Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

IN DE SCHADUW
Een zoektocht naar de oorsprong, de taal en de identiteit van de Albanees

Auteur

Jan De Smet

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In 1912 roept Albanië eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit, maar gaat na eeuwenlange ontberingen en strijd nog hardere tijden tegemoet. Hoe slaagt een veel geplaagde gemeenschap er in om duizenden jaren lang steeds weer uit uit zijn as te verrijzen? Wat drijft een volk dat behoorde tot een land dat tot juist voor de eeuwwisseling het armste land van Europa was? Hoe hebben die mensen een veelvoud aan traumatische gebeurtenissen kunnen verwerken? Wat verbindt hen? Jan De Smet vertelt een aangrijpend verhaal van een volk vanaf zijn aankomst ergens in de Balkan in een ver verleden en hoe het er vooral via de taal in slaagde te overleven in dit altijd complexe deel van Europa.

Over de auteur

Na zijn pensionering kwam Jan De Smet (1949) nogal toevallig in Albanië terecht waar hij onmiddellijk getroffen werd door de enorme tegenstelling tussen de vrij twijfelachtige reputatie die land en inwoners hebben in onze West-Europese landen en de gulle gastvrijheid en de openheid van de Albanezen. Hij ontwikkelde een diepgaand respect voor hun weerbaarheid in zeer moeilijke politieke en economische omstandigheden. Via voordrachten en een website probeerde hij Vlamingen en Nederlanders te overtuigen het land een kans te geven het echt te leren kennen. Dit boek is het resultaat van de jarenlang verzamelde documentatie en een poging om een gezonde nieuwsgierigheid op te wekken voor een klein land met een klein aantal inwoners, maar met een groot strijdershart dat onze bewondering verdient.

Productinformatie

ISBN
9789464504637 / 978-94-645-0463-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-04-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Albanezen zijn wel degelijk een oud volk met een oude taal dat zich vanuit Indo-Europese gemeenschappen heeft ontwikkeld parallel aan Griekse, Germaanse en Baltische stammen, de enen in het Noorden, de anderen in het Zuiden, zij in het centrum van de Balkan. De Albanezen zijn de voortzetting van een volk dat gedurende minstens 5.000 jaar weerstaan heeft aan bezetters allerlei. Verdere ontwikkelingen in de wetenschap zullen dat mijns inziens alleen maar bevestigen. Deze vaststellingen zijn eigenlijk totaal onbelangrijk. Een beter begrip voor wie de Albanees van vandaag is, is veel belangrijker. Het is daarom belangrijk te weten dat hun geschiedenis voortdurend het onderwerp is geweest van wreedaardige gebeurtenissen en verschrikkelijke ontwikkelingen en op zekere momenten stonden ze op het punt te breken. Dat is niet gebeurd. In de recente geschiedenis hebben vijf massale emigraties tot zowel intellectuele als fysieke leegloop geleid. De eerste tijdens de Ottomaanse bezetting om aan de dwang van de islam te ontsnappen, de tweede tussen de twee wereldoorlogen om aan de politieke en economische crisissen te ontkomen, de drie andere in een tijdspanne van tien jaar wegens de onrust, de slechte economische toestand en de onbetrouwbaarheid van de toenmalige politici. Het nog steeds overheersende wantrouwen in de overheid en de lage lonen in vergelijking met de buurlanden die lid zijn van de EU verleidt de jongeren om hun geluk en welvaart elders te gaan zoeken, niet meer uit economische noodzaak, maar omdat ze naïef denken dat alles daar beter en gemakkelijker is dan in hun eigen land. Laaggeschoolden komen, als ze pech hebben, in een illegaal circuit en de criminaliteit terecht met alle gevolgen van dien. Zij halen het nieuws, de tienduizenden anderen die in zovele vreemde landen een normaal leven leiden, niet.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek