Cover voorkant
Expeditie Sterrengebergte 1959 - afscheid van een tijdperk
Expeditie Sterrengebergte 1959 - afscheid van een tijdperk

Expeditie Sterrengebergte 1959 - afscheid van een tijdperk

Gerrit Dasselaar

  • (2)

€ 17,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In 1959 vond de laatste en grootste Nederlandse expeditie in de moderne tijd plaats. De voorbereiding kostte jaren; de uitvoering zes maanden. Plaats van handeling: Nieuw-Guinea, een land wild, groots en ongenaakbaar maar steeds fascinerend en vooral schaars bevolkt. De expeditie was een strijdperk van oude tegen nieuwe exploratietechnieken. Wetenschappelijke doelstellingen streden met sportieve doelen om voorrang. De expeditie is herinnering geworden; de strijd om de vraag welke de feiten waren is begonnen. Dit verslag en haar schrijver die aan de expeditie deelnam, kiest daarin positie.

From the book

Daarom is het beter dat zij zo snel mogelijk laten weten, dat de indringers terug moeten gaan naar vanwaar zij gekomen zijn. Zij zullen die boodschap overbrengen, hun krijgsmacht dient posities in te nemen rond- en zo dicht mogelijk bij de indringers om in te grijpen als dat nodig zou zijn. Zij verwachten niet dat ingrijpen nodig zal zijn, want de indringers zijn geen wilden en zoals de verkenners hebben vastgesteld, mensen die met overleg te werk gaan. Als zij hun behoefte moeten doen, verlaten zij geruchtmakend het pad zodat de verkenners hen niet onverhoeds zullen tegen komen.

About the author

Gerrit Dasselaar was een jong bestuursambtenaar, voor in de twintig, toen hij door zijn meerderen aan de expeditie werd toegevoegd. Hij verbleef vóór, tijdens en na de expeditie in de Sibil-vallei, aan de voet van het Sterrengebergte, van waaruit de uiteenlopende activiteiten werden ondernomen. Hij had uitgesproken ideeën over mogelijkheden en kansen van de expeditie die hij deelde met de meest ervaren geoloog. Daaruit vloeide een samenwerking voort die leidde tot de grootste geologische exploratie tijdens de expeditie ondernomen: de doorsteek Sibil - Hollandia, onder leiding van de geoloog Chris Bär.

Reviews

2022-07-27 17:07:45 | By: Edwin Velsink | Rating:
Ik heb het boek met veel plezier en belangstelling gelezen. Het geeft een boeiend beeld van een andere wereld in een andere tijd en de verhoudingen binnen de expeditieleden en met de oorspronkelijke bewoners. Het is jammer dat er geen mooie kleurenfoto's als illustratie bij zitten, maar die de mogelijkheden waren nu eenmaal beperkt, dat snap ik. Wel miste ik bij een aantal foto's het verband met het verhaal, maar dat heeft het leesgenoegen niet minder gemaakt.

2022-05-13 15:51:57 | By: Ruth Herberts | Rating:
Interessant en leuk om te lezen. Vooral ook omdat ik in dezelfde tijdsperiode in Nieuw-Guinea (Merauke) heb gewoond. Later, terug in Holland, ben ik met Wim Herberts, genoemd in het boek, getrouwd.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Expeditie Sterrengebergte 1959 - afscheid van een tijdperk

Author:

Gerrit Dasselaar

Category:

Popular Science

Number of pages:

84

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

22-04-2022

ISBN:

978-94-645-0505-4 / 9789464505054

Price:

€ 17,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)