Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Voorbeelden van Culturele diversiteit voor kunstonderwijs

Auteur

Suus Akerboom

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek is ontworpen voor kunstonderwijzers in het VO om culturele diversiteit in de klas te stimuleren en met elkaar in gesprek te gaan. Het is een educatief boek waar in vijf kunstdisciplines met verschillende niet-Westerse kunstenaars worden behandeld. Bij elke kunstenaar staat een voorbeeld opdracht in een poging meer culturele diversiteit toe te voegen in het kunstonderwijs. Het doel van dit boek is om docenten een handvat aan te bieden en te stimuleren zodat alle leerlingen een kans krijgen om verbinding te voelen met kunst, omdat deze verbinding diversiteit naar voren brengt en voor herkenning van eigen identiteit en diversiteit zorgt.

Over de auteur

Suus Akerboom, afgestudeerd aan HKU met de opleiding Fine Art and Design in Education, is werkzaam als kunstdocent in het VO. Naast les geven in kunstonderwijs ligt de interesse vooral in theoretisch onderzoek doen, geschiedenis, ontwerpen, diversiteit en interdisciplinariteit. Dit boek is ontstaan vanuit een scriptie onderzoek en legt de focus op het stimuleren van voorbeelden van culturele diversiteit in het kunstonderwijs en hierover met elkaar in gesprek gaan. De scriptie ontving de HKU scriptie prijs en is toen genomineerd voor de LKCA ontwerpprijs.

Productinformatie

ISBN
9789464504606 / 978-94-645-0460-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-04-2022
Taal
Nederlands

Kwalificaties
Voor middel- / voorbereidend schoolonderwijs

Uitvoering
Paperback
Pagina's
124
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Amit Shimoni

Amit Shimoni verbeeldt bekende mensen van over de hele wereld tot hipster. Hij plaatst hierin vaak politici, kunstenaars, schrijvers, uitvinders en muzikanten en zorgt er door middel van de kleding, kleur, tatoeages en sieraden voor, dat ze volledig passen in het plaatje van de hipster uit deze tijd. Hierdoor creëert hij een tegenstelling, bijvoorbeeld Donald Trump die normaal in pak grote beslissingen nemend – nu in zijn Amerikaanse-vlagshirt staat, een beeld dat wij niet van hem kennen. [1] Het roept daarnaast ook vragen op: waarom heeft Amit Shimoni deze persoon op deze specifieke manier afgebeeld, wat wil hij vertellen? Wat weten we over deze persoon die afgebeeld is?

Zelf zegt hij: "Docenten van over de hele wereld gebruiken mijn illustraties in de klas om hun kinderen te bereiken. Toen ik dit voor het eerst hoorde, was ik zo blij dat mijn werk dit soort communicatie kan creëren! Of het nu gaat om een ​​ansichtkaart in de koelkast van een twintiger of in het Deense parlement, ik ben altijd verbaasd dat mensen van alle leeftijden, geslachten en achtergronden met mijn kunst kunnen omgaan." [2]

Voor Amit is zijn kunst een manier geweest om mensen te bereiken, om een gesprek te starten over deze bekende mensen en over hoe zij een rol spelen in de geschiedenis.

Opdracht

1. De leerlingen kiezen een bekend of onbekend persoon uit de kunstgeschiedenis over wie ze nog niet veel weten. Ze zoeken op wie deze persoon is en wat hij/zij heeft betekend voor de kunst. Je kunt hierbij met de leerlingen een verdieping zoeken in een bepaald land en een bepaalde cultuur.

2. De leerlingen printen een portret uit van deze persoon en schetsen in de geprinte afbeelding een hipsterversie van deze persoon, net als Amit Shimoni.

3. Vervolgens tekenen ze het portret op A3.

4. De leerlingen kunnen nu alles inschilderen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek