de Crux - roman

Michel Erens

Category: Novels
  • (15)

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Liefde raast met orkaankracht door het leven van een jong kunstenaarsstel. De vrouw is krachtig maar verknipt, de man een alleskunner maar timide. Ze wonen in een woongemeenschap op een carréboerderij in Zuid-Limburg, samen met een bonte schare vrijbuiters. Hoofdpersoon is Onnie, die in zijn studententijd een beter passende naam ontvangt, een waarheidszoeker zonder strapatsen. Maar liefde brengt meer dan alleen zegen. Hun beide dochters moeten, ieder op eigen wijze, de geestelijke erfenis van hun ouders zien te verwerken. Een rijk verhaal over nalatenschap van handel en wandel. En wat is dat toch met die twee stokken? Dat is 'het keerpunt', dat gaat over 'holistische historie', over heden en hier, de enige plek waar het kán en dus ook moet gebeuren. Dat is de Crux.

From the book

Dat het geheel zich in een verraderlijke staat van verzakking en rotting bevond, leek voor de jonge krakers eerder een pré. Samen met de afgelegen ligging gaf het hen de illusie van bescherming tegen de immer gretig graaiende armen van "al die kapitalistische aasgieren", de bouwbedrijven en projectontwikkelaars. De in bakstenen geklonken verbondenheid met een eeuwenoud verleden en het oasegevoel dat je bij aankomst telkens weer overvalt, oefenden meteen vanaf de begindagen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op alles wat zich "alternatief en vrijdenkend" noemde in de toenmalige lokale scene. Een authentiek stuk cultuurland te midden van een met beboste heuvels omlijst dal, behouden gebleven met behulp van traditioneel, agrarisch conservatisme, werd nu voor een progressief ideaal ingepalmd. Alsof een stel bedelaars een luxe resort wint, zo werd het gevoeld en alles wat jong en vrijdenkend was, dacht recht te hebben op "a piece of the pie". ‘Hier komt ons Walden, onze culturele vrijstaat, onze hof van Eden!’ De verwachtingen waren groter dan de realiteit doorgaans aankan. Natuurfreaks, dromers, muzikanten, zieners, idealisten, flierefluiters, pedofielen, homo's, lesbiennes, fantasten, astrologen, actievoerders, macrobiotische tuinders, politieke ideologen, dichters, kunstenaars, goeroes, al of niet zelfbenoemd, in paren, net gescheiden, principieel of juist ongewild alleenstaand, stapten over de Waalse hardstenen drempel om na te gaan of de "vibes" in het project positief genoeg waren voor de realisatie van hun doelen: de wegbereiding van wereldbestormende ideologieën, in de frontlinie van een grootse, positieve beweging; maar ook om te onderzoeken of er wellicht een gratis slaapplekje, een maaltje of een liefje voor een nacht te matsen viel. Iedereen was welkom voor een kopje warm vocht. Maar wilde je er komen wonen, dan golden andere wetten. Dan werd de hoogte van de ballotagelat ingesteld op de mate van je progressieve engagement en sociale of culturele betrokkenheid. Hoewel dat laatste weer aardig te omzeilen viel met enige artisticiteit of bewezen bereidheid om simpelweg je handen uit de mouwen te steken. Hier speelde het zich allemaal af.

About the author

Michel Erens is pianist, koordirigent en componist, geboren in Valkenburg aan de Geul. Hij voltooide de middelbare school en het conservatorium in Maastricht. In Heerlen was hij medeoprichter van een woongemeenschap, waarin hij negen jaar met veel plezier woonde. 'Schrijven is beslist als componeren: beide disciplines maken gebruik van tijd en causaliteit, beide spelen met verwachting, in beide kun je diep kruipen en hoog vliegen.'

Reviews

2022-03-18 12:34:14 | By: Jolene Smeets | Rating:
Wow, wat een aangrijpend verhaal. En wat een verrassende
wendingen! Zeker een aanrader.

2022-03-02 08:18:32 | By: Tonny Tromp | Rating:
Hogere vorm van schrijfkunst.Veelzijdig beeld gebruik om levenssituaties en natuur te beschrijven waardoor je intens meegenomen wordt in het verhaal. Zo mooi kan taal zijn. Een schilderij met woorden geschilderd in kundig afgestemd kleurgebruik.Een kunstwerk met Kunde gevormd. Geen moment vervelend zonder gebruik van knal effecten, dat is op zich al een kunst. Prachtig stuk werk Michel Erens, mijn waardering en respect heb je. Dank.

2022-02-06 15:55:29 | By: Jérôme Smeets (Boekhandel de Tribune) | Rating:
Een meeslepend verhaal rond een relatie die strandt, met dramatische gevolgen voor de betrokkenen en hun kinderen/omgeving. In een „lichte“ stijl en geloofwaardig opgetekend, met humor en goede dialogen.. De beschrijving van de woongroep in de jaren 70/80 vermijdt knap zowel de idylle als de persiflage. De nasleep van die jaren en het dilemma voor hoofdpersoon Omni (zichzelf rechtvaardigen en zijn -van hem vervreemde- kinderen een waarheid opdringen die hun wereld een tweede keer op zijn kop zet, of zich daarvan onthouden): het wordt mooi en overtuigend neergezet.

2022-02-05 10:35:30 | By: Fienke Neelisen | Rating:
In een adem ................. en toen was het boek uit en kwam ik weer terug in het hier en nu.
Een beetje beduusd zat ik op de bank, waar ben ik geweest, hoe kwam ik daar, was ik er echt zelf bij? Wat een fantastische reis biedt de schrijver ons, mooi, ontroerend, me heel kwaad makend maar ook heel vrolijk stemmend.
Dank je wel schrijver Michel, ik lust wel meer!
Nienke

2022-02-05 15:36:58 | By: Monique Vermeulen | Rating:
Een indrukwekkend boek, rijk aan taal en symboliek. Bovendien passende natuurbeschrijvingen. De vertelstijl over de jeugd van de hoofdpersoon haalt het tempo een beetje uit het verhaal. Verder een indringende roman die tot nadenken stemt.

2022-01-31 11:00:48 | By: Henk Münstermann | Rating:
Een krachtig verhaal met liefde voor het detail

Dat deze roman een mooi en herkenbaar tijdsbeeld neerzet van de jaren zeventig is al door meer lezers belicht. Door alleen dat te benadrukken doe je deze roman tekort. Het is niet minder dan een bildungsroman met een uiteindelijk behoorlijk heftige thematiek, namelijk het verdriet om ontzegd ouderschap.
Michel Erens slaagt erin deze thematiek op tragikomische wijze voor de lezer invoelbaar te maken. De soms absurdistische gebeurtenissen die daarbij horen zijn in deze context volkomen geloofwaardig. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de wanhoopsdaad op de Waalbrug; op zich heel tragisch, maar door de interventie van een maatschappelijk werker ook erg grappig.
De roman weet de aandacht van de lezer vast te houden. Dat is te danken aan de verhaallijn en de ontwikkeling van de hoofdpersoon, maar ook door een reeks van voorvallen en gebeurtenissen die elk op zich een kort verhaal vormen. Zeker, deze roman had een stuk korter kunnen zijn, maar dan had de lezer niet kunnen genieten van de details die elk op zich al de moeite van het lezen waard zijn.
Erens’ stijl zal voor sommige lezers misschien wat maniëristisch zijn. Zijn liefde voor het detail uit zich ook in een zeer schilderende schrijfstijl. Haast ieder zelfstandig naamwoord wordt voorzien van een adjectief, een bijzin of een metafoor. Maar dat went en het levert ook een aantal originele vondsten op.
Een schrijversdebuut kun je deze roman eigenlijk niet noemen. Er gaan tien jaren schrijverschap aan de publicatie vooraf en dat is te zien. De schrijver heeft de benodigde afstand kunnen nemen van de materie om er goed over te kunnen vertellen, zonder dat dat ten koste gaat van zijn betrokkenheid.

2022-01-30 16:13:03 | By: Arthur Sluijsmans | Rating:
Indrukwekkend vanwege het pakkend verhaal, waarin pijn, verdriet, onmacht, maar ook puurheid en schoonheid allemaal aan bod komt. Mooi en beeldend geschreven zodat het je meeneemt door de tijd heen, van jeugd naar senior volwassene en van de jaren 60 en 70 tot nu; heel herkenbaar.
En in de diepere lagen in het boek geven genoeg stof tot nadenken.
Chapeau Michel, mooi werk.

2022-01-22 12:36:35 | By: Marieke Krill | Rating:
Don't tell em, show em. Dit bekende credo gaat me door het hoofd als ik over 'de Crux' nadenk. Het boek beschrijft de wereld, buiten om ons heen, maar ook de binnenwereld van hoofdpersoon Omni, uiterst nauwkeurig. Volledig, zou ik bijna willen zeggen. De accuraatheid van de beschrijvingen zijn een schoonheid op zich. Maar ze trekken me ook het verhaal in.

Het verhaal zelf vind ik ronduit pakkend. Ik heb het boek net uit en ik bleef nieuwsgierig tot aan de laatste bladzijde. Wat bij mij vooral blijft hangen is de oncontroleerbaarheid waarmee het leven van Omni wendingen neemt en hoe dapper en krachtig hij steeds zoekt naar een stevig midden waaruit hij kan handelen. - of juist niet. Hoe alles doorwerkt.

De overwegingen, beschouwingen die hoofdpersoon Omni maakt vanuit zijn vele observaties, spreken me aan. Het doet filosofisch aan, soms melancholisch en vaak humoristisch. De diepe vriendschapsband tussen Har en Omni komt in alle eenvoud tot uiting in hun eensgezinde humor.

Mooi boek. Ik zou het lezen!

2022-01-22 22:24:30 | By: Fo | Rating:
Een boek over de ontdekkingstocht van het leven en de kleine en grote dingen die het vormgeven - zij het binnen of buiten de eigen invloedssfeer. Sterke beschouwende passages worden afgewisseld met elegante en humoristische beschrijvingen van de sociale dynamiek binnen een interessante bubbel personages. Over de mistige paden die bewandeld worden in verschillende levensfases, het belang van het heden, en waarin de interne wereld van hoofdpersoon Omni vaak zeer bedreven en herkenbaar verwoord staat. Een verhaal dat aangrijpt op je onderbewustzijn, je leidt door een reeks onverwachte wendingen, en niet meer loslaat.

2022-01-20 12:00:37 | By: Karin Elfrink | Rating:
Ik heb met veel leesplezier het boek gelezen. De rijke taal en de prachtige natuurbeschrijvingen maakten mij blij. Zo mooi passend bij de mijmeringen van de hoofdpersoon Omni.
De relatie met zijn bizarre kanten maakt het boek spannend en gevoelig. Ook het jaren zeventig/tachtig tijdsbeeld is mooi verwoord. Dit alles met een verrassend einde.
En wat een prachtige cover heeft het boek.

2022-01-18 19:55:05 | By: Jan Servais | Rating:
Boek gelezen.
Wat een verhaal. Ben onder de indruk en ook ontroerd!
Mooi tijdsbeeld. Zodanig geschreven dat je met de hoofdpersoon meeleeft.
Chapeau !!

2022-01-17 21:27:09 | By: Monique Wijnen
Een heel mooi tijdbeeld van de jaren 70 en 80. Wie toen opgroeide en jongvolwassen was, kan het boek niet wegleggen, zo veel herkenning! Een psychologische roman zou ik het noemen en ook een historisch document. Ik heb er erg van genoten!

2022-01-15 10:11:19 | By: Jeroen | Rating:
Een fantastisch boek, wat me meenam in het leven van Omnie.
Goed omschreven beelden, met details, die me het gevoel gaven midden in het verhaal te zijn.

Het enige probleem is, dat ik niet kon ophouden met lezen.
Ideaal voor een vakantietijd!

2022-01-15 10:31:25 | By: Bea Harms | Rating:
Ik vond het boek heel goed geschreven.
Het was voor mij als Duitse een beetje moeilijk, omdat ik de taal niet helemaal goed beheers, maar ik kon erg goed in het verhaal komen.

Ook omdat het over de "heimat" van mijn man ging, vond ik het extra interessant.

Hopelik komen er nog meer boeken van deze schrijver en misschien ook in het Duits!


2022-01-03 11:17:04 | By: Jo Zaad | Rating:
Een boek met nu en dan een filosofische/esoterische beschouwing, die je aanspreekt of niet. Enkele zinnen zijn complex geformuleerd, maar ijzersterk is vooral de beschrijving van de destructieve relatie tussen de hoofdpersoon Omni( naam is goed gevonden) en zijn eerste partner Aukje. De zoektocht door de hoofdpersoon naar zijn kinderen en de behoefte om zijn kant van het verhaal te vertellen, is zodanig beschreven dat je gaat meevoelen met Omni. Het symbool van de crux is is voor meerdere uitleg vatbaar, maar heeft, volgens mij als lezer, ook te maken met de doorwerking van deze relatie naar de twee dochters toe. Ouderschap is beslist niet vrijblijvend. Een boek dat het verdient om gelezen te worden.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

de Crux - roman

Author:

Michel Erens

Category:

Novels

Number of pages:

288

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

24-12-2021

ISBN:

978-94-645-0202-2 / 9789464502022

Price:

€ 22,50

Language

Dutch

Rating:

  • (15)