Cover voorkant
Stuifzand
Stuifzand

Stuifzand

Lode Bolckmans

Category: Novels

€ 22,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De Maatschappij voor Weldadigheid van de Zuidelijke Nederlanden bouwde omstreeks 1820, in Wortel en Merksplas, op 1100 ha stuifzand een honderdtal boerderijtjes: ‘De Kolonie’, voor opvang van havelozen en marginalen, om de zandgronden te ontginnen. Rik, een boerenzoon, zocht een kostwinning en een vrouw in een streek waar nauwelijks werkgelegenheid was. In contact met bewoners van de Kolonie werd hij, tegen de wens van zijn ouders in, verliefd op de beeldschone dochter van een kolonist. Maar Rik wilde boer worden, was daarvoor opgeleid en zocht een vrouw die hem daarbij kon helpen. Nadat hij de onmogelijkheid om boer te worden inzag, nam hij een kruidenierswinkel over en werd de onenigheid met zijn ouders afgesloten met een huwelijk en de geboorte van een kleinzoon.

From the book

De Rosse hield van die boeren met hun wilde haren en grofgebeitelde koppen, van hun niet aflatend doorzettingsvermogen, hun onverzettelijkheid en taaie arbeidslust, maar ook van hun minzaamheid en medeleven met elkaar en met vrienden in nood. Graag was hij bij hen, dat liet hem dromen. Hij wou boer worden zoals Jakke, Peer, Prouw en de Platte en ook zoals zijn vader, zelfstandig zijn, een eigen bedrijf leiden en een gezin stichten. Samen met een lieve vrouw en kinderen een boerderij uitbaten, dat wilde hij. Dat was zijn droom, meester zijn over zijn velden en van niemand afhangen. Het zou een klein koninkrijk zijn, zijn koninkrijk, onafhankelijk van bazen en niet moeten knikken en buigen voor werkgevers, zinderde in zijn gedachten als hij door de velden en langs de heide liep en de boeren zag wroeten op hun akkers. Al wat mogelijk was had hij daarvoor over, maar diep in zijn gedachten leefde twijfel. Als hij boer wou worden, moest hij met de dochter van een boer huwen, met een meisje die het werk op een boerderij kent en er geen schrik van heeft.

About the author

Lode Bolckmans werd geboren op Staakheuvel, in Wortel, deelgemeente van Hoogstraten, als vierde kind in een landbouwersgezin. Sinds zijn huwelijk met Monique Schrauben, met wie hij drie kinderen heeft, woont hij al meer dan vijftig jaar in Herentals. Gedurende vijfendertig jaar werkte hij in een bank als inspecteur voor het nazicht van plaatselijke bankkantoren en als senior accountmanager voor het onderhouden van de relaties met grote cliënten. Sinds zijn oppensioenstelling bleef hij actief in bestuursorganen van diverse verenigingen zonder winstoogmerk en met het schrijven van volkse romans. De hoeve in Wortel, waar hij geboren werd en opgroeide, grensde aan de Rijksweldadigheidskolonie voor landlopers. Hierdoor werd hij bijna dagelijks van dichtbij geconfronteerd met vagebonden en met het harde leven van de boeren om de schrale zandgrond, het stuifzand van de Kempen, te ontginnen en vruchtbaar te maken.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Stuifzand

Author:

Lode Bolckmans

Category:

Novels

Number of pages:

242

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-05-2022

ISBN:

978-94-645-0575-7 / 9789464505757

Price:

€ 22,50

Language

Dutch