Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Gijsbertha's adel

Auteur

Beate Plenter

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De kracht en moed van Gijsbertha om zich te ontwikkelen en te handhaven en vooral haar keuzes gedurende de Tweede Wereldoorlog, maken haar bijzonder. Mensen van haar generatie kregen gedurende deze periode een extra taak waarover de geschiedenis later zou oordelen. Deze historische roman geeft inzicht in het leven van mensen in een tijd die al ver achter ons ligt. De geschiedenis van de levendige, zelfbewuste Gijsbertha is herkenbaar voor de mensen van nu. Een vrouw die brak met de regels van de heersende moraal, maar nooit haar zelfrespect wilde verliezen.

Over de auteur

"Ik ben in 1939 geboren in Hooghalen (Drenthe) en woonde later in Den Haag, Amsterdam en momenteel in Meppel. Ik trouwde, kreeg kinderen en keerde in 1970 terug naar Drenthe. Ik was lerares en schreef boeken voor het onderwijs waarvan Zelfbewust Docent Zijn het bekendste is. Ik heb nu een succesvol coachingsprogramma voor docenten en schrijf onder andere verhalen en gedichten in Drents-Nederlandstalige en historische tijdschriften en websites."

Productinformatie

ISBN
9789460893315 / 978-94-608-9331-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-02-2010
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
220
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Dan doet ze resoluut de deur open. Twee mannen met hoeden op en gekleed in zwarte leren jassen snauwen: ‘Frau von Echten, mitkommen.’ ‘Wat is er aan de hand,’ doet Gijsbertha verwonderd. In haar hart weet ze waarom. Er is een verrader, ergens zit een verrader. Ze trekt haar jas aan en gaat zwijgend mee, de anderen geschrokken achterlatend. Met de tram gaan ze naar het hoofdkwartier van de Gestapo. Gijsbertha vind de situatie lachwekkend, kennelijk hadden ze geen overvalwagen beschikbaar. Ook daarin zit al de klad, bedenkt ze meesmuilend. De tramconducteur vraagt om haar plaatsbewijs. Luid roept Gijsbertha door de tram zodat iedereen het kan horen: ‘Ik betaal niet, zij hebben mij opgepakt, dan betalen ze ook maar mijn ritje.’ En ze wijst naar haar bewakers die doen wat hen gezegd wordt. De medepassagiers gniffelen over zo veel brutaliteit. Niet bang zijn is haar credo. Eigenlijk moet het zijn: je angst nooit tonen aan je onderdrukkers, want ik ben wel bang. Ze vraagt zich af waar ze de kracht vandaan moet halen. In naam van mijn zoon, zal ik het kunnen? Moeders, doe je best, daar denkt ze aan en met haar laatste kracht ondergaat ze het verhoor. De ondervrager is een dikke Duitse officier. Gestapo ziet Gijsbertha aan de gehate distinctieven op zijn uniformjas. Ze begrijpt al gauw dat het gaat om het verbergen van joden en een sabotage actie waarvan ze niets weet. Ze werken samen weet ze nu. Met die verrekte Deutsche Gründlichkeit spelen ze hetzelfde spel. Als ijverige ambtenaren zitten ze uit te pluizen waar en bij wie ze nog meer hun terreur kunnen uitvoeren. Ze registreren alles. Van sabotage weet ik niks, dat kan ik dus verder vergeten. Het gaat om de meisjes; het gaat nu alleen om de meisjes. Welke ellendeling heeft iets gezien, waar kan het lek zitten, gaat door haar hoofd. Wat vermoeden ze. Het gaat over de joodse familie in haar huis, begrijpt ze. ‘De Rosenthals, die hebben jullie toch allang opgehaald?’, zegt ze schouderophalend. ‘Ze zijn opgehaald en naar Westerbork gebracht. Ze zullen nu wel in Polen zitten,’ voegt ze er onverschillig aan toe.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek