Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Op zoek naar waarheid in twintigtwintig
Een verhalende essaybundel

Auteur

Michiel Reeskamp

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het is ergens in januari 2020 wanneer de Haarlemse horecaondernemer Pepijn in het park wandelt. Een wandeling die het begin zal zijn van een onverwachte en inspirerende reis. Zijn interesse voor filosofie en zijn honger naar kennis worden bevredigd door de ontmoeting met de oude filosoof Alexander. Door de coronacrisis staat Pepijns leven op zijn kop. Tegelijkertijd groeit zijn verlangen om te schrijven over alle gebeurtenissen die hem aan het denken hebben gezet in deze turbulente tijd. We volgen Pepijn op zijn weg door 2020, waarbij actuele thema’s worden uitgediept vanuit een filosofische invalshoek.

Over de auteur

Michiel Reeskamp (1977) is werkzaam als piloot in de burgerluchtvaart en besloot de coronacrisis te benutten voor het schrijven van zijn eerste boek: Op zoek naar waarheid in twintigtwintig.

Productinformatie

ISBN
9789464501803 / 978-94-645-0180-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
154
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

‘Zeg, hoe kijkt een filosoof tegen vrijheid aan eigenlijk?’
‘Hoe kijk je zelf tegen vrijheid aan, als je mij de vrijheid gunt die vraag eerst aan jou te stellen?’ Alexander lacht erbij, gaat even verzitten en kruist zijn benen andersom.
Ik denk even twee tellen na voordat ik antwoord.
‘Vrijheid is voor mij de ruimte hebben om te kunnen doen wat ik wil doen en te zeggen wat ik denk. Wel binnen een bepaald kader, want dat willen anderen natuurlijk ook. Dus afgebakend met wat rechten en plichten toch genoeg ruimte hebben om me vrij te voelen, zoiets.’
‘Dat lijkt me een heel goede omschrijving. Als iedereen er zo over dacht dan zouden we een betere wereld hebben.’
‘Dank je,’ zeg ik tevreden. Die schudde ik toch zo maar even uit mijn mouw.
‘Maar dat is wel een van vele mogelijke definities. En we leven nu eenmaal in een wereld waarin mensen er nogal verschillende ideeën op nahouden. Dus ook binnen de filosofie vind je wat betreft vrijheid uiteraard verschillende en botsende visies. Het laat zich overigens moeilijk vangen in een definitie. Vrijheid is niet iets wat op zichzelf staat. Het is een veel ruimer begrip. Ik zie het als een grote paraplu waaronder allerlei sub-vrijheden vallen die weer verbonden zijn met elkaar door middel van elastiekjes, als het ware. Ze trekken aan elkaar, ze botsen, ze ondermijnen elkaar. Maar je noemt een paar fundamentele dingen, zoals het kader. Vrijheid is uiteraard niet grenzeloos. Het wordt ervaren binnen een kader. Mijn rechten limiteren bijvoorbeeld de vrijheid van een ander en vice versa. En met die rechten komen onvermijdelijk ook plichten, waardoor ik weer minder vrij ben. Helemaal vrij zijn we dus niet, zie je? En dat begint natuurlijk al bij ons lichaam. We zijn bij onze geboorte gelijk gebonden aan ons lichaam. We zijn gebonden aan beperkingen. Het woord vrijheid suggereert in die zin iets wat het niet is. Vrijheid is namelijk beperking, omdat het iets is wat ook je medemens betreft. In algemene zin kun je het dus inderdaad zien als een ervaring die je hebt binnen een kader dat gedeeld moet worden met anderen, en inherent daaraan zijn beperkingen. Alleen, in welke mate en op welke plek die beperkingen geplaatst moeten worden, is altijd het grote punt van discussie. Binnen de filosofie, maar ook in de politiek en binnen onze maatschappij, zoals je ziet op het nieuws,’ legt hij uit.
‘Ja, maar die mensen hebben er toch geen flauw benul van wat vrijheid betekent?’
‘Nou, pas op. Dat ze onzin uitkramen met woorden als tegennatuurlijk en dictatuur betekent niet per se dat ze een verkeerd begrip hebben van vrijheid. Ze hebben een ánder begrip van vrijheid dan jij en ik. Ik ben het met je eens, niet erg weloverwogen en een tikkeltje kortzichtig, maar toch. Sla de Van Dale open, kijk bij het woord vrijheid en je zult zien dat het als onafhankelijkheid omschreven staat, als het tegenovergestelde van gevangenschap. Als vrij zijn. En die mensen voelen zich niet vrij op dit moment. Mínder vrij zou een betere kwalificatie zijn. Maar goed, het gaat om de ervaring, om welk gevoel van vrijheid iemand ervaart. Zij onderschatten of ontkennen het gevaar van het virus voor zichzelf en voor de bevolking als geheel, omdat ze ten prooi gevallen zijn aan het wantrouwen ten opzichte van de wetenschap, waar we een aantal weken geleden over spraken. Daarnaast heeft hun idee van vrijheid een tamelijk anarchistische invalshoek. Dat mag. Het sluit niet goed aan bij onze democratische samenleving, maar toch, ze zijn wel vrij om dat te vinden.’
‘Maar niet vrij om te bepalen dat de beperkingen niet voor hen gelden.’
‘Nee, gelukkig hebben we daarvoor wetgeving die zorgt dat het allemaal een beetje ordelijk blijft,’ beaamt Alexander.
‘Wat bedoelde je precies met die subcategorieën en elastiekjes?’

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Robin Vermeulen op 26-01-2022
Makkelijk te lezen boek, waarin een boeiend verhaal onderwerpen van de filosofie worden besproken. Erg toegankelijk geschreven.
door Mattijs op 26-01-2022
Heerlijk boek, geeft een filosofisch perspectief op de Coronacrisis. Leerzaam en vermakelijk geschreven met ook nog prachtige gedichten. Ben benieuwd naar zijn volgende boek.