Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Twee dorpen en twaalf polders

Auteur

Ton Oosterhuis

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Historicus Ton Oosterhuis heeft zich jarenlang verdiept in het verleden van de dorpen Poortugaal en Rhoon en de polders daaromheen. Het resultaat heeft hij nu samengevat in een serie schetsen over deze geschiedenis, met soms verrassende resultaten. Twintig eeuwen passeren de revue en vele dorpsgenoten kunnen hun verre voorvaderen in deze verhalen tegenkomen. Een belangrijk boek met nieuwe inzichten over de geschiedenis van de twee dorpen. Het is bijzonder dat Rhoon en Poortugaal, maar nu ook Portland in een gezamenlijk historisch kader zijn geplaatst. De publicatie van dit boek is het toefje slagroom op de feesttaart van 25 jaar gemeente Albrandswaard.

Over de auteur

Ik ben geboren in 1925 en studeerde geschiedenis en sociologie. Ik was werkzaam als journalist en marktonderzoeker, maar publiceerde ook vele historische studies en verhalen. Meermalen hield ik me bezig met lokale geschiedschrijving. Bij dezelfde uitgever verscheen Het dorp van mijn grootvader over Broek in Waterland rond 1900. Ik bewees al eerder, met mijn boeken De moordzaak Floris V en Lumey de vossestaart, dat ik een voorkeur heb voor het graaf- en spitwerk op zoek naar de waarheid. Dat blijkt ook uit mijn lokale geschiedschrijving over de gemeente Albrandswaard.

Productinformatie

ISBN
9789460893858 / 978-94-608-9385-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-02-2010
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
150
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het lijkt een wat merkwaardige onderneming om de geschiedenis van de twee dorpen Rhoon en Poortugaal, die samen de gemeente Albrandswaard vormen, in één boek te beschrijven. Ze waren vanouds nogal verschillend van karakter en hun wederwaardigheden liepen bepaald niet parallel. De oorsprong daarvan lag in het verleden en alleen dat is al een reden om die historie eens wat nader te onderzoeken. Je zou het verschil kunnen samenvatten in twee namen: Boudijn en Doudijn. Boudijn was de naam van de eerste heer van Rhoon. De naam werd in de loop van de tijd wat deftiger gemaakt en werd als Boudewijn veelvuldig gedragen door leden van deze adellijke familie. De andere naam, Doudijn, werd nu juist vereenvoudigd en zou als Doen voortbestaan, een gewone naam voor een gewone boer. Maar de naam van boer Doen Beijensz zou heel belangrijk blijken voor Poortugaal en omstreken. Zo leefden ze eeuwenlang naast elkaar, landjonkers en boeren in hun eigen werelden. Welnu, de geschiedenis van Boudijn en Doudijn, hun nakomelingen en hun dorpsgenoten, zal in de volgende bladzijden uitvoerig worden belicht.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De roofmoord op Roscius

Ton Oosterhuis

De roofmoord op Roscius speelt zich af in Rome, toen de wrede dictator Sylla heerste. De jonge advocaat Marcus Tullius Cicero treedt voor de eerste keer als advocaat op in een moordzaak. De verdachte is Sextus Roscius van Ameria. De aanklagers genieten de machtige bescherming van de dictator. Met veel speurwerk slaagt Cicero erin de samenzwering tegen zijn cliënt te ontrafelen en in een magistraal pleidooi de rechters van diens onschuld te overtuigen. Maar daarvoor moet hij eerst veel speurwerk verrichten. Het spoor leidt naar een van Sylla’s gunstelingen en die laat het er niet bij zitten. De roofmoord op Roscius is een historische detective, die een getrouw beeld geeft van de rechtspraktijk in het oude Rome.
19,99
Voorkant cover

Het dorp van mijn grootvader

Ton Oosterhuis

Broek in Waterland kende rond 1900 drie notabelen: de hoofdonderwijzer, de dorpsdokter en de gemeentesecretaris. Hun invloed was groter dan die van de burgemeester en de dominee. Zij waakten vele tientallen jaren over het wel en wee van de dorpsbewoners. Het hoogtepunt was hun rol tijdens de grote watersnood van 1916, waarvoor zij door onze vorstin met zilveren erepenningen werden beloond. Over hen en over de vele tientallen dorpsbewoners die met naam en toenaam worden genoemd, gaat dit boek. Een register met 120 familienamen is toegevoegd. Een unieke dorpsgeschiedenis die de schrijver als historicus en socioloog, maar bovenal als de kleinzoon van de hoofdpersoon voor het nageslacht heeft vastgelegd.
21,50
Voorkant cover

De verdwijning van Fitz Fingers

Ton Oosterhuis

Frits van Reede was een nerveuze jongen, leerling in de hoogste klas van het gymnasium en door zijn meedogenloze vader klaargestoomd voor een carrière als concertpianist. Maar door een samenloop van omstandigheden (psychische spanningen en een ernstige hoofdwond) verloor hij zijn geheugen. Uiteindelijk werd hij in Parijs gevonden. Daar leidde zijn talent als pianist tot een stormachtige carrière als popartiest onder de naam Fitz Fingers. Maar toen zijn geheugen was teruggekeerd verdween de beroemde ster van de ene op de andere dag spoorloos. Een spannende speurtocht volgde, waarin een bekwame journalist en een even bekwame privé-detective elkaar bestreden in hun zoektocht naar de verdwenen beroemdheid. Intussen werd ijverig meegezocht door medeleerlinge Iris van Eerland, die haar eigen redenen voor die speurtocht had.
20,50