Cover voorkant
Moederziel alleen. De bewogen terugkeer van Cornelis Knol
Moederziel alleen. De bewogen terugkeer van Cornelis Knol

Moederziel alleen. De bewogen terugkeer van Cornelis Knol

Geert Schreur

Category: Novels
  • (1)

€ 22,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Oorlog maakt alles kapot en duurt langer dan één mensenleven. Cornelis Knol verandert na de dood van zijn vrouw in een norse man die zijn zoon Frits met de riem slaat. Frits, een verlegen en soms angstige jongen, begrijpt dit niet. Hoe is zijn vader zo geworden? Wat heeft hij meegemaakt in het verzet, wat is er gebeurd in Duitsland en welke invloed heeft dit op hun leven? Uit gesprekken met familieleden en kennissen krijgt Frits een beeld van de rampspoed die zijn vader tijdens de oorlog heeft doorstaan. Stukje bij beetje ontdekt Frits het ellendige oorlogsverleden van zijn vader. Zo ontdekt hij welk misdadig geheim Cornelis Knol zijn hele leven lang ernstig parten heeft gespeeld.

From the book

Ik word bang en vrees dat ik door mijn vader als straf met de riem zal worden geslagen, maar tante To beschermt mij en vertelt niets aan mijn vader.

‘Frits, ik weet dat papa jou slaat. Dat mag niet en ik heb hem gezegd dat hij ermee moet stoppen.

’Zij kijkt mij onderzoekend aan.

‘Kom eens bij mij zitten.’ Ze tikt met haar hand op de plek waar ik moet gaan zitten. Naast haar. Ze slaat een arm om mij heen en zegt dat het erg verdrietig is wat mijn vader doet.

‘Ik snap het wel’, zegt ze. ‘Hij heeft zulke akelige dingen in de oorlog meegemaakt.’

To begint te vertellen.


Op een dag in mei 1943 wordt Cornelis Knol door Duitse SS’ers om zes uur ’s ochtends van zijn bed gelicht. Hij wordt net zoals zijn vriend Hein Raatjes opgepakt en gedwongen om in de buurt van Hamburg in een munitiefabriek te gaan werken. Onderweg staat de trein met dwangarbeiders na een half uur al stil vanwege een luchtalarm.

About the author

Geert Schreur (1951 - 2021) is geboren in het Achterhoekse Silvolde, vlakbij de Duitse grens. Als hij 5 jaar oud is overlijdt zijn moeder, waarna zijn vader hertrouwt. Geert Schreur is van de naoorlogse generatie. Hij heeft zelf de oorlog niet meegemaakt, maar wel de wonden en littekens om zich heen gezien en gevoeld. Het gedrag van mensen fascineert hem. Daarom gaat hij sociologie studeren. Vanuit Geert zijn sociale karakter en eigen kijk op de wereld interesseert de oorlog hem mateloos. Thuis werd hier vroeger niet over gesproken. Op de middelbare school blinkt Geert uit in het schrijven van opstellen. Zijn leraar noemt het een multatuliaanse pen van schrijven. Later wordt hij befaamd in zijn leesclub om zijn pakkende verslagen. Na zijn pensioen heeft hij weer alle tijd om te schrijven. Dat resulteert in dit boek, geïnspireerd op zijn eigen geschiedenis en zijn fascinatie voor menselijk gedrag.

Reviews

2022-05-25 19:59:40 | By: Toon van de Wetering | Rating:
Als neef van de schrijver en geboren in hetzelfde dorp, alleen een paar jaar jonger, vind ik het een fenomenaal geschreven boek. Ondanks het wijzigen van diverse namen, zijn onderdelen, fragmenten uit het boek duidelijk herkenbaar. Een openbaring voor mij...en meeslepend...boeiend geschreven. Een topprestatie van Geert... dus een aanrader voor ieder familielid...en in feite voor iedereen, die graag een goed boek lees!.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Moederziel alleen. De bewogen terugkeer van Cornelis Knol

Author:

Geert Schreur

Category:

Novels

Number of pages:

292

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

13-05-2022

ISBN:

978-94-645-0541-2 / 9789464505412

Price:

€ 22,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)