Cover voorkant
Diaspora - Hoe de aarde ons mensen uit huis zet
Diaspora - Hoe de aarde ons mensen uit huis zet

Diaspora - Hoe de aarde ons mensen uit huis zet

Joep van den Brink

Category: Novels

€ 22,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De mens neemt steeds meer plek in op de aarde. Meer en meer gebied wordt bebouwd. Natuur verdwijnt en wordt omgezet in landbouwgrond. Bijna de hele biologische productie van de aarde wordt gebruikt door de mens. De mens regeert de aarde en de natuur. Totdat de aarde in verzet komt en zich tegen ons keert. Langzaam herneemt de natuur haar rechten en keert zich tegen ons. Wij mensen worden van onze planeet, ons paradijs, verdreven.

From the book

Stel je de wereld voor als een balans met duizend armen, een soort reusachtige kroonluchter. Aan elke arm een bakje met een levensvorm, algen, bacteriën, virussen, schimmels, planten, dieren, enzovoorts. In een van die bakjes zitten wij mensen. Dat bakje met mensen wordt zwaarder en zwaarder. Niet alleen omdat we in aantal toenemen, maar vooral omdat we steeds meer gebruiken van de levensvormen in de andere bakjes. Om het evenwicht te bewaren kunnen we de arm van de andere bakjes verlengen. Bij voorbeeld door de natuur te beschermen met nationale parken of het aanwijzen van beschermde planten en dieren. We kunnen het gewicht van bakjes vergroten door de er in huizende levensvorm in grote aantallen te kweken of door ze een belangrijke plek te geven in onze huishouding. Denk aan varkens, kippen en melkvee, door ons mensen de meest verbreide diersoorten. Of denk aan graan, een door toedoen van de mens de meest succesvolle grassoort. Denk bij voorbeeld ook aan penicillium schimmels waarvan wij mensen sommige soorten over de hele aarde verbreid hebben. We laden daarmee de verantwoordelijkheid voor het natuurlijke evenwicht op onze schouders. We nemen de rol van de natuur (God zeggen sommigen) over om het evenwicht te bewaren. Daarvan zijn we ons niet bewust. We doen maar wat en beschouwen het evenwicht als iets natuurlijks. Tot de natuur het heft in handen neemt en zich tegen ons keert.

About the author

Het schrift is een fantastische uitvinding van de mensheid. Joep van den Brink (Laren NH, 1948) heeft vanaf het moment dat hij schrijven leerde enthousiast gebruik gemaakt van die vaardigheid. De opstellen op school, de scripties op de universiteit in Delft vond hij een plezier om te maken. In die tijd was hij ook actief in de studentenbeweging met het schrijven van oproepen en pamfletten om medestudenten tot actie te bewegen. Later, in overheidsdienst als ‘dienaar van de burger’ bestond zijn werk veelal uit schrijven in de vorm van adviezen, voorstellen en reacties. Tegenwoordig schrijft hij vanuit interesse over planten, techniek en de geschiedenis van zijn streek, Het Land van Maas en Waal waarover hij in eigen beheer een aantal boeken heeft uitgebracht.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Diaspora - Hoe de aarde ons mensen uit huis zet

Author:

Joep van den Brink

Category:

Novels

Number of pages:

252

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

15-04-2022

ISBN:

978-94-645-0474-3 / 9789464504743

Price:

€ 22,99

Language

Dutch