Cover voorkant
Alles sal reg kom - Alzheimer: onbevroede kansen op uitzicht
Alles sal reg kom - Alzheimer: onbevroede kansen op uitzicht

Alles sal reg kom - Alzheimer: onbevroede kansen op uitzicht

Iet Ringrose

Category: Biographies
  • (1)

€ 20,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Haar dagboeknotities volgend, vertelt Iet Ringrose het verhaal van Antoinet, die steeds meer in de greep van de ziekte van Alzheimer komt. Als de situatie thuis onhoudbaar is geworden, moet Antoinet worden opgenomen in een verpleeghuis. Dit moeilijke en verwarrende proces neemt een verrassende wending, die zich voortzet en uitbreidt in de loop van de tijd. Ze gaat steeds vaker kort, maar welbewust haar liefde uitspreken. Ze verbindt die meestal met haar diepe, spirituele geloof. Als ze later bijna niet meer in staat is te spreken, communiceert ze dit op een ander niveau, ook naar anderen. Hun onderlinge liefde blijft hun inspiratiebron en is het baken waarop ze zich vastberaden blijven richten. Tegelijkertijd maakt Antoinet een eigen indrukwekkend proces door. In het verpleeghuis overlijden de meeste bewoners aan corona, ook Antoinet, maar het is vredig. Corona, sterven, Alzheimer... het hoeft niet het ultieme negatieve einde te betekenen. Schilderijen die Antoinet tijdens haar leven maakte, illustreren het verhaal.

From the book

26 december 2020
Tweede Kerstdag

Wat een geschenk dat ik haar mag opzoeken! Ik word in het isolatiepak geholpen met masker, bril, handschoenen, hoofdkapje. Ik moet op anderhalve meter afstand blijven. Dan waarschuwt de verzorgende me ineens dat Antoinet aan de zuurstof ligt. Mijn hart staat stil. Wat is er gebeurd? En waarom wist ik hier niets van? Het blijkt dat haar bloed vanmorgen een veel te laag saturatiegehalte had en dat ze moeite had met ademen.

Antoinet leidt me zelf af van de schrik. Ze ligt op haar rug te grinniken en zo nu en dan te neuriën. Hoor en zie ik het goed? Ze is onrustig, schuift helemaal naar beneden in haar bed. Maar ze herkent me, ook al heb ik dat pak aan en dat masker op. Even lacht ze naar me. We hebben contact!

Ze wijst en gebaart veel. Ik begrijp dat ze me wil laten weten dat ze het druk heeft. Op een gegeven moment lijkt ze met grote kracht een grote bal van zich af te duwen. Wat is ze nog sterk! Ze ziet er zo smalletjes uit, met holle ogen, een spits gezichtje en met zulke magere armen. Wat is ze ziek! Haar bloedwaarden zijn nauwelijks verbeterd en ze heeft flinke koorts.

Toch is de sfeer licht en opgewekt. Ze grinnikt zo nu en dan en neuriet. Voor corona deed ze dat ook al incidenteel. Wat is er een wonderlijk verschil tussen haar geestelijk en haar lichamelijk welzijn. Zou er in haar wereld mooie muziek zijn? Het is voor mij duidelijk dat ze in een andere wereld verblijft. Ze heeft het er goed, ze ziet er vredig uit. Ik maak me met moeite van haar los.

About the author

Iet Ringrose (1939 Indonesië) werkte na haar schooltijd en studie Pedagiek (Utrecht) met kleuters en gehandicapte schoolkinderen in de tropen, waar zij met haar gezin voor langere tijd verbleef. Na terugkomst in Nederland volgde ze een psychotherapieopleiding en ging zij werken op een RIAGG met kinderen, jongeren en volwassenen en in haar eigen praktijk, o.m. als traumatherapeut. Haar interesses betreffen, naast haar beroep : muziek, spiritualiteit, literatuur, kunst, kultuur, natuur, en dieren.

Reviews

2022-03-25 22:44:55 | By: Krista Horjus-van der Poel | Rating:
Wat is dit een prachtig boek!

Er gaat zoveel van dit boek uit dat het ook zonder een interesse in Alzheimer een aanrader is om te lezen. Het gaat in mijn beleving over belangrijke levensvragen en het ervaren van antwoorden daarop.

Ik werd meteen geboeid door al die rationele- en gevoelslagen erin en door de belangrijke rol van muziek. Ik zag delen van het boek als scènes uit een film voor me. “Alzheimer onbevroede kansen op uitzicht”... Wat mij betreft is de schrijfster daar helemaal in geslaagd door het proces van Antoinet zo mooi te verwoorden en er ook nog de sterke organische schilderijen van Antoinet bij te plaatsen.

Ik heb ervan genoten.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Alles sal reg kom - Alzheimer: onbevroede kansen op uitzicht

Author:

Iet Ringrose

Category:

Biographies

Number of pages:

134

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

18-03-2022

ISBN:

978-94-645-0222-0 / 9789464502220

Price:

€ 20,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)