Cover voorkant
Van Hoogte 80 tot Gelredome - Schets van mijn voetbalverleden
Van Hoogte 80 tot Gelredome - Schets van mijn voetbalverleden

Van Hoogte 80 tot Gelredome - Schets van mijn voetbalverleden

Hans Witjes

Category:

€ 5,00

Paid shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Order at the author

Summary

De schrijver neemt de lezer op pakkende wijze mee in een nostalgische reis door zijn uitgebreide voetbalverleden als speler, trainer, kijker en journalist. Hij doet dat op luchtige wijze, vaak met een vleugje humor. En aan zijn ervaringen heeft hij allerlei anekdotes of andere bijzondere voorvallen toegevoegd en een flink aantal foto's. Verder heeft hij zijn voetbalervaringen tegen de achtergrond van de betreffende tijd geplaatst, in algemeen opzicht en soms ook privé. Dat geeft een breder inzicht en voor ouderen ook herkenning. Het boek heeft op die manier een meerwaarde gekregen, waardoor het lekker weg leest, ook voor niet-voetballiefhebbers.

From the book

Na zes weken gips mocht ik weer voorzichtig beginnen te voetballen, maar het seizoen kon als verloren worden beschouwd. Ik kon al mijn energie richten op het behalen van mijn HBS-A diploma op ‘het Thomas’ en dat lukte.

Tijdens de eindexamenfeesten die volgden, maakte ik kennis met de genotsmiddelen bier en tabak. Ik herinner me als de dag van gisteren het feest bij klasgenoot Theo Lentjes, ergens op een boerderij in Huissen. Voor het eerst in mijn leven rookte ik een paar sigaretten en dronk ik bier, rechtstreeks uit de fles. Een ideale manier om snel zat te worden, maar dat was mij niet bekend.
Nadat ik een x-aantal pijpjes had geleegd, vonden andere feestgangers me terug in de naaste omgeving, kotsend, asgrauw over een greppel hangend.
Een slechte start die mij er niet van weerhield om door te gaan met bier drinken. Ook het nicotinegebruik kreeg een vervolg in de vorm van het roken van rond de twintig zware sjekkies van Van Nelle per dag.


Onze trainer Van Asselt had een gruwelijke hekel aan roken. Hij liet dat ook duidelijk merken en werd daarom binnen de selectie weleens schertsend dokter Meinsma genoemd. Dat was de toenmalige directeur van KWF Kankerbestrijding, die door de meeste mensen, als hij al niet belachelijk werd gemaakt, dan toch in ieder geval niet al te serieus werd genomen.

Indertijd was roken een geaccepteerd en wijd verbreid fenomeen. Er werd bijvoorbeeld volop gerookt in films en op televisie. Op kantoren gingen de shagbuidels constant rond en werden met de regelmaat van de klok rondjes sigaretten gegeven die dan over de bureaus heen aan collega’s werden toegeworpen. Ook veel sporters paften er lustig op los. Op verjaardagen stonden de sigaretten en sigaartjes aan het begin van de avond in glazen op tafel uitnodigend te wachten op de gasten.
Dat het zeer slecht voor de gezondheid was, begon al wel duidelijk te worden, maar drong nog niet tot de mensen door.


Tijdens wedstrijdbesprekingen stelde de trainer mij weleens ten voorbeeld: “Kijk naar Hans, die rookt en drinkt helemaal niet.” Het moet voor hem een enorme teleurstelling zijn geweest, toen hij mij in de kantine na een training voor het eerst zag zuigen aan een sjekkie. Iets erover gezegd, heeft hij nooit, maar door mijn voorbeeldfunctie ging natuurlijk een dikke streep.

About the author

Hans Witjes van 19 september 1949 komt uit Arnhem en woont in Huissen. Na zijn vervroegde pensioen is hij boeken gaan schrijven. Intussen heeft hij al één voetbalboek en zes thrillers op zijn naam staan. Dit is een ander soort boek, want het vertelt hoe zijn voetbalpassie in de loop der jaren vorm heeft gekregen. Het heeft wel weer de speciale "Witjesstijl", die zich kenmerkt door originele formuleringen, grappige vondsten en verrassende invalshoeken.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van Hoogte 80 tot Gelredome - Schets van mijn voetbalverleden

Author:

Hans Witjes

Category:

Number of pages:

132

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

18-11-2021

ISBN:

978-94-645-0958-8 / 9789464509588

Price:

€ 5,00

Language

Dutch