Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Verzeild
in een oude geschiedenis

Auteur

Hendrik Jan Onnes

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Zeilend langs de Mediterrane kusten komt Hendrik Jan op het spoor van een bijzondere geschiedenis van voor onze jaartelling. Een geschiedenis die maar weinig mensen kennen. Een familielid brengt hem op het idee om erover te schrijven. Maar wel vanaf de boot, want zeilen is zijn metier. In oude havensteden, bij opgravingen en in musea, overal ziet hij sporen die verhalen van een roemrucht verleden. Steeds trekt hij verder om meer aan de weet te komen. Hij raakt verzeild in een lang vervlogen tijd, rijk aan legenden en heroïsche avonturen.

Over de auteur

Hendrik Jan zeilt al zijn hele leven. Hij leerde het op de Friese Meren van zijn vader en later van zijn oom, met wie hij naar Zuid-Engeland voer. Toen hij zijn eigen boot had, nam hij hen op zijn beurt mee naar zee. Zijn reizen gingen naar de Oostzee, Scandinavië, Rusland, Schotland en Portugal. Later stak hij de Atlantische Oceaan over naar Brazilië en de Antillen. De laatste vijf jaar zeilt hij op de Middellandse zee, en raakte gaandeweg steeds meer geboeid door de rijke geschiedenis van het gebied en de fascinerende verhalen. In dit boek doet hij verslag van zijn ontdekkingstocht.

Productinformatie

ISBN
9789464503555 / 978-94-645-0355-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
04-03-2022
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
178
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het zijn weer mooie plannen en we verlaten de haven, we zijn hier te kort geweest. Dag in dag uit varen we, wat het weer ook is. Terwijl je moet wachten tot het tij en de wind gunstig zijn. De Engelsen zeggen ‘Gentlemen never turn windwards’, en dat geldt ook voor zeilers. Maar op een gegeven moment wordt de bestemming een doel op zich, dat dan zo snel mogelijk bereikt moet worden. Alsof het daarna beter zal zijn. Het is schijn, je moet wachten op je kans en dat wachten verandert het plan en dan wordt het een reis. We varen zuid om het eiland. Menorca ligt weliswaar in het noordwesten, maar we kiezen eerst een zuidwestelijke koers, omdat we daar meer wind verwachten.
Ik zie San Pietro nog uren liggen. Het is een mooi eiland met kleine stranden waar je op de fiets heen kunt. Naar grootte het zesde eiland van Italië. Ik vraag me af welke dat zijn en tel de eilanden af Sicilië, Sardinië, Elba en dan San Pietro. Ik ben op allemaal geweest, maar er moeten er nog twee zijn. Oh ja natuurlijk Pantelleria, daar was ik een paar weken geleden nog en misschien Lampedusa, maar daar ben ik nog nooit geweest. Ik had hier best nog een dag willen blijven, maar we zijn weer vertrokken. Het eiland ontleent zijn naam aan de legende dat de apostel Petrus het heeft bezocht, in het jaar 46 n.C. De Phoeniciers zijn er ook geweest, maar dat was al veel eerder. Na hen kwamen de Romeinen. Daarna is het eiland eeuwenlang onbewoond geweest.

In de middeleeuwen is hier een schip met jonge mensen van de Kinderkruistocht vergaan. Ze waren vertrokken uit Marseille met de bedoeling naar Jeruzalem te gaan om het Heilige Graf te bevrijden. Ter nagedachtenis aan de verdronken kinderen is een kerkje gebouwd: La Chiesa dei Novelli Innocenti uit het begin van de veertiende eeuw. Een mooie naam voor zoveel ellende. Het staat nu in het enige plaatsje op het eiland en wordt maar een paar maal per jaar voor een dienst gebruikt. Het was de enige bebouwing op het eiland, totdat het in 1739 weer bewoond werd door koraalvissers. Deze vissers waren van origine Italianen uit de buurt van Genua. In 1541 waren ze naar Tabarka, een eiland voor de kust van Tunesië, getrokken om daar koraal te vissen. Nadat het koraal daar uitgeput was en het daar aanwezige Genuese garnizoen vertrok, viel hun oog op San Pietro. Ze vroegen koning Carlo Emmanuel III toestemming om zich hier te vestigen. Als dank vernoemden ze het plaatsje naar hem. Het dialect dat men spreekt, lijkt nog steeds op het Genuees.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Jacqueline op 25-03-2022
Heerlijk boek, in 1 ruk uitgelezen. Vlot en met humor geschreven. Hendrik neemt je mee in de rijke geschiedenis van de plaatsen die hij aandoet op zijn afwisselende reizen in t middelandse zeegebied. Een aanrader!