Cover voorkant
Bewondering en verwondering - Het tijdloze modernisme. - Deel één: componisten
Bewondering en verwondering - Het tijdloze modernisme. - Deel één: componisten

Bewondering en verwondering - Het tijdloze modernisme. - Deel één: componisten

Emanuel Overbeeke


€ 22,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Een kenmerk van de grootste componisten is dat hun werk zowel bewondering als verwondering uitlokt. Juist die combinatie van tegengestelde gevoelens garandeert dat men gefascineerd blijft, ook jaren later nog. Het schrijden van de tijd betekent niet alleen dat nieuwe componisten een plek onder de zon opeisen en oude buiten beeld raken, maar ook dat oudere muziek in een nieuw licht komt te staan. Dit boek illustreert die verschijnselen aan de hand van opstellen over enkele componisten uit de twintigste eeuw, onder meer Mahler, Debussy, Pijper, Flothuis, Boulez, Dutilleux, Rachmaninov, Sjostakovitsj en Glass, waarbij de auteur de muziek plaatst in een brede culturele context. Bij elkaar creëren de portretten een eigenzinnig overzicht van de klassieke muziek sinds 1900.

From the book

Bij de overgang van de ene naar de andere speelstijl horen steevast gevechten over de juistheid van elke interpretatie. En zoals bij de meeste gevechten zijn er winnaars en verliezers. Verlies wil in dit geval zeggen: een spoedige vergetelheid. Winst betekent: een tijdje in het zonnetje en daarna ook de vergetelheid, maar dan pas na een of twee modes. De grootste winnaar is uitermate de componist die slechts het begin van deze geschiedenis heeft meegemaakt. Zijn grootste erfenis is niet zijn gedroomde vertolking maar zijn noten waarbij wij willen dromen. Hoe meer het nageslacht wil dromen en hoe meer verschillen daarbij optreden, hoe groter de kans dat hij al zijn vertolkers zal overleven. Dat is vooral wreed tegenover de grootsten onder hen, maar tegen de tijd dat hen dat lot overkomt, is het vooral verdrietig voor hun postume bewonderaars. Dat de componist blij is met dit scala aan interpretaties, is soms onwaarschijnlijk. Tegelijk is de combinatie van bewondering en verwondering die Debussy en congeniale componisten losmaken de beste garantie voor een tweede leven, al weet je het met het nageslacht natuurlijk nooit.

About the author

Emanuel Overbeeke (1958) is musicoloog, raakte gefascineerd door het modernisme in diverse kunsten en zag hoe deze stroming in de loop der jaren door vele stadia ging. Hij schreef eerder boeken over onder meer Debussy, Stravinsky, Boulez, Chopin, klassieke componisten en de dood, muziek voor de paastijd (niet van Bach!), de Nederlandse Beethoven-receptie, Vestdijk en de muziek en Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten (proefschrift). Dit boek bevat een keuze uit zijn artikelen over muziek.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Bewondering en verwondering - Het tijdloze modernisme. - Deel één: componisten

Author:

Emanuel Overbeeke

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

252

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

15-04-2022

ISBN:

978-94-645-0508-5 / 9789464505085

Price:

€ 22,50

Language

Dutch