Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hey Maurice
Tijd te kort? Pak nu een gratis uur!

Auteur

Ilse Croughs

Uitvoering
Paperback
Reviews
☆ ☆ 3,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het leven van Helena loopt eerder naast, dan op wieltjes. Drie drukke kinderen, een man die schijnbaar alleen maar oog heeft voor zijn eigen technowereld en een uitzichtloze job waar ze zich dagelijks weer doorheen moet slepen. Gelukkig is er Maurice. Haar trouwe, gemodificeerde Google-assistent, die haar dag net iets soepeler laat verlopen. Koffie zetten, brood roosteren, vervelende kantoorklussen opknappen, Maurice kan het allemaal. Maar wat Helena echt nodig heeft is tijd. Een extra moment om wat meer aandacht te besteden aan haar uiterlijk, haar gezin en haar carrière. Maurice ontwikkelt een app die op haar commando de wereld op pauze zet. Een uur lang geen beweging, geen geluid. Handig. Toch?
Genrewinnaar
boek●goud 2022

Over de auteur

Ilse Croughs is mama, echtgenote, leerkracht, dochter, zus, nicht, buurvrouw, hartsvriendin, maar ook kok, verpleegster, psycholoog, personal shopper, partyplanner, taxichauffeur, schouder om op uit te huilen, rampgeval, poetsvrouw, binnenhuisarchitect, organiser, hovenier, bankier, mediator, dierenverzorger, technieker, huiswerkbegeleider, conciërge, sloddervos, diva divine en alles wat er verder ook maar nodig is om de boel draaiende te houden. Ze schreef dit boek voor alle vrouwen en mannen, die, iedere dag opnieuw deze maskers met bovennatuurlijke waardigheid dragen.

Productinformatie

ISBN
9789464505160 / 978-94-645-0516-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-04-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
148
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

“Die van de bijtjes,” zeurt een jongetje dat in de kar zit bij zijn hoogzwangere moeder. De vader van het gezin staat met zijn handen in zijn zakken toe te kijken. Naar mij. Onbeschaamd haalt hij zijn tong over zijn lippen. Jakkes. Focus Helena, cornflakes. Die van de krokodil staan zoals steeds weer op de bovenste plank. Ik steek mijn hand uit, maar helaas schiet ik drie centimeter te kort. Of, zoals mannen als dat exemplaar achter mij zouden zeggen, acht centimeter. Dan maar weer op zoek naar een trapje. Ik ril bij de gedachte aan zo’n veel te fragiel supermarktgedrocht, met van die wieltjes die enkel inklappen als je op het exact juiste moment genoeg gewicht in de schaal weet te leggen. De minste aarzeling kan hierbij fataal zijn. Nog voor ik de kans heb om verder te lopen, neemt de man het enige pak krokodillencornflakes van het rek. Even denk ik nog dat hij het aan mij zal geven, maar terwijl hij me strak blijft aankijken, gooit hij de doos in de kar van zijn vrouw. “Ik wil die van de bijtjes,” probeert de jongen nog, maar de strenge blik van zijn vader legt hem onmiddellijk het zwijgen op. Wat een bullebak. “Ik ga al naar de auto,” verkondigt de man vervolgens doodleuk. De vrouw schuift gelaten met haar overvolle kar achteraan de rij van zo’n twintig kilometer bij de kassa aan. Voor dit soort mannen mogen ze van mij de legerdienst terug invoeren. Levenslang. In Siberië. Met alleen een Speedo aan en dan in de sneeuw … Maar wacht eens, ik kan natuurlijk wel even helpen. “Stop,” fluister ik achter mijn hand. De winkel verstijft. Als een groot, uit de hand gelopen schaakspel, staan de mensen als pionnen verdeeld over het bord. Ik neem de doos van de bijtjes en verwissel ze met die van de krokodil in de kar van de vrouw. Onder de trui van de bullebak stop ik nog vlug een tube aambeienzalf en een pakje vrouwenslipjes. Laat hem deze combinatie dadelijk maar eens uitleggen aan de kleerkast bij de uitgang.

Reviews

☆ ☆

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ door Karla op 21-07-2022
Intelligente chicklit met een vleugje scifi

‘Ilse Croughs is mama, echtgenote, leerkracht, dochter, zus, nicht, buurvrouw, hartsvriendin, maar ook kok, verpleegster, psycholoog, personal shopper, partyplanner, taxichauffeur, schouder om op uit te huilen, rampgeval, poetsvrouw, binnenhuisarchitect, organizer, hovenier, bankier, mediator, dierenverzorger, technieker, huiswerkbegeleider, conciërge, sloddervos, diva divine en alles wat er verder ook maar nodig is om de boel draaiende te houden.’

Je vraagt je af hoe deze duivel-doet-al het in godsnaam heeft klaargespeeld om tussen al die drukke bezigheden een heuse roman neer te pennen. Hey Maurice is al enkele maanden uit. Hoog tijd om ‘auteur’ toe te voegen aan het lijstje en liefst ergens bovenaan!

We duiken in het leven van Helena. Haar partner Wes houdt zich bezig met geavanceerde technologie en is bijna constant uithuizig. En het beloofde sprookjeshuwelijk is er twaalf jaar en drie kinderen later nog steeds niet van gekomen. Nu zit Helena aan huis gekluisterd met drie vermoeiende belhamels, die doorlopend haar aandacht opeisen. De afstompende uren op kantoor zijn ook niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van haar competenties, met een takenpakket dat zich beperkt tot koffiezetten of verslagen bijeenzoeken, sorteren, printen en nieten voor een onuitstaanbare bazin. Dit terwijl ze ervan droomt om in de voetsporen van Eveline te treden, haar irritant perfecte collega en Instagram influencer, die er hashtags op nahoudt zoals lovemylife en lovemyjob. Maar Helena beschikt over een troef met Maurice, een super-de-luxe virtuele Google-assistent die ze van Wes gekregen heeft. Deze slimme Maurice neemt niet alleen allerlei vervelende klusjes over, maar genereert ook extra tijd, het kostbaarste geschenk dat Helena zich kan wensen. Ze merkt hoe ze de wereld met een simpel commando kan pauzeren. Geen beweging en geluid om haar heen, dat biedt perspectieven om de omgeving eindelijk naar haar hand te zetten.

De roman is geschreven in de ik-persoon, dit betekent dat je als lezer ondergedompeld wordt in de muizenissen van een moderne, drukbezette, multitaskende jonge vrouw. Welkom in het universum van hashtags, chick flicks en andere modieuze Engelse uitdrukkingen. En Croughs kruidt de dialogen met spreektaal in een Verkavelingsvlaams zoals we dit nogal eens door Bv’s horen bezigen in populaire soaps. Maar in zijn geheel hanteert ze een verfrissende schrijfstijl, die naturel en soepel wegleest.

Of het nu gaat om taferelen aan de ontbijttafel, in de supermarkt, bij de bakker, in de chique klerenwinkel, op de werkvloer, in de buurt van bouwvakkers of langs het voetbalveld, ze leveren rake typeringen op van situaties die afwisselend gênant, herkenbaar of heerlijk stout zijn. Daarnaast zet Croughs de fantasierijke dagdromen van Helena mooi beeldenrijk neer en neemt ze de verwachtingspatronen, waarmee jonge vrouwen bestookt worden in een jachtige maatschappij, flink op de korrel. Hoe ze manusje-van-alles moeten zijn en er tegelijk piekfijn uitzien. Ze levert geen fundamentele kritiek op deze mechanismen, maar gaat op zoek naar manieren om ermee om te gaan zonder te verzuipen. Dan komt technologie uitstekend van pas.

Ilse Croughs levert met Hey Maurice een knap opgebouwde, (ont)spannende debuutroman af. Intelligente chicklit met een vleugje scifi in een romantisch feelgood sausje.