichtbaar betraande ogen onder aan de trap stond. Nu leek hij maar een miezerige man. Hulpeloos. Iets in mij wilde maar niet, dat ik voor hem in beweging kwam. Mijn moeder was inmiddels in totale verbijstering uit de keuken gestormd, haar domein. Kennelijk had mijn broer haar ingefluisterd dat er minstens iets ernstigs met pa aan de hand moest zijn. Zelf was hij zojuist de trap afgedaald, met een boog om mijn vader heen gelopen en nam geen enkele moeite om aan die ouwe te vragen wat hem nou precies scheelde. Of hij anders misschien iets voor hem kon betekenen. Hij moet hetzelfde hebben gevoeld als ik. Zonder enige twijfel.

‘Wat is er, Aar?...Waarom huil je?' Arie. Zo heette mijn vader. Het volume van haar stem overstemde mijn gedachten. Met haar nogal volumineuze lichaam leek zij haast geplakt aan mijn vader, zo dicht als ze tegen hem aanleunde. We keken met een strakke blik, wachtend op zijn reactie. Zijn streng uitziende bril ving de tranen op die nu ongeremd uit zijn ogen vloeiden, tegelijkertijd wees hij naar zijn onderlichaam. Onze blikken volgden de richting die hij aanwees. De beide opgerolde broekspijpen lieten een deel van zijn onderbenen zien. Het viel ons nu pas op dat felrode vlekken zijn oosters getinte huid bedekten.

'Ik denk dat ik aids heb’, jammerde hij. Gebukt trok mijn moeder hardhandig een van de pijpen verder omhoog en wendde direct al ogen rollend haar blik af, in mijn richting. Ze trok een onbestemde grimas en schoot hierna in een harde, aanstekelijke lach.

Met moeite perste ze het er nog uit: ‘Goddomme Aar... Je maakt jezelf belachelijk!’ Haar lach klonk nu hysterisch hard in de toch al enigszins broeierige woonkamer. ‘Of heb je soms een homo gebeukt en heb ik door de jaren heen iets gemist!’ Dit was zo typerend voor mijn moeder. Grofgebekt en uitbundig lachte ze onbedaarlijk, op het hysterische af. Als zij niet in haar keuken of tuin bezig was, dan zat ze ineengedoken en onbewogen in haar schommelstoel.

About the author

Colinda (Linda) Marcia Roswitha van Gurchom werd in 1965 in Amsterdam (de Pijp) geboren, maar groeide op in Weert, Noord-Limburg. Mede door haar levenservaringen werd verhalen schrijven een soort van uitlaatklep en koesterde ze al heel lang de wens om boeken te schrijven. Ze heeft naast haar baan bij de overheid altijd al creatieve bezigheden gehad, zo tekent en schildert ze ook graag, maar blijft vooral schrijven toch haar grootste passie. Het is voor haar de ultieme vorm om vrijuit met elkaar te kunnen delen en zich op deze manier te verbinden met anderen.

Reviews

2022-07-04 18:45:51 | By: Sendy | Rating:
Boek is prachtig en erg boeiend. De hoofdpersonen komen tot leven doordat de personages goed beschreven worden. Boek is niet saai en niet langdradig er gebeurt ontzettend veel. Het sleept je mee en is indrukwekkend.

2022-04-24 20:23:48 | By: Mamta Autar | Rating:
Heel mooi en spannend verhaal! Het verhaal grijpt je aan, omdat t uit t leven gegrepen is. Ontzettend mooi verteld, echt supergoed!

2022-04-04 19:24:51 | By: Theo | Rating:
Wat een indrukwekkend verhaal! Het zuigt je mee in de emoties. Verdriet, boosheid, ontzetting maar ook blijheid en ontroering. Het raakte me te diep om in één keer uit te lezen. Veel waardering voor de moed om dit met anderen te delen.

2022-03-17 16:43:45 | By: Wanda B | Rating:
Wat een ontroerend en heftig verhaal . Mooi geschreven .
Moeilijk om zo volwassen te worden en zelfvertrouwen te krijgen. Geeft een goed beeld hoe het er bij de hoofdpersoon thuis aan toe ging . Op naar een volgend boek Linda

2022-03-15 12:29:37 | By: Anne | Rating:
Prachtig verhaal Linda. Kreeg een brok in mijn keel tegen het einde van het boek en dit was voor mij ook totaal onverwacht.
Heel erg mooi hoe je je levensgeschiedenis zo duidelijk hebt kunnen verwoorden.
Bij tijd en wijlen heel moeilijk om te lezen, vooral omdat ik je een beetje ken Linda en me nog steeds verwonder hoe uit zon geschiedenis zon mooi mens is gekomen!

2022-03-14 21:45:05 | By: Jacqueline | Rating:
Bijzonder indrukwekkend boek. Ik werd helemaal meegezogen en voelde Linda’s pijn en verdriet. Verrassend mooi einde!

2022-03-07 14:12:39 | By: William Luidens | Rating:
Prachtig verhaal. Lach en een traan. Lof voor haar schrijfstijl. Ik ben onder de indruk

2022-03-02 16:29:37 | By: Gerdine | Rating:
Het boek is gelezen.
Is het kapotgaan aan het eind van een boek een compliment aan de schrijver?

Colinda van Gurchom dit gebeurt mij niet vaak bij het lezen van een boek!

Ik ben vreselijk trots op jou.

Dat jij jouw levensgeschiedenis met al haar doorns en gebruikt hebt als een instrument in je handen.

En ervan uitdeelt als een zee van bloesem aan ieder die erdoor geraakt wordt!

2022-03-02 18:18:07 | By: Gerdine | Rating:
Je hebt boeken...en je hebt boeken die je in een adem uit wil lezen.
Linda haar debuutroman valt onder de laatste categorie.

Als het niet op bittere waarheid gebaseerd zou zijn, zou je het bijna een spannend, smeuïg avonturenboek noemen. Pijnlijk genoeg vertelt Linda hier grotendeels haar eigen verhaal over haar jeugd. Het bizarre geweld dat zich achter de voordeur afspeelde. Voor de buitenwereld verhuld achter een vrome facade.

De auteur geeft de rauwe werkelijkheid treffend weer, zonder oordeel.

Chapeau Linda, ik kijk uit naar meer.

2022-02-28 18:01:36 | By: Wanda | Rating:
Als je eenmaal aan het lezen bent wil je niet stoppen. Heb nog nooit een boek zo snel uitgelezen. Prachtig geschreven je leeft helemaal mee en ook nog een traan gelaten. Echt een aanrader

2022-02-26 12:32:05 | By: Margret | Rating:
Wat een aangrijpend verhaal! Een zeer bijzonder boek met een lach en een traan.
En wat een fijne schrijfstijl heeft Linda, in 1 ruk uitgelezen, Prachtig!
2022-02-26 19:29:21 | By: Miranda | Rating:
Een aangrijpend verhaal van een jonge vrouw, die haar verdere leven last blijft houden van een ingewikkelde relatie met haar ouders.

2022-02-24 09:34:56 | By: Louise
Dit boek in één adem uitgelezen. Een heel aangrijpend verhaal over haar jeugd met getraumatiseerde ouders. Ontzettend mooi beschreven, kon niet stoppen met lezen. Soms verdrietig maar ook met humor. Echt een aanrader!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Door een zee van bloesem - Leven met getraumatiseerde ouders in de nasleep van de oorlog in Indonesië

Author:

Linda van Gurchom

Category:

Novels

Number of pages:

216

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-01-2022

ISBN:

978-94-645-0228-2 / 9789464502282

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (13)