Cover voorkant
Tegen beter weten in - Filosoferen aan de afgrond
Tegen beter weten in - Filosoferen aan de afgrond

Tegen beter weten in - Filosoferen aan de afgrond

Floris Van den Berg

Category: Society

€ 22,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Tegen beter weten in is een overdenking over de naderende ecologische catastrofe. In dit nieuwe werk ziet Floris van den Berg onze huidige en toekomstige ellende onder ogen, met een tweeledig doel. Enerzijds om zijn lezers bewust te maken van de milieuproblemen en hen aan te sporen tot actie. Anderzijds om onze geestelijke weerbaarheid te vergroten. De auteur beseft dat we, zelfs midden in de coronapandemie, in de luwte van het wereldleed leven. Wij hebben het, hier en nu, naar verhouding ongekend goed en we slagen er grotendeels in de misère van het leven op afstand te houden. Ons bestaan biedt meer zekerheden en minder narigheid dan ooit. Maar het feest lijkt bijna afgelopen. De coronapandemie is een voorteken van de naderende ecologische catastrofe. We zullen steeds meer met rampen geconfronteerd worden, eerst ver weg, maar zij komen gestaag dichterbij. En op het moment dat die ellende bij ons toeslaat, moeten we ons mentaal voorbereiden. Tegen beter weten in is daarmee niet alleen een zelfhelpboek voor mentale zelfverdediging, maar ook een levensgids.

Tegen beter weten in is de pendant van het boek Beter weten dat in 2016 met de Vlaamse boekenprijs bekroond werd en waarin de auteur een ecohumanistische filosofie uiteenzette. In Tegen beter weten in verkent hij zijn onbegrip voor de zelfgekozen zelfdestructie van de mens. Tegelijkertijd laat Van den Berg zien dat filosofie daadwerkelijk troost kan bieden.

From the book

Denk aan iets dat je verschrikkelijk vindt en bedenk hoe het zou zijn als dat je overkomt. Dat is een geestelijke kwelling. Waarom zou je je overgeven aan sadomasochistische gedachten? Vermeerder je niet het leed door het je voor te stellen? ‘De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest,’ zo luidt een volkswijsheid. Maar volgens de stoïcijnen is het andersom; juist door te denken aan het leed dat je zou kunnen overkomen, maak je je er vrij van. Je hebt het in gedachten al zo vaak meegemaakt dat je, wanneer het je overkomt, er mentaal op bent voorbereid. De stoïcijnen noemden dit premeditatio malorum – contemplatie over mogelijke tegenspoed. Zij bevalen het aan als een praktische oefening van hun levensfilosofie. Op deze manier oefen je je in het omgaan met de ellende en het leed dat je in het leven zult tegenkomen. Als je de ergste scenario’s hebt overdacht, dan bestaat de kans dat het echte leven meevalt. Helaas is het geen garantie. Deze contemplatie is geen fatalisme. Fatalisme gaat om passieve acceptatie van het lot gepaard aan het idee dat, wat je ook doet, niets zinvol is. De stoïcijnen daarentegen menen dat je het leven zo goed mogelijk moet leven en dat je je rol als echtgenoot, ouder, vriend, collega, buur, burger, wereldbewoner, werknemer et cetera zo goed mogelijk moet vervullen. Volgens de stoïcijnen moet je je uiterste best doen om het goede te doen. Dat is het enige wat intrinsieke waarde heeft en waar jij controle over hebt.

About the author

Filosoof Floris van den Berg schrijft alsof de duivel hem op de hielen zit in een verwoede poging de wereld met het woord mooier te maken en te redden; een poging waarvan hij de futiliteit zelf ook inziet. Van den Berg laat zien hoe het is om te leven aan de afgrond van de geschiedenis. Over het slotfeest van de menselijke beschaving schreef hij de tweedelige essaybundel Finissage.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Tegen beter weten in - Filosoferen aan de afgrond

Author:

Floris Van den Berg

Category:

Society

Number of pages:

238

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

24-12-2021

ISBN:

978-94-645-0198-8 / 9789464501988

Price:

€ 22,50

Language

Dutch